Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 10:03 - Преброяването, преброяванията в миналото и в наши дни
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2216 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 15.02.2011 10:19


От най-дълбока древност се правят преброявания. В Библията са посочени различни видове преброявания както преброяване на народа на Израел състоящ се от различни племена, преброяване с военни цели - годните за бой мъже, така и за служение пред Бог. Ще посоча едно преброяване на мъжете за да служат в шатъра за срещане: 

 "И така, Моисей и Аарон и първенците на обществото преброиха синовете на каатците по родовете им и по бащините им домове, от тридесет години и нагоре до петдесет години, всички, които влизаха в отряда, за да вършат службата на шатъра за срещане. И преброените от тях по родовете им бяха две хиляди седемстотин и петдесет. Това са преброените от родовете на каатците, всички, които служеха в шатъра за срещане, които Моисей и Аарон преброиха по заповедта на ГОСПОДА чрез Моисей." (Числа 4:34-37)

И още едно преброяване за служение пред Бог:

"Защото Давид каза: ГОСПОД, Израилевият Бог, даде почивка на народа Си и ще обитава в Ерусалим до века. И вече няма да има нужда левитите да носят скинията и всичките нейни вещи за службата й. Защото според последните думи на Давид синовете на Леви бяха преброени от двадесет годишна възраст нагоре, понеже мястото им е до синовете на Аарон за службата на ГОСПОДНИЯ дом, в дворовете, в стаите, в очистването на всичките свети неща и в делото на служението на Божия дом: в грижата за присъствените хлябове, за пшеничното брашно за хлебните приноси, за безквасните кори и за печените в тава, и за пържените, и за всякаква мярка и дължина, и за да пристъпват всяка сутрин да славят и хвалят ГОСПОДА, а също и вечер, и да принасят на ГОСПОДА всички всеизгаряния в съботите, на новолунията и на празниците, под брой, според правилото за тях, до века пред ГОСПОДА." (1 Летописи 23:26-31)

Моисей и Аарон преброяват израилтяните в Синайската пустиня, а по-късно след 40 години отново преброяват народа:

"Както ГОСПОД заповяда на Моисей, така той ги преброи в Синайската пустиня. Синовете на Рувим, първородния на Израил: поколенията им по родовете им, по бащините им домове, по броя на имената, един по един, всички от мъжки пол от двадесет години и нагоре, всички, които можеха да излизат на бой, преброените от рувимовото племе бяха четиридесет и шест хиляди и петстотин." (Числа 1:20-21)

"А преброените от тях, всичките от мъжки пол от един месец и нагоре, бяха двадесет и три хиляди; защото те не бяха преброени между израилевите синове, понеже на тях не се даде наследство между израилевите синове. Това са преброените чрез Моисей и свещеника Елеазар, които израилевите синове преброиха в низините на Моав при Йордан, срещу Ерихон.И между тях нямаше човек от онези, които бяха преброени от Моисей и свещеника Аарон, когато те преброиха израилевите синове в Синайската пустиня; защото ГОСПОД беше казал за тях: Непременно ще измрат в пустинята. От тях не остана нито един освен Халев, синът на Ефоний, и Исус, синът на Навий." (Числа 26:63-65)

За частично преброяване на определен брой хора, които да отидат а война говорят стиховете:

"И рече Моисей на народа, думайки: въоръжете измежду вас люде за война, за да отидат против мадиамци, да извършат отмъщение Господне над тях; пратете на война по хиляда от коляно, от всички колена (на синовете) Израилеви. И от хилядите Израилеви бидоха отделени, по хиляда от коляно, дванайсет хиляди въоръжени за война. И прати ги Моисей на война, по хиляда от коляно, тях и Финееса, син на свещеник Елеазара (Ааронов син), със свещените съдове и с тръбите за тревога в ръка."(Числа 31:4-6)

 Господ се разгневява, когато крал Давид започва да преброява населението за да види колко е велико и голямо владението му:

 "Но Сатана се надигна против Израил и подбуди Давид да преброи Израил. И Давид каза на Йоав и на началниците на народа: Идете, пребройте Израил от Вирсавее до Дан и ми докладвайте, за да зная броя им! А Йоав каза: Дано ГОСПОД прибави към народа Си стократно повече отколкото е! Но господарю мой, кралю, не са ли всички те слуги на господаря ми? Защо господарят ми желае това? Защо да стане това грях на Израил?" (1 Летописи 21:1-3)

"Йоав, синът на Саруя, беше започнал да брои, но не беше завършил, защото поради това преброяване дойде гняв над Израил. И така, броят не се вписа в записите в летописите на крал Давид." (1 Летописи 27:24)

По времето на раждането на Исус също има преброяване организирано по заповед на Октавиян Август:

"А в онези дни излезе заповед от император Август да се направи преброяване на целия свят. Това беше първото преброяване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. Тръгна и Йосиф от Галилея, от град Назарет, за да отиде в Юдея, в града на Давид, който се нарича Витлеем, защото беше от дома и рода на Давид, и да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше бременна. И когато бяха там, се навършиха дните й да роди." (Лука 2:1-6)

От всичко това може да се обобщи, че преброяване може да се извърши с различни цели, както по заповед от Бог, така и от владетелите по различни причини. Докато в миналото преброяванията, които са се извършвали са показвали колко голямо е населението на дадена държава и колко силна е тя, то от стотина години откакто световните манипулатори са разширили своето влияние в световен мащаб целта на много от статистическите преброявания са да отчетат колко е нарастнало населението на света като цяло и какви мерки да се вземат за да бъде намалено. Регионални войни, вируси, вредни елементи в храните и нещата от ежедневна употреба (флуорид в пастата за зъби, аспартам в храните и напитките), лекарствата и тн. Цялата тази тяхна идея за по-малък брой население на земята идва от теорията на Малтус.

Намалянето на населението при различни народнистни групи, обаче може да бъде рисково. Така например преди близо 2500 години Херодот пише за траките, че са изключително многобройни, чиито наследници сме ние:

 „Тракийската народност е най-многобройна след индийската. Във всяка отделна област траките носят отделно име, но нравите и обичаите на цялата народност са навред едни и същи“.

Но през XVII век по време на турското робство българският етнос е достигнал за определен момент малко повече от 300 000 души и е имало опасност поробителите напълно да асимилират българската нация. По време на освобождението българите са били малко над 3 милиона души. Днес са около 6 милиона.

За разлика от другите континенти, като Азия и Африка, където живее 2/3 от населението на земята в Европа средната възраст е доста висока, което говори, че се раждат малко деца и населението е застаряващо.




Гласувай:
1



1. анонимен - Добре де! И в древността е имало п...
15.02.2011 10:34
Добре де! И в древността е имало преброяване на робите. Трябва да ни знаят, колко сме и какво притежаваме, за да не ни отпуснат края.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678582
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930