Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2018 18:14 - 21 ноември Ден на християнското семейство
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2835 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.02.2019 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 21 ноември в България се отбелязва денят на християнското семейство. С различните oтклонения в западния свят проникващи в света на невярващите основните стойности на носителите на запазване на морала и възможността за продължаване на рода и цивилизацията остават в християнската ценностна система и мироглед с посланията от векове в божието писание наречено Библия.

Но мнозина, ако не са възпитани в християнската традиция не са наясно, какво е добро и морал и какво е неморалност, пошлост и грях (който се наказва от Бог - "Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! - ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата" Матея 7:21).

Taка има хора, ако ги попитате дали са християни, не е изключено да ви кажат, че са такива, но ако им обърнете внимание на написаното от Библията ще се окаже, че не са я чели, а животите им са пълни с грях - разврат и всичко забранено от Бог и е ясно накъде са се запътили по този начин...

Когато Бог създава човека той създава мъжа и жената да бъдат еднo цяло. Не да са еднакви, но взаимно да се допълват и поставя мъжът, като ръководеща фигура на семейството.

"Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог." (1 Коринтяни 11:3)

"И на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее" (Битие 3:16)

"И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник." (Битие 1:18)


"Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът." (Битие 1:21-24)

В много страни по света различни грешни хора, чиито животи не се основават на християнския морал попаднали под ударите на така наречената "масова култура" (възникнала и разпространена от антихристиянски организации) създават връзки наричани "приятелства1" или "хващане на гадже" и повечето от тях - нечестиви си ги сменят и живеят в грях, кой с когото му падне. А по-развалените от тях направо се движат в смесени компании (момчета и момичета, мъже и жени), където aко не са възпитани с ценностна система и нямат вътрешно усещане за правилно и неправилно и държенето на дистанция често падат всякакви задръжки и сред такивата са чести развиването на лоши качества, деградацията с пороците и греха, които малко или много са свързани с демонично действие - пушене (ако не могат да се откажат или не искат да се откажат да пушат е сигурен признак, че имат демони), пиене, наркотици, курвалък и проституция. (От 12-13 г. около или над 90% от този сорт в България не се женят и не създават семейства.) Всяко едно създаване на връзка, без целта да е създаване на семейство е грях! А подобно поведение, ако карат с различни и не държат на първия (първа любов) говори и още, че такивата са непостоянни и неспособни да обичат2 и да са верни на някого. Aко някоя примерно не може да  бъде вярна на първия си, на първата си любов, как ще бъде вярна на другиго, след, като вече сърцето й е принадлежало на друг и как ще бъде половинка на някого другиго; освен първия (aкo й е единствен)? Taкива явно не искат любов и да имат добро семейство или нещо им е сбъркано и правят нещата на обратно. При подобните думата "любов" се превръща в заместител на думата "курвалък", а думите "чест" и "достойнство" не знаят, какво означават. За този сорт - невярващи е пророкувано преди близо две хиляди години от апостол Павел:

"А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена." Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; и от такива се отвръщай. (2 Послание към Тимотея 3:1-5) 

В България 50% от сключващите църковен брак сред православните са девствени, а при другите християнски деноменации процентът на девствените до брака е по-голям.

Друг сериозен проблем сред невярващите в страната е, че те вече в 80% са престанали да се женят. Сватбите от 12-15 г. насам в България са голяма рядкост, а повечето от тези, които все пак се женят от 1 до 3 г. се развеждат.

"Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 Коринтяни 6:9-10)

"Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците." (Евреи 13:4)

"Развратените по сърце са мерзост Господу, а непорочните в пътя си са угодни Нему" (Притчи 11:20)


Исус Христос изобличава хората, които живеят в грях, като са с някого и не са женени (или омъжени). В случката със самаритянката се вижда, как той й разкрива скритото:

"Иди повикай мъжа си и ела тук.
В отговор жената Му каза: Нямам мъж.
Исус й каза: Добре каза, че нямаш мъж, защото петима мъже си имала и този, който сега имаш не ти е мъж." (Евангелие от Йиоана 4:16-18) 


Според Божия закон извънбрачните деца са проклети от Бог до 11 поколения и както на първия роден извънбрачен, така и на произлезлите от него десет поколения е забранено да присъстват в божие събрание:

"Никой незаконороден да не влиза в ГОСПОДНОТО събрание, никой от потомците му до десето поколение да не влиза в ГОСПОДНОТО събрание." (Второзаконие 23:2)

В миналото раждането на незаконородени деца (от жени блудници) се е считало почти, като престъпление. Така например в началото на ХХ век в дореволюционна Русия полицията е събирала данни за незаконно родените деца. Установено е било, че такива неща се случват сред престъпния контингент и че подобните случаи са сред хората склонни към престъпления.

За тези момичета и жени, които са непостоянни и живеят в грях, като си ги сменят и отиват в ада е писано:

"Стъпките й стигат до ада, тъй че тя никога не намира пътя към живота, нейните пътеки са непостоянни и тя не знае на къде водят" (Притчи 5:5-6)

В България последните 10-12 г. има обратен прираст и по около от 20 000 до 25 хиляди сватби годишно (което по принцип в някои страни по света е нормално за един половин милионен град) и не е преувеличение, че нацията е на изчезване. Само 1% от мъжете от 19 до 23-24 г. се женят, а омъжващите се жени от 19 до 23-24 г. са до около два - три пъти повече. (Жените, които се омъжват до 24-25 г. са с по-големи мъже.) Едва около 11 - 11 500 души от мъжете от 19 до 30 г. се женят, а жените, които се омъжват до 28-30 г. са около 2 пъти повече (около 18-19 хиляди жени до 30 г.). Всяка една година от мъжете от 19 до 25 г. се състои от по около 32-36 000 мъже, тоест около 205 000 мъже, от които годишно се женят по около две, две хиляди и петстотин души, в по-редки години до три хиляди. А до 32 г. мъжете от 13 години общо са около 600 000. Родените в началото на 90-те са повече от сега, за три години от 1991 до 1993 г. са общо около 130 хиляди, а през 1989-1990 са се родили по 57-52 хиляди мъже (общо за двете години 109 хиляди). От тези мъже, които примерно сега са на 32 г. са женени само около 11-13 хиляди души, а на 34-35 г. около 15-16 хиляди (някои са в чужбина, но и там браковете са рядкост сред българите, условно да ги закръглим общо с тези в България на 17 хиляди) и като приемем, че тези, които са на 32-34-35 г. техните години на раждане се състоят от по около 55 - 61 хиляди мъже се оказва че при поколението на тези, които са на 32-35 г. около 27-30% от тях създават семейства. Ето ви малко точни данни. За 2015 г. до 18-20 г. са женени 74 мъже, а от 20 до 24-25 г. са 1977 мъже (общо до 24-25 г. малко над 2000 души). В същото време омъжените жени от 18 до 20 г. са 1229, а от 20 до 24-25 г. са 6 648 (и жените са омъжени за по-големи мъже над 34 г. и е добре да се има предвид, че браковете по любов (първа любов) при жените са до 24 г., а след първата любов за жените думата е друга и не е добра).
Статистиката за 2017 г. е че от 18 до 19 г. са женени 336 мъже, а жените са 1236. От 20 до 24 г. са женени 3 289 мъже, а жените са 6 046. От 25 до 29 г. мъжете са 8 448, а жените 9 261. От 30 до 34 мъжете са  7 106, а жените 5 061.
Поради малкия брой на създаване на семейства и ниската раждаемост през последните 15 г. в България са затворени 800 училища. През 2017 г. са затворени 20 училища, а през 2018 г. са затворени две училища. С всяка година раждаемостта пада, а през 2018 г. е отбелязан рекорд по ниска раждаемост с 11 500 деца родени по-малко от предната.
Единственият начин да се увеличат сватбите и създаването на семейства и увеличаване на раждаемостта е да се обърнат към Бог и да живеят християнски благочестив моногамен живот. Около 65-75% от тези, които създават семейства в страната са или християни или от малцинствата.
През 2013 г. дори е направено задълбочено изследване и през април 2013 г. в Брюксел на конференцията „Проблеми на демографската политика в Европейския съюз“, по време на която Johannes Hahn чете своя доклад “България след българите” неговото заключение е, че „Българите нямат нужда от държава“ (тъй като изчезват) и трябва да бъдат заселени хора от другаде. Ще използвам цитат:

"Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз, но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост. Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение. За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи. Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него."

http://zahariada.blog.bg/politika/2017/02/20/iohanes-han-bylgarite-niamat-nujda-ot-dyrjava.1510975

Така тези момичета и жени с поругана чест, които си ги сменят са общи и такива жени никога не могат да бъдат с някого, както се казва "една плът". Колкото и мъже и гаджета да сменят, те никога не са половинки с тях, но винаги остават чужди и всеки е временно "последен", до следващия и имат зад себе си върволица от различен брой бивши "техни", което меко казано означава, че не им върви в любовта и са общи, "за временно ползване".
За жените специално е дадена заповед да бъдат девствени, което се доказва и от научните изследвания и ефектът телегония. Неморалната част от мъжете, които са с жени, които са си ги сменяли не могат да имат от тях собствени деца - ефектът  телегония3. Децата при такива неморални жени са комбинация от различните сексуални партньори с които са били плюс първия мъж в който са били влюбени (ако са се влюбвали). В жените се запазва информация от първото влюбване за цял живот и се прехвърля и на децата, а може и на внуците. Също така се запазва информация от първия сексуален партньор, така че най-правилно е, ако някой мъж иска да има свои собствени деца да създава семейство с жена за която той да е по първо влюбване и да е първи и единствен сексуален партньор. При децата от развалените жени, които си ги сменят се запазва негативна генетична информация от различните партньори, като заболявания, негативни склонности и др., включително мутации и грешки в генома (грешки в генома още се получават при смесване на хора от различни раси - създадени сме да сме различни или при хора с близка родствена връзка - забранено от Бог, а пък в Индия такива направо ги убиват, ако са близко родствени до 10 поколения, също при деца родени от жени над 32-33 г.). През 2002 г. учените изчислили че има по 100 генетични грешки при следващо поколение, а сега грешките вече са 300 (вероятно за това оказват още влияние и ГМО продуктите).
Откритията по въпроса за телегонията са направени още през XIX-ти век, а преди началото на 60-те г. на ХХ век са приключили изследванията доказващи ефекта при хората и информацията по темата се засекретява.

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2014/03/18/ima-li-vechna-liubov-2-chast.1248830

Бог изисква да се омъжват по първа любов и Той мрази напускането. Макар и казано в друг контекст Неговото слово е:

"Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов." (Откровение 2:4)


Целта на семейството и брака е да имат деца - набожно потомство:

"Защото не ги ли направи Той едно - една плът, в която е духът? И защо една? За да очаква набожно потомство. Затова пазете се в духа си и никой да не постъпва невярно към жената на младостта си!" (Малахия 2:15)

В християнството не е разрешено хората да се развеждат, единствено при прелюбодейство и след това нямат право да се женят повторно.

В Стария завет е писано:

"Защото аз мразя напускане, казва Йехова, Богът на Израил" (Малахия 2:16)

В юдеизма от времето на Моисей, когато са дадени десетте Божии заповеди и останалите 313 заповеди описани в книгите Второзаконие, Лeвит и Числа е позволено на мъжете да се развеждат. По това време е било позволено и двуженството. Едва през XII век един равин от Майнц премахва двуженството сред евреите. В заповедите от Моисеей пише:

"Когато някой вземе жена и се ожени за нея, ако тя не придобие благоволението му, защото той намира в нея нещо грозно, тогава да й напише разводно писмо, и, като го даде в ръката й, да я изпрати из къщата си.
А тя като излезе от къщата му, може да иде и да се омъжи за друг мъж.
Но, ако я намрази и вторият мъж, който я е взел за своя жена, та й напише разводно писмо, и като й го даде в ръката й и я изпрати от дома си, или ако умре вторият мъж, който я е взел за своя жена, то първият й мъж, който я е напуснал, не може да я вземе пак за жена, понеже е осквернена; защото това е мерзост пред Господа. Така да не навличаш грях на земята, която твоят Бог ти дава за наследство." (Втрозаконие 24:1-4) 


Изводът е мъжът да не се жени за такава, която не му харесва и в нея има нещо, което намира за грозно. Писано е жената да е красива и мъжът да ненамира никакъв недостатък в любимата си:

"Ти си цялата красива, любима моя, и недостатък няма в тебе" (Песен на песните 4:7)


Женската красота, когато жената е вярваща от благочестиво семейство може да бъде дадена и като благословение от Бог:

"И по цялата земя не се намираха толкова красиви жени, като дъщерите на Йов..." (Йов 45:15)

През първи-втори век преди Христа в сектата на есеите се появява учител, който е известен като Учителят по праведност и той за първи път започва да поучава мъжете да имат една жена. Исус Христос заявява ясно в поученията си, че мъжът и жената са създадени да бъдат едно цяло и че в заповедите от времето на Моисей е дадена възможността мъжете да дават разводно писмо поради тяхното коравосърдечие и заявява, че в началото не е било така:

"Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха: Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина?
А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва. Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне? Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува." (Матея 19:4-9)

"Който напусне жена си и се ожени за друга, той прелюбодейства против нея. И ако тя напусне мъжа си и се омъжи за друг, тя прелюбодейства." (Марк 19:11-12)


Исус Христос още обяснява, че всеки, който гледа жена с пожелание (разбирай освен собствената) прелюбодейства и съгрешава (разбира се това се отнася и до жените, които гледат повече от един мъж в живота си с пожелание):

"Аз пък ви казвам, че всеки който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си." (Матея 5:27-28)

Апостол Павел пишейки към римските и коринтски християни, които по-рано са били езичници и са се нуждаели от напътствия обяснява:

"Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон. И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж." (Римляни 7:2-3)

"Жената е вързана, до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи, за когото ще, само в Господа." (I Послание към коринтяните 7:39)

"А на жените заръчвам, и то не аз, но Господ: Жена да не оставя мъжа си; (но, ако го остави, нека остане неомъжена, или нека се помири с мъжа си;) и мъжът да не напуща жена си." (I Послание към коринтяните 7:10-11)


Въпреки казаното от апостол Павел, втори бракове не са се толерирали в ранната църква, както поучава Исус Христос (Матея 19:5-9). Tези неща се коментират от апостол Павел предимно поради заварено положение при невярващи, които са повярвали и вече са в такова състояние. Когато е трябвало да се изберат църковни презвитери и епископи апостол Павел заявява, че те трябва да имат една жена, тоест да не са женени за две жени едновременно и да не са си взимали втора жена, ако са се разделили или им е починала жената:

"Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава, не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец; който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност" (1 Тимотея 3:2-4)

Също така на вдовиците, които се омъжвали повторно не са давали помощи от църквата и подобно нещо се е считало за отстъпление от вярата:

"Да се записва само такава вдовица, която не е по-долу от шестдесет години, която е била на един мъж жена, известна по добрите си дела: ако е отхранила чада, ако е приемала странници, ако е умивала нозете на светии, ако е помагала на страдащи, ако се е предавала на всякакво добро дело. А по-младите вдовици не приемай, защото, когато страстите им ги отвърнат от Христа, искат да се омъжват, та падат под осъждане, защото са се пометнали от първото си убеждение." (Тимотея 5:9-12)

Така мъжът и жената са създадени да бъдат едно цяло за цял живот и към това Бог дава и любовта, да има семейна любов.

В християнското семейство жената подкрепя, помага и носи щастие на съпруга си и той уповава на нея. За добрата жена е казано:

"Сърцето на мъжа й уповава на нея; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си." (Притчи 31:11-12)


За добрата любяща съпруга, красива, стройна като сърна с благ характер, на която мъжът й да се възхищава още се казва:

"Тя да ти бъде, като любезна кошута и мила сърна; нейните гърди да те задоволяват във всяко време; и възхищавай се на нейната любов" (Притчи 5:19)

"Ти си цялата красива, любима моя, и недостатък няма в тебе" (Песен на песните 4:7)

Въпреки че Библията е духовна книга в нея има цяла книга в Стария завет посветена на любовта. Това е Песен на песните.

"Има шестдесет кралици и осемдесет наложници, и безброй девойки. Но една е гълъбицата ми, съвършената ми, едничка на майка си, избрана на онази, която я е родила. Видяха я дъщерите и я нарекоха благословена; кралиците и наложниците - и я похвалиха. (Песен на песните 7:8-9)

"Казах: Ще стана сега и ще обиколя града; по улиците и площадите ще търся онзи, когото обича душата ми." (Песен на песните 3:2)


Вярващите имат един бонус, както вече е модерно да се казва, за разлика от невярващите. Те могат да се молят за неща свързани с брака и семейството им и да получават благословения и отговори на молитвите си. Включително тези, които не са омъжени или женени да се молят за правилната половинка в живота си, както и ако си падат по любовта за любов. Това не се отнася единствено до жените на които им е преминало времето за раждане на здраво потомство4 и за създаване на семейства, докато при мъжете няма ограничения (при мъжете и жените има разлики). Друг бонус за част от християните е, че Господ може да говори по няколко начина и да се допитват до Него и да получават отговори и да знаят дали е правилно нещо (примерно дали е правилно да създаде семейство с дадена личност и дали е по Божията воля и ще бъде ли благословено такова семейство). Най-често срещано е допитването до Светия Дух. Някои християнски деноменации практикуват посочените в Деяния на апостолите и останалата част от Новия завет кръщение със Светия Дух и говоренето на ангелски и с приемането на духовна сила (Деяния 1:8) и други духовни дарби, при което почти ежедневна практика е такъв човек да се допитва до Господа чрез Светия Дух. Има и други методи за допитванe до Бог и получаване на отговори от Него. В Стария завет в миналото примерно са се използвали Урим и Турим.

Така неслучайно изискването е жената (момата) да е млада5 и да е девица (за мъжа няма изискване за възрастта, но трябва да живее морален живот). Ако някой се оженел за мома, която се окажело, че не е девствена и той не е правил секс с нея преди това (а някой друг) в миналото (а и сега има подобни практики в някои нехристиянски страни) тя била убивана с камъни според Божиите заповеди:

"Но ако е истинно това нещо, че не се е намерило девство у момата, тогава да изведат момата и да я поставят пред вратата на бащиния й дом, и мъжете от града й да я убият с камъни, та да умре; защото е сторила безчестие в Израиля, като е блудствувала в бащиния си дом. Така да отмахнеш злото изсред себе си." (Второзаконие 22:20-21)

"Ако се намери някой лежащ с омъжена жена, тогава и двамата да бъдат убити, мъжът, който е лежал с жената и жената. Така да отмахнеш злото от Израиля." (Второзаконие 22:22)


Ако дъщерята на божий служител се осквернила и правела секс с някого била изгаряна:

"Ако свещеническа дъщеря се оскверни с блудство, тя безчести баща си: с огън да бъде изгорена." (Левит 21:9)

За божиите служители е задължително момата да е девствена. Те нямат право да се оженят за вдовица или такава, която по някаква причина не е девствена:

"Да не вземат жена, която е блудница или осквернена, нито да вземат жена напусната от мъжа си; защото свещеникът е свят на Бога си." (Левит 21:7)

"И той да вземе за жена девица; вдовица, или напусната, или осквернена, или блудница да не взема; но девица от людете си да вземе за жена. И тъй, да не осквернява потомството си между людете си; защото Аз съм Господ, Който го освещавам." (Левит 21:13-15)


Вече в много страни по света има мода момичетата да се запазват девствени до брака. В 17 страни по света (до момента) се провеждат така наречените Баловете на чистотата. Това начинание започва през 1998 г. в Колорадо Спрингс от Ранди и Лиза Уилсън за техните дъщери. От 9-10 г. само в САЩ има над 10 милиона момичета от това движение (всяка 5-6 американка).

Повече относно темата на брака и семейството можете да научите от книгата изследване на тези теми: Лъжата за св. Валентин

image

"Всичко съдейства за добро за тези, които обичат Бога." (Римляни 8:28)

------------------------------------------

1 Християнин може да използва думата "приятелка", като заместител на думата "годеница". Само и единствено в смисъл - момиче с което се среща и има намерение да се ожени.

2 Освен вече казаното антроположката Хелън Фишер, която прави изследване върху романтичната любов траеща десетки години, авторка на книгата "Анатомия на любовта" в изследванията си констатира, че хората, които много пият или пушат не могат да обичат и сред тях няма случаи на големи любови траещи дълго. Така че много от невярващите, които пият много или пушат много (или държат много на пушенето, а не на любовта) са прецакани и не могат да обичат. Аз мога да обясня малко по-точно това от Хелън Фишер.
Има разлика между мъжете и жените. Повечето от мъжете могат по няколко пъти в живота да се влюбват истински, докато жените само веднъж. А при пушачките в мозъка им се отделя допамин, който отговаря за зависимостта от никотин. И когато такива не са по първа любов, по първо влюбване вече повечето не могат да се влюбват, а дори и да изпитват истинска радост, но се нуждаят от някакви стимуланти (за да се радват по фалшив начин - пушене, пиене или нещо по-силно. За това че пушачите не могат да се радват истински говори следният експеримент. Поставя се пушач/пушачка в среда с най-добри условия, където има всичко най-добро и всичко, каквото харесва, освен цигарите. Само след няколко часа съответната личност няма да бъде щастлива и ще й е криво, понеже няма цигари.). Пушачките изпитват повече необходимост от своята редовна доза допамин свързана с тютюнопушенето, отколкото от другото. В тютюневия дим се съдържат вещества блокиращи ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка - допамин, норадреналин и серотонин, което води до повишаване на концентрацията им и по-продължителното им действие. А пък способността да се отделя окситоцин (който се отделя при влюбване) при пушачките не е за дълго време. С няколко по-разбираеми думи - пушачките не могат да обичат трайно, когото и да е било и в такива случаи единствено зависи от възпитанието им и ценностната система. По тази причина при пушачките любовта изстива за период от 1 до 3 години (неслучайно половината от невярващите се развеждат от 1 до 3 г.). Единствено при пушачки, които са се влюбили по първо влюбване от по-рано, преди да започнат да пушат и ако влюбването е траело дълго и е било силно при определени условия могат да обичат, като понякога е постоянно, а друг път на вълни, но пък продължава. В такива случаи, когато е на вълни може пак да е силно.
Още от ХIХ век хора с пророчески дарби предупреждават, че тютюнопушенето е вредно за здравето и е свързано с демонично действие, а през ХХ век редица служения ефективно гонят демони, като демоните свързани тютюнопушене са сравнително лесни за гонене. Добра книга на тази тематика е Прасета в хола. 
Добре е да се изясни, че в повечето цивилизовани страни по света, за разлика от преди сега процентът на пушачите при младите хора е спаднал на половина. Дори са на мода вицовете за пушачки и им се подиграват. A в някои страни пушачите са спаднали само на 5-6% и се очаква по някое време цигарите да престанат да се продават и да бъдат забранени.

3 За правилото на първия мъж (и съответно на първия самец при животните) е било известно в повечето култури още от древността. От нашата цивилизация, въпреки че занимаващите се с развъждане на расови гълъби и кучета са знаели за ролята на първия самец, то от науката е преоткрито през 1820 г. от Джордж Дъглас, 16-ти граф на Мортън, който известява председателя на Кралското научно дружество за откритието си. Изследванията при хората през ХХ и XXI век са, че е по-силно и има значение дори първото влюбване, ако е била силно влюбена. Академикът на РАЕН Станислав Семьонов заявява:
"При явлението телегония става дума за предаването на наследствени черти именно по интимна близост. И целият проблем е там, че този контакт не е нещо примитивно генетично, а нещо извънредно по-дълбоко. Това е свързано, не с контакта на известния ни биологичен материал на бащата и майката, а с друга структура."

Изследванията с уреди през последните няколко години от професор Константин Коротков доказват още, че при съвкуплението без любов жените отнемат от жизнената енергия на мъжете.
Така че когато се създава връзка с цел семейство, ако човек иска да има свои собствени деца и продължение на рода си най-правилно е да е не само девица, която да му харесва, но и да не се е влюбвала в другиго преди това. Да се създава семейство единствено по любов за девица.

4 В еврейската традиция, а и в християнството до началото на ХХ век се е считало, че възрастта на жената за създаване на семейство е до 20 г. Но откакто в повечето страни ходят повсеместно на училище, ако смятаме да се съобразим с библейските принципи и християнството и да наречем това "християнско семейство" може да се вдигне максимум с 2-3 г., тоест до около 23 или евентуално с доста резерви да кажем до 24 г. (В България въпреки че масово обществото по времето на социализма над 99% са били с промити мозъци - невярващи, и през 70-80-те години хората са били доста по-зле морално от сега (поне в нашия регион по морето са били 4-5 пъти по-зле от сега) може да се посочи, че през онези времена около 80% от момичетата са се омъжвали на 18-19 г. и близо 85% до 20 г. за по-големи мъже преминали казармата.)
До началото на 90-те години са направени изследвания и е доказано научно, че жените могат да дадат здраво поколение до 32 г. възраст. По тази причина и банките за яйцеклетки са за жени до 32 г. А от втората половина на 90-те с вкарването на много вредни вещества в храните, напитките, стоките от бита и дамската козметика тази възраст е паднала. Има дори случаи на жени на 25-28 г., които влизат в менопауза и повече и да искат не могат да имат деца. Това означава, че разумните жени (включително християнки) би трябвало да приключат с раждането до 30-33 г.

5 Според еврейската традиция на 12 години момичетата правят бат мицва и се счита, че от това време са отговорни за постъпките си пред Бог.
Момчетата правят бар мицва на 13 г., когато четат в синагогата за първи път от Тората и от това време започват да изучават божието слово. Мъжете са се женели от около 18 г. нагоре без ограничения във възрастта, дори и на 150 г. за млади девствени моми. Така например патриархът Авраам, след като умира жена му Сара на 127 г. (а той е на 137 г.) на около 140 г. си взима нова млада жена на име Хетура от която има шестима сина:

"А Авраам взе и друга жена, на име Хетура. Тя му роди Земран и Йоксан, Мадан и Мадиам, Есвок и Шуах." (Битие 25:1-2)


Доста от старозаветните патриарси са се женели на 40 г., или над тази възраст за млади момичета до около 20 г. Може да се посочи Яков създателят на еврейската нация и голямата му любов с Рахил. След като брат му близнак Исав се жени за хетейка на 40 г. (Битие 26:34). Няколко години по-късно той си взима втора жена, отново хетейка. Едва по-късно е случката с продаването на първородството за лещата и бягството на Яков при Лаван, където среща Рахил в ранна тийнейджърска възраст и се влюбват и се договаря след седем години да може да я вземе за жена.

Приема се, че от възрастта на бат мицва момичетата се превръщат в жени (идва им мензиса) и могат да се омъжват. Обикновено една година годеж и след това се омъжват. Така през следващите няколко години момичетата били сгодявани и се омъжвали обикновено от 14 до 20 г. Така например според неканоничните писания Дева Мария се сгодява за Йоисиф на 14 г., а ражда Исус на 15 г. Предполага се, че през това време Йосиф е бил около 50 годишен и това е напълно нормално.
В Новия завет апостол Павел в напътствията към коринтските християни в Коринтяни 7:32-36 използва за момиче израза "цветущата възраст", като под цветуща възраст се разбира от 14 до 20 г. Тоест християнки може да се омъжват и на 21-22-23 г., но това са били редки случаи. 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672130
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930