Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2021 20:31 - Честит 24 май празник на българската писменост
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.11.2021 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да отбележа и някои факти

1 Братята Кирил и Методий създават глаголицата, а не така наречената по-късно кирилица, която прави Климент Охридски, тъй като глаголицата е доста сложна и никой съвременен българин без предварителна подготовка нищо не може да разбере на глаголица. По-подробно разглеждам въпроса в подредията към постинг от 2019 г. озаглавен "Кирил и Методий не са автори на кирилицата и тя не е направена от тях, но създават глаголицата". Археологически до момента се забелязва, че така наречената кирилица за първи път се използва в Преслав.

2 Следващ факт е, че българска писменост и по-рано е съществувала на принципа на руническата и българските руни са 1330. Използвана е по стените на църквите около времето на покръстването. Друга писменост, за която е известно, че е използвана е азбуката на бесите със споменатия от древни автори превод Библия Бесика. Счита се, че Никита Ремесиански е човекът, който разпространява евангелието сред бесите (траките) на така наречената азбука на бесите. Херодот пише, че варварите на север от елените пишат на кожа. Друга подробност е, че елинската писменот произлиза от тракийската - от тракиеца Орфей, който дава основата на част от буквите им. Също така микенската и пеласгийска писменост произлизали от тракийската писменост. 

image

                                                             Глаголица

Предполага се, че глаголицата вече е съществувала в някаква форма сред някои славянски народи и има хипотеза, че братята Кирил и Методий са я доразвили и популяризирали сред останалата част от славянските народи. Запазени са данни, че хърватите, когато са приемали християнството през VII век и по-точно по време на покръстването през 635 г. вече са ползвали някаква славянска писменост и дори са вмъкнали към техните ръкописи заповеди за спазване на мир със съседите, както пише Константин Порфрогенет през Х век. Според една от версиите създателя на хърватската азбука е Уилфрид, който превежда Библията през IV век на готски* и той самият е от славянски произход. Според друга версия е така нареченият св Йероним. Ако случайно забелязвате дори първата буква в глаголицата е християнски кръст!
Един от интересните артефакти е така нареченото Реймско евангелие, чиято втора част е написана през 1395 г. от монасите на Емауския манастир в Прага. То се състои от  32 страници на кирилица и 62 страници на ъгълеста (хърватска) глаголица. Според една непотвърдена за момента хипотеза първата част е написана от Теодосий Търновски в Калифаревския манастир. Има и версия, че това е преписана част от по-стар български текст (което е много вероятно).

                                image

                                Страница на глаголица от Реймското евангелие

Oсвен Черноризец Храбър, който пише в "За буквите", че по-рано българите (славяните) са пишели с резки и черти, арабския автор Ибн ал Дин през XI век пише за русите, че имали писменост и пишели на бяло дърво с черти и резки и дава образец в книгата си, но до този момент текстът не е разчетен от изследователите. Друг арабски пътешественик сред русите от Х век е Ал Масуди, който посочва древно прочество на камък написано с черти и резки. Чуждестранните търговци търгуващи със северните славяни също съобщават, че славяните са си записвали сделките и договорите. В Урал са открити две пещери с подобни надписи, по известната от които е пещерата Калакольная, а също така и 1-2  предмета използвани в езическите култове. Освен това се твърди за алано - сарматска руническа писменост с така наречената Аликановская надпись от земите на Русколаните.

3 Третото и най-важно - славянската писменост е създадена не някой да си пише и чете приказки, но за да се преведе и чете Библията сред славянските народи. Така че някой може и да се научи да чете и пише на български, но дали е грамотен става ясно от това дали е прочел или дали чете Библията. Ако не чете Библията е неграмотен или полуграмотен, който е научил буквите и ги ползва за други цели нямащи нищо общо със съставителите и мотива за създаването на азбуката.


-------------------
* Добре е да се има предвид, че дори част от готите имат славянски произход и са живели поне около 800 г. на терирорията на съвременна Полша и са били част от съществуващата по онези времена конфедерация от 12 племена в страната, както сочат древните източници. За друга част от готите пък знаем, че са живели в България и готи е другото име на гетите, както пише Йордан в средата на VI век в неговата история Гетика. Когато полските готи (остготи) се преместват за около десетилетие на територията на съвремена Германия водят войни с другите тамошни племена и се преместват за известно време в Испания, а след това стигат до Картаген. Достатъчно е да вземем имената на роднините на остготския крал Теодорих Велики, който завладява Италия, за да видим славянското. Баща му се казва Теодумир или Тиудумир, а двамата братя на баща му се казват внимание - Валамир и Видимир, които са изцяло славянски и нямат нищо немско.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665236
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031