Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2011 16:56 - Нова година
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 3602 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 01.01.2011 19:51


  В различните страни и култури по света народите отбелязват Нова година по различно време. Над една трета от населението на нашата планета чества Нова година на 31 декември срещу 1 януари. Такава е традицията в европейската култура, но това произлиза от древен Египет и езически фестивал в чест на Ра и под влияние на него по-късно римляните приемат честването на Нова година на 1 януари, което се свързва с римския бог Янус. Ще използвам цитат от книгата "Измамата за Коледата":

   "Януари е наименуван в чест на най-стария римски бог пазител на портите, вратите и всяко ново начинание Янус, с което „Новата година” и съответно първи януари са посветени в негова чест. Най-често Янус бил изобразяван с две лица (Janus Geminus), но понякога и с четири лица (Janus Quadrifrons) – символ на двузначност и двуличие. Считало се още, че едното му лице е обърнато към миналото, а другото – към новата година. В молитвите и по време на жертвоприношенията древните римляни призовавали Янус преди всички останали божества (демони). Ето защо да се избере символично месец януари за първи месец на годината съвсем не е случайно. Първият ден на януари наричан Kalendae Januariae бил негов празник, на който се извършвали жертвоприношения, окичвали вратите с лаврови венци и пеели песни. Празникът траел три дни. Да, ето откъде идва българската дума „Коледа”, полската „kolendy” и другите подобни в различните езици – от празника, посветен на бог Янус. По време на Kalendae Januariae хората често си разменяли подаръци, които грижливо подбирали, за да им носят късмет. Най-често това били мед и сладки, но също така понякога – малки парченца сребро и злато, които се вярвало, че ще им донесат богатство. Имало обичай римските представители във власта да дават подаръци на императора за които се вярвало, че ще му донесят късмет наричани strenae (щастливи плодове), от които произлизат днешните „новогодишни и коледни подаръци”. Наименованието strenae води началото си по ритуал свързан със сибилската-римска богиня на духовете на предците и горите Strenia. Още със самото създаване на Рим сибилския владетел Tatius, който приел Ромул получавал подаръци от свещената гора на Стрениа, които били известни като strenae. Когато Калигула управлявал Римската империя от сутринта стоял и чакал с нетърпение като малко дете подаръците си и, ако не му харесали приностителят директно бил убиван. 
Много хора по света, без да осъзнават, всъщност посрещат с бурни купони, веселие, фойерверки, музика и танци идването на „Новата година” през вечерта на 31 декември срещу 1 януари, което се оказва, че е почитане на бога на новото, новите начинания – двуликия Янус, преобраз на Луцифер.
Ето и някои години на започването на това честване в различни държави и градове-републики: Венеция – 1522 г., Швеция – 1529 г., Свещената римска империя (Германия) – 1544 г., Испания – 1556 г., Франция – 1564 г., Лорейн – 1579 г., Шотландия – 1600 г., Русия – 1700 г., Тоскана – 1721 г., Тайланд – 1941 г."   
 
   Всъщност Бог е дал заповед кога да бъде началото на годината, но никой включително и християните не се интересува, какво казва Бог. Никой не отбелязва Божията нова година. Нито християните, нито дори еврейския народ акцентиращи на Рош хашана през септември. Поне до този момент освен мен не съм срещнал човек който да се съобразява с тази заповед в Библията (евентуално някой който е чел книгата ми).
     Ако се обърнем назад и погледнем към миналото ще видим, че ранните християни не са били купонджии. Когато възниква гонението по времето на  Диоклециан една от основните причини е била, че когато езичниците вдигали банкети и оргии християните странели от тях и вместо да участват във веселбите постели и се молели на Бог, което много дразнело езичниците. Съвременните християни обаче са отпаднали - те спокойно си купонясват и участват в езически празници, което е мерзост пред Бог и Той нарича това духовно блудство. Да ви припомня само един единствен стих:

"Когато влезеш в земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава, да не се учиш да правиш според мерзостите на онези народи." (Второзаконие 18:9)

    За повече информация свързана с темата прочетете книгата "Измамата за Коледата".

image




Гласувай:
1



1. estirbg - Благодаря ти, приятелю!
02.01.2011 02:15
Научих още нещо от теб! Знаех, че Новогодишния празник е езически, но не знаех, кога трябва да се отбелязва Божията Нова година...
Можеш ли да посочиш други празници, освен Съботата и тези, които не са отпаднали след жертвата на Исус.
цитирай
2. maranatha - Празниците нямат никакво значение
02.01.2011 10:13
Колосяни 2:16, 17
И така, никой да не ви осъжда за това, което ядете или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новолуние, или събота, които са сянка на онова, което ще дойде, но тялото е Христово.
Еврейските празници нямат никакво значение след като завесата на храма се раздира. За голямо съжаление най-големият бич за християнския свят е така нареченият християнски ционизъм. Ето една тема, която може да покаже проризхода и идеологията на християнския ционизъм:

http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg

Темата е "Наследството на Израел". Ако само можеха да видят какво всъщност се случва, християните нямаше така лесно да се подлъгват по създадени от йезуити учения.
цитирай
3. ernest - Новия завет не се основава на 1 стих
03.01.2011 16:19
maranatha написа:
Колосяни 2:16, 17
И така, никой да не ви осъжда за това, което ядете или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новолуние, или събота, които са сянка на онова, което ще дойде, но тялото е Христово.
Еврейските празници нямат никакво значение след като завесата на храма се раздира. За голямо съжаление най-големият бич за християнския свят е така нареченият християнски ционизъм. Ето една тема, която може да покаже проризхода и идеологията на християнския ционизъм:

http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg

Темата е "Наследството на Израел". Ако само можеха да видят какво всъщност се случва, християните нямаше така лесно да се подлъгват по създадени от йезуити учения.


В Новия завет доста стихове говорят, че ранните християни са спазвали празниците дадени от Бог, включително апостол Павел от Тарс (днешна Турция), който е по майка евреин и по баща римлянин е празнувал Пасхата и Петдесятница:

„Затова изметете стария квас, за да бъдете ново тесто, тъй като вие сте безквасни. Защото и нашата Пасха, Христос, беше заклан (за нас). Нека празнуваме, прочее, не със стар квас, нито с квас от злоба и лукавство, а с безквасни хлябове от чистота и истина.” (Първо послание към Коринтяните 5:7-8)

„Защото Павел беше решил да отмине Ефес, за да не се бави в Азия, понеже бързаше, ако му беше възможно, да бъде в Ерусалим за деня на Петдесетницата.” (Деяния на апостолите 20:16)

„А в Ефес ще остана до Петдесетницата” (Първо послание до коринтяните 16:8)

Дори пише, че в бъдещи времена народите от цял свят ще правят това, независимо дали това ви харесва или не!

„И всеки, който остане от всичките народи, дошли против Ерусалим, ще се изкачва от година на година да се покланя на Краля, ГОСПОДА на Войнствата, и да празнува празника на колибите. И ако някои от родовете на земята не се изкачат в Ерусалим да се поклонят на Краля, ГОСПОДА на Войнствата, на тях няма да има дъжд.” (Захария 14:16-17)

Исус още казва:

"Да не мислите, че съм дошъл да отменя закона или пророците? Не съм дошъл да отменя, а да изпълня." (Матея 5:17)

И я да видим още какво казва апостол Павел:

" Тогава какво да кажем? Законът грях ли е? Да не бъде! Но аз не бих познал греха, освен чрез закона; защото не бих знаел пожелание, ако законът не беше казал: Не пожелавай.“ (Римляни 7:7)

В посомения стих от Колосяни апостол Павел пише във връзка със споровете за обрязването и така се стига до съответното изреждане на неща от Закона.
В посочения стих празниците, новолунията и съботите, за които говори апостол Павел не са езически практики, а част от Закона и те наистина са в сянката на Исус, който е по-голям от тях, но нека да бъдем мъдри и да не вършим езически мерзости, които пред Бог са духовно блудство.
цитирай
4. ernest - Научих още нещо от теб! Знаех, че ...
03.01.2011 17:03
estirbg написа:
Научих още нещо от теб! Знаех, че Новогодишния празник е езически, но не знаех, кога трябва да се отбелязва Божията Нова година...
Можеш ли да посочиш други празници, освен Съботата и тези, които не са отпаднали след жертвата на Исус.


Това не е лека тема. Първоначално ранните християни не са се отличавали от юдеизма. Посещавали са дори храма. Да, много правилно е отбелязано в следващия коментар за раздирането на храма. До 31 г. на празника Йом Кипур първосвещеника принасял ежегодна изкупителна жертва за греховете на нацията и връзвал червена връв на рогата на изкупителната жертва и всяка година тази червена връв по свръхестествен начин ставала бяла, което се приемало за доказателство, че жертвата е приета от Бог. Но след тази дата връвта престанала да се оцветява, което показва, че след разпъването на Исус на кръста Бог не приема и не благоволява повече в тяхната жертва. По време на въстанието на Бар Кохба един равин "разпознал" истинския месия и така бил наречен "Син на звездата" (Бар Кохба). Тогава (132 г.) евреите юдеисти започнали да гонят християните и дори ги убивали. Това е времето когато евреите живеещи по Моисеевия закон, които не са приели Христос за месия се отделят от християните евреи (днес наричани месиянски евреи), но и двата вида евреи са спазвали всичко по закона. Разликата е, че християните приемали още кръщението със Светия Дух и говоренето на езици и духовните дарби, но през 2 век при второто поколение от християни това постепенно станало рядко явление и по-късно почти било изоставено и практикувано единствено от монтанистите и новицианите. Постепенно християнството започнало да се размива подложено на синкретизация от различните хора от други култури непознаващи Божиите писания добре и след утвърждаването на римокатолическата институция се превръща почти в пародия.
Савел, който по-късно в Кипър приема името Павел проповядва и на езичниците обикаля районите от днешна Турция, Гърция, България (около Пловдивско минава и стига до Никопол, но по онова време е имало 2 града с подобно име единия днес е на територията на България), Македония и Испания проповядвайки през съботните дни в синагогите. Той отива в Атина и проповядва на мястото където се намирал центъра на властта - Ареопага (Деяния 17:19). Сред повярвалите има хора от различни нации, които не са родени в еврейски семейства и възникват спорове между юдеите-християни и християните от езически произход дали те трябва да се обрежат вече възрастни. Така в Ерусалим юдеите-християни били абсолютно против това, което ставало в Гърция и другаде, тъй като имало необразани християни, кръстени със Светия Дух и много евреи били против това, което научаваме от посланията и тн. В различните църкви повярвалите в Исус понякога се разделяли на групички на обрязани и на необрязани. Тук обаче трябва да се има предвид, че Божиите заповеди имат различен характер. Така например обрязването е договор между Бог и Израел. Ето защо прозелитите били обрязвани. В зависимост от това дали някой е обрязан или не той не става по-духовен или по-малко духовен, но когато се съгрешава с езически традиции и практики свързани с техните божества - това е духовно блудство и е нещо много сериозно, което вероятно човекът написал втория коментар не може да проумее. Тертулиан не напразно предупреждава християните да се пазят от езическите празници в De Idolatria. Евреите са спазвали правилника за чисти и нечисти храни - неща в които повярвалите бивши езичници не са виждали смисъл. Подобно е положението със съботата. Църквата условно се разделя на Източна спазваща в общи линии закона и Западна, която е променена. Още в края на 2 и началото на 3 век Тертулиан пише, че те (Западната църква, Тертулиан е презвитер в Картаген) не спазват съботата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665705
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031