Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 18:11 - Езическите празници и чествания в християнството
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2485 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.03.2014 10:36


Прeди няколко месеца излезе четвъртата ми книга озаглавена "Езическите празници и чествания в християнството" представляваща сериозно изследване на темата. В този постинг ще включа цитат от предисловието на книгата:

"С течение на времето различни езически практики и традиции произлизащи от ритуалите и жертванията към техните богове са били синкретизирани и започнали да се приемат в обществото за „християнски”. Това са неща посветени на демоните, които много от съвременните неразумни хора, нерядко считащи се за християни правят и празнуват без много да му мислят, тъй като са се превърнали в „традиции”. На Бог обаче не Му е безразлично какво вършат хората, какви празници и чествания имат и откъде произлизат. Всички тези неща са мерзост и духовно блудство в Неговите очи. Господ мрази жертванията към другите божества и всички обичаи свързани с това:

„Който жертва на други богове, а не само на ГОСПОДА, да се обрече на изтребление.” (Изход 22:20)
 
„Да не следвате други богове, от боговете на племената, които са около вас, (защото Господ, твоят Бог всред тебе, е Бог ревнив), за да не пламне гневът на Господа твоя Бог против тебе и те изтреби от лицето на земята.” (Второзаконие 6:14-15)

Давайки земите от различните езически народи на израилтяните Той специално предупреждава да не се учат на традициите, които те имат посветени на демоните:

 „...внимавай на себе си да не се впримчиш след тях, след като бъдат изтребени пред теб, и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо ГОСПОДА, своя Бог; защото те са вършили за боговете си всяка мерзост, която ГОСПОД мрази; понеже дори синовете си и дъщерите си изгарят с огън за боговете си.” (Второзаконие 12:30-31)

В Новия завет също се казва ясно, че не може човек да прави неща посветени на бесовете и в същото време да бъде с Господа:

„Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза.” (1 Коринтяни 10:21)

Човек или е с Господа и прави всичко както Той повелява или е с дявола и се осквернява с нечисти езически неща. Средно положение няма. Не може малко езичество и останалото да е християнство. Това вече е опетнено, мръсно „християнство” и е гнусота пред Бог. Сред съвременните християни се срещат различни хора. От такива, които търсят истината и имат желанието да спазват Божиите заповеди и да се покланят на Бог без езически омърсявания, до псевдо-християни, на които им е все едно какво става, важното е да правят нещата според установения вече ред и традиция в църквите. Но Господ мрази смесванията с езичеството и това важи включително и за различните празници и чествания дошли от езичеството, които с течение на времето грешно са започнали да бъдат считани за „християнски”. В Библията се съдържат голям брой обещания за благословение на вярващите следващи заповедите и повеленията на Господа, но също и проклятия за тези, които извършват езически ритуали и спазват езически традиции и обичаи посветени на демоните. Бог заповядва всички съществуващи идоли, жертвеници и символи на езичеството да бъдат унищожени и изгорени:

 „Но така да им направите: да съборите жертвениците им, да строшите стълбовете им, да насечете ашерите им и да изгорите с огън издяланите им идоли.” (Второзаконие 7:5)

 Бог мрази абсолютно всички неща идващи от езичеството и изисква на тези, които Го следват да не се допират до нищо нечисто:

„И могат ли Божият храм и идолите да бъдат на едно и също място? Защото ние сме храмът на живия Бог, както Бог каза: „Ще живея сред тях и ще ходя сред тях, ще бъда техният Бог и те ще бъдат моят народ.“ „Затова ги напуснете и се отделете – казва Господ. Не докосвайте нищо нечисто и аз ще ви приема.“ „Аз ще бъда ваш Баща, а вие ще сте мои синове и дъщери – казва всемогъщият Господ.“ (2 Коринтяни 6:16-18)

Честването на езически празници, независимо от това дали са приели християнски имена или не се явява докосване до нечисто. Това е идолопоклонство и духовно блудство пред Него и Го разгневява. Много християни горе-долу са наясно с този въпрос, но проблемът е, че те масово не познават и не знаят произхода на различните празници и чествания.
В Библията църквата христова е спомената, като „без петно и бръчка1”, но такава ли е съвременната считана за християнска църква, която е пълна с голям брой езически практики, традиции и чествания произлизащи от поклонението към демоните, които са омразни на живия Бог:

„представи на Себе Си църква славна, без петно или бръчка, или друго такова нещо, а да бъде свята и непорочна.” (Ефесяни 5:27)

Един стих от пророческата книга Откровение на Йоана казва:

„Но имаш няколко души в Сардис, които не са осквернили дрехите си и ще ходят с Мене в бели дрехи защото са достойни.” (Откровение на Йоана 3:4)

Но вие осквернили ли сте се с езическите обичаи (и продължавате ли да ги спазвате), които дразнят Господа и ще получите ли бяла дреха от Исус зависи лично от вас." (Езическите празници и чествания в християнството, стр. 3-5)
 

image


Книгата се разпространява предимно от мен, в някои църкви, както и с поръчки на e-mail:  e.h.books@abv.bg 
Но вече ще пусна и в някои книжарници. Книгата е 208 страници и цената е символична, само 6 лв.

-----------------------

1 За сведение на читателите на постинга това се базира на стиха Послание към ефесяните 5:27, който гласи:

 "за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна."
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665250
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031