Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 10:02 - Кирил и Методий не са автори на кирилицата и тя не е направена от тях, но създават глаголицата
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2062 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 27.12.2019 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много хора живеят с грешната представа, че Кирил и Методий са автори на кирилицата и дори се представят фалшиви рисунки представящи това.

image
Рисунка фалшиво представяща братята Кирил и Методий, които държат някаква азбука, но това не е глаголицата, която те са създали, но грешно наречената "кирилица"


image

A eто ви я и глаголицата - фонетичната азбука създадена от Кирил и Методий, която е съвсем различна

                image

                            Кирил и Методий държат глаголица


                             image


        Църквата Кирил и Методий в Загреб, където Кирил държи глаголицата

Братята Кирил и Методий създават глаголицата около 855 г., но по времето на Симеон по негова заръка е създадена от Климент Охридски българската азбука. Кирил умира 30 години преди създаването на българската азбука и неправилно е наречена "кирилица".
Включвам едно филмче с Александър Димитров, който обяснява подробно нещата.

Гласувай:
4
11. barin - Здравей, ernest. Много пъти се пише ...
20.05.2019 12:14
Здравей, ernest. Много пъти се пише за това, че Кирил и Методий създават глаголицата, а учениците им, начело с Климент Охридски създава нова азбука и я кръщава в чест на учителя си Кирилица. Още има хора, които не знаят това.
Поздрави!
цитирай
2. elcho - Така е приятели.
20.05.2019 12:40
Аз съм писал за това много пъти. Погрешно е да признаваме Кирилицата, защото те вече не съществува като опция. Даже зададох въпрос ня някъв умник, дали може да чете и пише на Кирилица и вече четири години нямам отговор. От клавиатурите си пишем на чист Български език, но за останалите народи като РУССИТЕ, това било Кирилица ?!?!?!
цитирай
3. morskipesni - Глаголицата е тайнопис.
20.05.2019 14:02
В старата българска литература "за буквите" много ясно е казано, че Светите братя са създали именно кирилицата, заемайки някои букви по гръцки образец. За останалите Св Кирил ползва основно коптско писмо, като по-късно, след пътуването му до Херсон променя някои символи (оттук и схващането, че кирилицата е българо -руски продукт, в което няма нищо лошо).
цитирай
4. elcho - Към morskipesni
20.05.2019 21:24
Извинявам се, но по тъпо нещо не бях чувал !!!!!!!!!! За Българско Руски продукт ?!?!?!?! Вие да не сте комунист или Русофилка или направо Руснак или Рускиня ?! Редактирайте си коментара и аз ще изстрия моя. Ок ! Руснаците дори нямат История, а вие ги направихте велики участници в написването на Българската Азбука ?!?! Вижте, има фейсбук и там ще намерите доста приятели с които ще си споделяте подобни фантазии. Няма лошо, имате си предпочитания, но тук е малко по сериозно. Вие можете ли да ми кажете от къде произлизат Руснаците ?!?! Давам ви 14 години да ми отговорите и понеже няма да се справите, ще ви отговоря, ако ме попитате ! Желая ви приятна вечер !
цитирай
5. ernest - Забележка
21.05.2019 07:29
elcho написа:
Извинявам се, но по тъпо нещо не бях чувал !!!!!!!!!! За Българско Руски продукт ?!?!?!?! Вие да не сте комунист или Русофилка или направо Руснак или Рускиня ?! Редактирайте си коментара и аз ще изстрия моя. Ок ! Руснаците дори нямат История, а вие ги направихте велики участници в написването на Българската Азбука ?!?! Вижте, има фейсбук и там ще намерите доста приятели с които ще си споделяте подобни фантазии. Няма лошо, имате си предпочитания, но тук е малко по сериозно. Вие можете ли да ми кажете от къде произлизат Руснаците ?!?! Давам ви 14 години да ми отговорите и понеже няма да се справите, ще ви отговоря, ако ме попитате ! Желая ви приятна вечер !Моля, когато имате коментар към някого - долу в десния край под неговия коментар има написано Цитирай. Кликвате. Там се отваря полето за писане и коментирате. Така се знае, кого коментирате, да не се получават грешки и дадената личност знае, че го коментирате и ще прочете написаното от вас.
цитирай
6. ernest - Явно не сте чели коментара на Елчо, затова пък и аз имам какво да кажа
21.05.2019 08:35
morskipesni написа:
В старата българска литература "за буквите" много ясно е казано, че Светите братя са създали именно кирилицата, заемайки някои букви по гръцки образец. За останалите Св Кирил ползва основно коптско писмо, като по-късно, след пътуването му до Херсон променя някои символи (оттук и схващането, че кирилицата е българо -руски продукт, в което няма нищо лошо).Първо да изясня, че както глаголицата, така и по-късната писменост, сега известна ни под названието "кирилица" са създадени за разпространението и четенето на Библията на родните езици и това определя, кой е грамотен. И така, ако някой знае азбуката, но не е прочел Библията е полуграмотен.

През 990-991 г. по време на Владимир I Святославич в Киевска Рус е прието християнството от България с български превод на Библията. По-рано са имали, колкото и да не е без хич някакви части от Новия завет, но не се знае до колко и е имало много малък брой християни. Писмеността с която са разполагали в по-раншни времена доколкото имам представа е на принципа на руническата писменост. Както и да е, българската писменост по време на Владимир I Святославич се разпространява масово в руските земи. Възможно е и по-рано да е достигнала с части от Евангелията. Така или иначе в няколко страни се ползва тази писменост, като отделните народи са си донатъкмили по няколко различни букви. Руснаците имат е-оборотное - Э и ерьи - Ы, по-рано са имали още десетина други букви, украинците използват латинско и с две точки, примерно - Україна, сърбите и те имат няколко техни букви, като Ђђ - джь или пък мекото им л - ль или мекото н - њ, мекото ч - ћ или пък џ - дж, а за й използват латинското j. Идеята за някои от буквите на сръбската азбука, като буквата џ (дж) идва от по-стари влашки и молдовски ръкописни книги от XVII и XVIII век писани на така наречената кирилица. Но основата на азбуката при тези народи от около 28-29 знака е еднаква - българска, основават се на българската писменост.
Други славянски народи, като чехи и поляци приемат християнството от римокатолическата църква. Първите покръстени чешки князе сe счита, че са през 845 г., но тази дейност се развива едва с идването на Кирил във Великоморавия, а при поляците окoлo 965-966 г. През 965 г. полския крал Миешко I сключва съюз с Чехите и се жени за чехската принцеса Добрава, при което на 4 юли следващата 966 г. приема християнството и се счита за година на покръстването на Полша (по-голямата част на Полша, някои области са покръстени през следващите 3 века, през 12 век при застъпването на длъжността си кракувския епископ Матеуш писал писмо до св. Бернар във Франция, че освен, че сред русите, които били част от Полша имало все още езичници и че в страната има доста хора, които не принадлежат нито към римокатолическия клон на вероизповедание, нито към Византийския и изповядвали по техен си начин християнството) и от времето на Миешко държавата Лехиа е наречена Полша. Около 875 – 880 година е времето на покръстването на първия исторически документиран княз на чехите Борживой от династията на Пржемисловците лично от архиепископ Методий. През 895 г. Чешкото княжество отново успява да придобие независимост и се откъсва от Великоморавия. (Както пише Prokosz в Kronika Polska и още в хрониките на Авентинос от Бавария; По случай годишнината на Франкското кралство през 892 г. Арнолд поканил всички съседни владетели на събор в Хансфелд, Святополк от Великоморавия не отишъл и участниците от страните на събора нападат и унищожават Великоморавия, която след 1-2 г. се разпада. Ще, не ще в похода участвал и лехитския (полски) крал Врочислав с неговите венеди (лехитско сарматско племе живеещо около Кракув).) През 973 г. е направена чешката църковна диоцезия и в Прага идва немския епископ Тиетмар, а през 982 г. е първият чехски епископ Адалберт (наричан още св. Войчиех) от рода Славники. Адалберт става известен с изключително неморалния си начин на живот и изискването на "правото на първата брачна нощ" от редица пражки жени, преди сватбата или още с обещанието "за прощение от грехове", като ги мине. Стига се до там, че мъже от рода вършовици по уговорка с чешкия княз Болеслав II през септември 995 г. нападат Либице, където живеят славниките и неговите 5-6 братя и ги избиват всичките унищожавайки цялото селище. А покрай волностите на "светия отец" предната 994 г., след като вярващи изкарали една от неговите любовници от църквата я убили отпред, а Адалберт бяга за Рим, където прави заговори и интриги. Така със сферите на влияние тези страни приемат латиницата, като съобразно техния език правят по 5-10 техни различни вариации на латински букви.
Около 830 г. Моравското княжество създадено от Майомир със закрилата на Карл Велики в началото на IX век се превръща в държавата Великоморавия със столица Велеград, в която влизат част от предшествениците на чехите и словаците.
Мога да дам малко повече светлина около интригата с появата на Моравското княжество, от което по-късно е създадено кралството Великоморавия.
След като славяните се надигнaли изтласквайки аварите (азиатско племе с дръпнати очи, родствено на уйгурите) от завладените от тях преди два века земи в района на Панония, техният крал се оплакал на Карл Велики казвайки: "и сега къде да отидем?" (през 562 г. аварите се наместват в Панония покорявайки местните славянски племена и по-късно се разделят на две части, едната движейки се из Балканския полуостров и претопени от българите) Карл Велики неколкократно по-рано воювал против аварите, но този път използвал политическата ситуация, за да удари хуните (славянско племе живеещо в района на Панония) и лехите. Карл Велики изпратил по-малкия си син да предвожда неговите войски, а лехитския владетел брат си Лех с част от войските на лехите. Голямата битка между лехи и франки е през 805 г. в пограничието на Бохемия, около река Охша около градчето Хеб. Участвали войски от Бохемия и различни славянски народи от Панония, включително хуни (предтечи на днешните унгарци също славянски народ) под предводителството на лехите (поляците или кралските сармати, които имали огромна държава от терените на лужицките сърби - славянско племе в днешна Германия до Урал). Карл Велики победил. По заповед на Карл Велики Лех (братът на полския крал, който предвождал войските) бил разпънат с коне. По това време моравците застанали на страната на Карл Велики и той им разрешава да си създадат княжество и да му плащат данък, с е две думи - васално княжество.
(Oколо 40-те години на IX век чешкото княжество попада във васална зависимост от Великоморавия и през 845 г. е регистрирано първото покръстване на 14 чешки благородници (duces Boaemorum).) Моймир и съюзните му пълководци приемат християнството около 830 година в Регенсбург, днешна Германия. Църковно се управлява от архиепископа на Пасау в Бавария. Както пишат в немските хроники с преувеличение: епископът Регинхар от Пасау покръсти всички моравци. Засилването на немското влияние обаче е възприето като заплаха за короната от неговия наследник Ростислав (850 – 870). Той се обръща към Византия и по негова молба през 863 г. са изпратени братята Константин и Методий да въведат богослужение на славянски език, което би довело до църковна независимост от Германия и с това да се подсили държавния суверенитет. Преди мисията Методий е ръкоположен за свещеник. За целта на мисията е използвана изобретената по-рано от Константин – Кирил нова азбука – глаголицата. През 867 г. новата писменост и богослужебните книги на нея са одобрени и благословени от папата, а Методий е ръкоположен за епископ Моравски. Taкa ранните християнски текстове от онова време във Великоморавия са писани на глаголица, която използва Методий за славянските народи. Глаголицата не е българска, но общославянска и се ползва в редица страни.

Относно написаното в За буквите пише, че буквите били 38, ама дори на рисунката виждаме, че всъщност са 45, ако можете да броите, така, че нещо намирисва във всичко това и не е ясно, дали и дадения текст не е фалшификат написан в по-късни времена с цел да повдигне духа на българите в робство. Дори през 70-те и 80-те години е пълно с умишлено фалшиво датирани паметници на българската култура дръпнати назад във времето с по 300-400 г. Така поучават и в Художествената Академия в отдела Изкуствознание, от където излизат изкуствоведите - да се изкарват българските паметници на културата по-стари отколкото са. Това е специална тайна директива. Цитирам За буквите:

"...изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви: едни по образец на гръцките букви, а други пък според славянската реч."

Глаголицата се състои от 41 букви, три от които са взети от гръцката азбука. Това са Ф, Е - обратно написана и О. ...И о, случайно се получават 38 измислени букви от Константин Философ.

Дори в Уикипедия са се изтървали и пишат относно текста За буквите:

За буквите“ (на старобългарски: О писмєнєхь) е единственото запазено полемическо съчинение от Черноризец Храбър, вероятно писано в края на 9 век, около 893 година. Предполага се, че първоначално творбата е написана на глаголица. Днес са запазени над сто преписа, всички руски по произход. Най-ранният от тях е от 1348 г., в т. нар. Лаврентиев (Иван-Александров) сборник. Поради голямата хронологическа разлика между преписите и недостигналия до нас оригинал, е трудно да се установи кои части от творбата са вариации, получени по време на създаването на преписите, и кои са по-късни интерполации.

А защо им е да пишат За буквите на глаголица, като уж става въпрос за "кирилица". Въобще с две думи - пълна каша.

A между другото през август 1700 г. в Русия пристига Петър Велики от странстване и едно от първите неща, които прави около 1700-1701 г. е да даде заповед всички стари книги и писания да се предадат, под предлог "за да бъдат преписани", но коментарите от съвременици са, че повече споменатите книги никога не били върнати и не се знае, какво се е случило. Има съмнения с някои неоспорими доказателства, че по онова време руската история е била пренаписана и смалена от западноевропейски агенти на влияние. Така че нищо чудно и текстът на Черноризец Храбър да е доудьордисван още тогава, ако им е попаднал. За да може по-лесно да се затрие древната история и да няма, кой да я разказва самозванецът Петър Велики дори издал заповед всички над 300 годишни хора да бъдат убити.

Тъй като явно не вдявате, че азбуката глаголица е написана от братята Кирил и Методий, а другата е малко по-късна, за да докажете противното първо ще трябва да намерите поне един единствен текст на така наречената "кирилица" от периода 855-860 г. за да продължим разговора.

В „Краткото житие на Климент Охридски“ написано през първите десетилетия на XIII век от охридския архиепископ Димитър Хоматиан (ок. 1165 - след 1234) се казва, че Климент Охридски „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“.
цитирай
7. elcho - ernest
21.05.2019 10:45
Та моят живот мина за да казвам на хората кой е написал кирилица - глаголица и кой е написал Българската Азбука. Така че не само вдявам а и имам претенции да знам повечко подробности и от Вас ! Явно четете между редовете моите писаници. Аз имам постинги за Азбуката с коментари. Намерете ги и вижте. А горният ми коментар беше насочен към mokripesni, и ще се радвам този блогър да Ви прочете последният коментар и да го препише и да го предава на поколенията. Всичко е така, както сте го написали. Благодаря и лек ден !
цитирай
8. ernest - Моите уважения
21.05.2019 10:56
elcho написа:
Та моят живот мина за да казвам на хората кой е написал кирилица - глаголица и кой е написал Българската Азбука. Така че не само вдявам а и имам претенции да знам повечко подробности и от Вас ! Явно четете между редовете моите писаници. Аз имам постинги за Азбуката с коментари. Намерете ги и вижте. А горният ми коментар беше насочен към mokripesni, и ще се радвам този блогър да Ви прочете последният коментар и да го препише и да го предава на поколенията. Всичко е така, както сте го написали. Благодаря и лек ден !


както виждате коментарът не е написан към вас, а към личността с ник морски песни.
цитирай
9. elcho - Тогава съжалявам и....
21.05.2019 11:02
И Ви благодаря за хубавият пост !
цитирай
10. ernest - Още някои неща
27.12.2019 13:09
По-раншните изображения на Кирил и Методий се оказва, че дъжат глаголица, а не така наречената "кирилица" - версия която се налага след освобождението през XIX век. В църквите на територията на бивша Югославия, като примерно тези в Загреб и Сараево братята Кирил и Методий държат глаголица. Самата глаголица са измислили още по времето на мисията им в Грузия и първоначално била предназначена за техния език, а не за българския. Намерих старо (несъвременно) изображение на Кирил и Методий държащи глаголицата, което ще добавя към основната част от поста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2024044
Постинги: 531
Коментари: 1043
Гласове: 1040
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30