Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 11:03 - Лъжата за св. Валентин
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 3484 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.01.2015 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е името на една от книгите ми, в която се разглежда манипулацията с измисления "св Валентин", произхода на този празник от езичеството и начини, чрез които жените са манипулирани.

Много хора са излъгани с честването на различни празници, най-масовият от които е "Коледата", която грешно се счита за християнски празник. Макар и не голяма част хора празнуват и сатанинския празник Хелоуин, във връзка който ще препоръчам постинга ми:

http://ernest.blog.bg/history/2012/10/31/shto-e-to-takova-neshto-kato-halouin-ili-helouin.1015378

Ще използвам два цитата от книгата ми "Лъжата за св. Валентин."

"През XVIII век в Англия младите неомъжени дами вечерта преди деня на св. Валентин взимали пет дафинови листа и четири от тях поставяли в краищата на възглавницата си и петия – в средата. Възглавницата била поръсвана с розова вода. На вечеря се хранели с яйца и салата. Преди да си легнат, казвали магическите думи като своеобразна молитва: „Good Valentine, be kind to me; In dreams, let me my true love see” (Добри Валентине, бъди добър към мен в сънищата, помогни ми да видя моята истинска любов)1 и вярвали, че светецът може действително да им помогне насън да видят кой ще бъде техният любим. Освен чисто митологичния произход на св. Валентин и магическите действия еретизмът в тази молитва е, че хората са се обръщали с молба не към Бог, а към някакъв умрял човек, обявен за светец. В миналото във Великобритания бил разпространен обичай хората да се поздравяват с думите: „Good morning, ‘tis St. Valentine’s Day” (Добро утро на този ден на св. Валентин) и който пръв кажел това, очаквал да получи подарък от отсрещния човек."

"Оказва се, че 14 февруари всъщност е по-раншен езически ден на сексуалната любов в чест на римската богиня на брака и семейството Юнона и на този ден, наричан Juno Februata, девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според „волята на боговете” и това била неговата дама за фестивала и можел да прави секс с нея през цялата година до следващия 14 февруари. В края на фестивала жените се събличали голи...
  Денят, посветен на римската богиня Юнона, бил част от тридневен фестивал, наричан Lupercalia (Празници на изобилието), траещ от 13 до 15 февруари по името на Луперк (Прогонващият вълците), чийто култ по-късно се слива с този към бога на горите, полята и пещерите Фавн и „Луперк” се превръща в едно от неговите прозвища. Петнайсти февруари бил денят на Фаустулус (Faustulus) – според римската митология овчарят, който открива Ромул и Рем, почитан като бог - полукозел, получовек, което вероятно стои в основата на символичното изобразяване на андрогинния (двуполов) образ на Бафомет през XIX век от окултиста Елифас Леви. От името на Фаустулус произлиза и названието на двутомния диаболичен алигат „Фауст” от немския илюминат Йохан Волфганг фон Гьоте25. Петнайсти февруари бил и ден на рогатия римски бог Фаунус, за който се вярвало, че пазел домашните животни от вълци. На 15 февруари се извършвала очистителна церемония на Палатинения хълм в пещерата Луперкал. Според римските легенди там е живяла вълчицата Lupa, която отгледала Ромул и Рем. Именно от този очистителен ритуал от проклятия, който се считало, че носи „късмет”, наричан Februa произлиза и самото име на месец февруари (на латински Februarius). На латински februum означава „очистване”. За церемонията весталките носели свещени, печени със сол питки, направени от първите класове на зърното от предишната година. По време на ритуала двама млади голи мъже принасяли в жертвоприношение куче и козел в пещерата Луперкал и намазвали челата си с кръвта. След това двамата млади мъже участвали в ритуала, повеждали групите от жреци. Младите римски жреци луперки (luperci) наметнати в току-що одраните кожи от жертваните кози, преминавали между хората, блъскайки ги с рамене и удряйки ги с камшици от козя кожа (februa) и според поверието това „освобождавало от проклятие” и им носело „добър късмет”, а когато жени били докосвани или връзвани от тях с козя кожа, това гарантирало тяхното плодородие."
 
Езическият ден на плодородието, който произлизал от древен канибалски празник по-късно приел християнизирана форма с името ден на св. Валентин. Напълно ненормално е да има ден на любовта. Човек не може да обича за един ден и цял ден да говори само за това, а на другия да забрави и любовта вече да премине на заден план. Също така това не е нещо, което трябва да се афишира по този начин, както се прави на този лъже-празник. Блажени са хората, които могат да обичат за цял живот. Смисълът на любовта е човек да може да си намери своята половинка в живота и да му е приятно и хубаво да живее с нея. По тази причина и Господ е създал тази способност при хората.

image
Можете да прочетете и моите по-раншни постинги във връзка със св. Валентин:

http://ernest.blog.bg/history/2011/02/07/nablijava-14-fevruari-trifon-zarezan-ili-sv-valentin.681386

http://ernest.blog.bg/history/2010/02/13/kakvo-se-chestva-na-14-fevruari-sv-valentin.492302

Понякога любовта се използва за манипулиране. От 14 до 16 февруари Несебър е обявен за град на любовта, може би в известен смисъл да има малко резон в това така да бъде наречен града, но... Тези 3 дни са обявени за "Дни на любовта и виното". Какво общо имат любовта и виното  - ами нищо, но тъй като измисления св. Валентин се чества на 14, а по българската православна традиция на този ден се подрязват лозите и се смята за ден на Трифон Зарезан, който също е митологична личност са ги обединили в едно. В  новата част до пощата е издигната презентационна шатра с различни дейности през съответните дни. Така например от 11 до 14 часа на 14 февруари има "Работилница за любовни талисмани, наричания и магии", което е меко казано лудост и грях. В случая се опитват през тези дни да привлекат туристи, които да дойдат и да сключат бракове в Несебър. Несебър е хубав туристически град и всеки може да го посети, пък и да сключи брак, ако ще по което и да е време.   

-------------------------------------------------------------------------------------


1 Когато някоя мома желае да й се покаже, за кого ще се омъжи правилното е да се допита до Господ. Също така изключително важно е тя да се моли на Бог с молитва от сорта: "Господи моля те да ми дадеш правилния съпруг, който да е благословение  от тебе."  А когато си харесва някого или е влюбена да се моли с подобна молитва, но да прибави още: "Ако е Твоята воля и, ако е от теб дай ми... (и казва името на този, който иска)". 




Гласувай:
2



1. nikikm - Ромул и Рем са измислица
20.02.2013 21:27
в бщоприетия смисъл.Вълчицата е етруски символ много по-ранен и Р.и Р.са прибавени към скулптурата и по-късно.Това е факт! Истината е,че някога една жена на римски овчар,известна със свободното си поведение,намерила или взела за отглеждане две момчета!"Вълчица",казвали тогава на курвите,за да не измислям по-подходяща дума,но в околните села и места това се приело буквално и останало, като осиновяване и отглеждане от вълчица, на две момчета-станали основатели на Рим! Така възниква легендата.Истината е съвсем друга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665883
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031