Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2021 17:58 - Хелоуин - хеви метъл празник, маскен бал или сатанински празник?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2306 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 09.11.2021 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 1985 г. на музикалния хоризонт се появява немската спийд - хеви метъл група Helloween, които издават сингъл - ЕР от 5 песни, а по-късно същата година и албума Walls of Jericho1.

                                    image


image

Helloween тази година издадоха 16-тия си албум и са в шестчленен състав с двама вокалиста Michael Kiske и Andi Deris (бивш вокалист на немската глем метъл група от първата вълна на глем метъла Pink Cream 69). В България групата е идвала 3-4 пъти.

Идеята групата наричана Iron Fist през 1984 г. да се преименува на майтап на Helloween е на барабаниста Инго Швихтенберг. Самият Инго е бил майтапчия и е наречен от групата по прякор Г-н Усмивка, защото винаги е усмихнат и в добро настроение. И просто музикантите се бъзикат с така наречения "празник". Така през 1986 г. хеви метъли в София се събрали да си отпразнуват Helloween на деня на Hаlloween в чест на групата, а не в чест на онзи там някакъв празник не много разпространен до тогава в САЩ. По същия начин в началото на 70-те години варненски хипари се събрали вечерта преди 1 юли и си отпразнували до сутринта джулая с посрещането на новия ден и след години по време на демокрацията през 90-те се превръща в рокаджийски празник и това е по песента July Morning на Uriah Heep. Празнуването на Hаlloween в САЩ става масово след излизането на някои филми на ужасите по онова време - след средата 80-те, а до тогава този обичй се е държал в някои окултни и сатанински среди, както и сред ирландската диаспора. През следващите години в България някои хеви метъли пак се събирали на този ден и от там се разпространява това празнуване в страната сред някои хора, а окултният и демоничен характер с маските и костюмите идва от подражаването на американците. Добре е да се има предвид, че около или над 20-30 % от метълите в страната никога не са чествали така наречения Хелоуин, а в миналото през 80-те само около 10% от метълите са го отбелязвали, така или иначе.

                                              image

                                                    Инго Швихтенберг


От къде произлиза този, така наречен "празник"?

По време на гоненията срещу християните в Римската империя, и по-специално по времето на Диоклециян около милион души стават жертва, а има и различни църковни деятели загинали до това време наречени мъченици, а също още и светци. В отделни дни църквата е правела меси в тези дни и някои учени считат, че още през VIII век църквата в Британия е чествала деня на всички светци на 1 ноември, за да замести това време с езическия келтски празник на смъртта и мъртвите.
През 609 или 610 г. денят на Вси светии се чествал на 13 май и бил осветен от папа Бонифаций IV (608-615), но тъй като съвпада с езическия празник Лемурия в древен Рим, свързан с култа на весталките по-късно датата е променена. През 835 г. папа Григорий IV определя 1 ноември за почивен ден и Ден на всички светии, което се отчитало с меси по църквите. Никой не е празнувал с маски, преобличане в костюми или нещо подобно, но хората имали почивен ден в който не ходели на работа и посещавали църквите. Произходът на съвременния термин Halloween (Хелоуин) се получава чрез транслитерация от Аll Нallows Day (ден за тържествено възпоменание на християнските мъченици), когато се почитали всички християнски мъченици убити заради вярата и eзическия Samhain (Самейн - ден посветен на смъртта и мъртвите).

А откъде е съвременната глупост наречена Halloween?

Древните келти вярвали, че в нощта срещу Нова година (31 октомври) се отваря границата между мъртвите и живите и сенките (духовете) на починалите през изминалата година по това време навестявали земята и търсели живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат духовете (демоните), на които оставяли храна, за да се нахранят и да подминат дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани ритуално от техните жреци друидите. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни и хора. Извършвали се ритуали за допитване до мъртвите, най-често с ябълки с различни цели, като за кого ще се ожени или омъжи, някой или колко деца ще има. Ябълката заемала специално място в келтската култура и се считала за магически плод, тъй като се вярвало, че светът на мъртвите се намирал на ябълково дърво. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

 Основателят на сектата "Църква на Сатаната" имаща официален статут в САЩ Антон ЛаВей пише в така наречената сатанинска библия:

"След собствения рожден ден, двата най-главни сатанински празника са Валпургиевата нощ и Халоуин (или нощта на Вси светии)." (The Satanic Bible)

                                                  image

За да не се превръща в някакъв маскeн бал, но да се спазват сатанинските и демонични правила за сатанинския празник в САЩ вече се използват различни претексти, за да се правят списъци на забранени костюми за Халоин. В различните учебни заведения има различни списъци на забрани. Така например е забранено хората да се обличат, като каубои, индианци, араби, женски мюсюлмански носии, монахини и др.

Деградирането и упадъка на една цивилизация настъпва, когато ненормалните неща започват да стават норма и да се приемат масово, а нормалните неща да се приемат за глупост и ненормални! И Хелоуин едно от многото ненормални неща, които някои хора в различни страни приемат за "нормални".

За да излезе от средите на сатанистите и неоезичниците и да започне да се разпространява в англосаксонския свят древният келтски празник на Духовете и мъртвите оказват влияние няколко основни фактора.
След налагането на фалшивата дарвинова теория, отхвърляща сътворението от Бог се способства разпространението на атеизма и освен атеистични идеи, така и прокарването на всякакви други езически, окултни или сатанински практики с постепенното налагане на изроден мироглед и начин на живот, който според Библията е наричан - греховен.
През 1951 г. във Великобритания е премахнат законът против вещиците от 1735 г. (Witchcraft Act), което дава възможност съвсем официално да дават гласност дълго криещите се практикуващи "древната традиция" и да се създават нови вещерски ордени, един от които е Wicca, а друг Александровската традиция. А след това започват да се правят филми и да се пишат книги за популяризирането на магьосничеството, които са широко лансирани от задкулисни последователи на
сатанизма с цел изместване на християнството.


Изтъкнатият британски изследовател сър Джеймс Фрейзър в неговите обширни изследвания отбелязва, че до края на XVIII век в Ирландия и Шотландия, в Уелс до XIX век, а на остров Ман до началото на ХХ век се запазило от езичеството паленето на ритуални хелоуински огньове (в които се принасяли в миналото човешки жертвоприношения). Той пише в началото на ХХ век в многотомното си изследване озаглавено Златната клонка:

  "Изглежда, че също като Белтейнските огньове, огньовете на Хелоуин са били най-разпространени в планините на Пъртшър. В енорията Каландър те продължавали да пламтят почти до края на XVIII век. Когато огънят загаснел, събирали внимателно пепелта на кръг и отвътре, близо до ръба на кръга слагали по един камък за всеки член на няколкото семейства, свързани с този огън. Ако на следващата сутрин установели, че някой от тези камъни е бил разместен или повреден, хората заживявали с мисълта, че съответният човек е fey, т.е. обладан от свръхестествена сила, и няма да преживее следващите дванадесет месеца. До края на XIX век всяко домакинство в Балкидър имало по Хелоуин своя голям огън, но обичаят бил спазван повече от децата. Палели огъня на високо място близо до къщата; но не танцували около него. Огньове се палели и в някои области в Североизточна Шотлдандия, например Бюкън. Както обикновените селяни, така и чифликчиите трябвало да имат свой огън. По селата момчетата ходели от къща на къща и искали от всички торф, най-често с думите: „Дайте торф, да изгорим вещицата!“
След като съберели достатъчно, те го натрупвали заедно със слама, прещип и други лесно горими материали и запалвали купа. След това един след друг младежите лягали на земята, всеки гледал да е колкото се може по-близо до огъня, без да го опърли и оставал в това положение димът да минава над него. Останалите тичали през дима и прескачали своя легнал другар. Когато огънят изгасвал, се надпреварвали кой да разпръсне най-много пепел.
В северната част на Уелс имало обичай всяко семейство да поддържа голям огън, наречен Coel Coeth. Палели го на най-видно място, близо до къщата, а когато вече догарял, всеки хвърлял в пепелта по един предварително означен бял камък. После, след като си кажели молитвите около огъня, се прибирали да спят.
На следващата сутрин, щом станели, отивали да търсят своите камъни и ако установели, че някой липсва, били убедени, че онзи, който го е хвърлил в пепелта, няма да доживее следващия Хелоуин. Според сър Джон Рис обичаят да се чества Хелоуин с големи огньове по височините не е забравен в Уелс и някои хора все още си спомнят как онези, които са помагали около огньовете, изчаквали, докато и последната искра в тях угасне, и после внезапно всички побягвали и крещели колкото им глас държи: „Нека черната свиня с рязаните уши да хване последния!“ Както справедливо отбелязва сър Джон Рис, това показва, че първоначално един от групата съвсем сигурно загивал. До наши дни тази поговорка се употребява широко в Карновоншър, където понякога все още споменават страшната черна свиня, за да плашат децата. Сега вече разбираме защо в Долен Бретан всеки хвърля по едно камъче в летния огън. Несъмнено и там, също както в Уелс и Шотландските планини, от положението и състоянието на камъчетата на сутринта на Всех Святих правят предзнаменования за живот или смърт. Обичаят, установен в три самостоятелни народности от келтската група, вероятно датира от периода преди разселването им или най-малкото от времето, преди чужди народи да забият клиновете, които сега ги разделят."


 Символи свързани с Халоуин са тиквата, смъртта, вещиците, черните котки, прилепите, вампирите, духовете, чудовищата, кръвта, огъня и дявола. Тиквеният фенер със свещ, поставена в него е характерен за празника Хелоуин и се нарича Светещият Джак и първоначално бил използван човешки череп. Едва след откриването на Америка от Мезоамерика в Европа се пренася тиквата. Според легендата "Светещият Джак" е кръстен на ирландски митичен пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да се скита по света в очакване на Страшния Съд. Всъщност това, което малко е известно е, че другото име на Джак е Джоукър или сатана и това е игра на думи и скрити символи.

В Библията категорично е забранено на последователите на Бог да следват обичаите на езическите народи. Честването на езически или сатанински празници е мерзост пред Бог и води до духовно погубление!

"... и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо Господа твоя Бог, защото те са извършили за боговете си всякаква мерзост, която Господ мрази" (Второзаконие 12:30-31)

Исус Христос предупреждава:

"Никой не може да слугува на двама господари, защото ще намрази единия, а другия ще обикне, или ще се привърже към единия или ще презира другия. Не можете да слугувате на Бога и на Мамона." (Матея 6:24)

По време на келтския Самейн също се принасяли и човешки2 жертвоприношения. В наше време на Халоуийн някои сатанински секти също извършват човешки жертвоприношения.
Точни данни не могат да бъдат посочени, но при нормални условия (преди пандемията) годишно в света са изчезвали около 5.5 милиона деца, някои отиващи в робство, други за различни цели, а някои за сатанински ритуали. В САЩ изчезват от 1 до 2 милиона деца годишно и се предполага, че повечето от тях стават жертва на сатанистите. Във Великобритания от домовете за сираци изчезват безследно по 3-4 хиляди деца годишно. В блога си имам изключителен постинг от 2017 г. за Деветият кръг - тайна организация проникнала в римокатолическата църква Секснасилие на деца и сатанински ритуали в Римокатолическата църква...

За необходимостта от човешки жертвоприношения на деца пише в книгите си най-известният и изтъкнат сатанист през ХХ век Алистър Кроули. Член на ордена Golden Dawn и създател на религиозното сатанинско учение Thelema. Така например в книгата To Mega Therion Кроули пише, каква е най-добрата жертва и до какви години да е детето за най-добра жертва. В сатанинските си излияния той още споменава, че в сатанинските секти трябва да има жени донорки, които да забременяват тайно, без никой страничен човек да знае и после, като напредне бременността да отидат на отдалечено място и да се крият докато родят предопределеното дете за жертвоприношение.

"И неучаствайте в безплодните дела на тъмнината, а по-добре ги изобличавайте" (Ефесяни 5:11)


Всеки сам избира да служи на доброто или на злото.
 

Някои хора са като овце на заколение и приемат светът такъв, какъвто е заедно с всички лоши и неправилни неща, докато други променят този свят към по-добро и когато се налага се борят срещу неправдите и злото. От 7-8 години в блога си пиша осведомителни постинги на тази тема разкриващи истинската духовна страна и същност на Хелоуин, за да може хората да осъзнаят истинското положение на нещата и да открият правилната страна, на която да застанат с твърда позиция.
- Не на Хелоуин!

Повече по темата и различните други езически празници въведени в падналата част от християнството можете научите в книгата ми - Езическите празници и чествания в християнството

image
---------------------------------------------------

1 Идеята свързана с името на албума "Стените на Ерихон" е по библейската история за разрушаването на стените на Ерихон със силата на звука от тръбите на израилевия народ. Историята е описана в Библията в книгата Исус Навиев 6-та глава.

2 В различни страни продължават да се извършват човешки жертвоприношения. В Уганда много от нормалните жители на столицата Кампала и околните райони са наплашени, понеже от 2017 г. се е възвърнал стария обичай на човешки жертвоприношения на малки деца. Алчните хора от елита на страната вярват, че ритуал с човешки жертвоприношения ще им донесе успех и пари. Цената за жертвоприношението извършвано от шамани струва 300$. Но вече са започнали да принасят и жени. Само през септември същата година са арестувани 44 души замесени в убийствата на жени и деца. Един от арестуваните е признал, че е убил осем жени.
Главният полицейски инспектор Кале Кайохура завява:

"Убийствата са ритуални убийства. Ние работим здраво, за да арестуваме оставащите заподозрени, за да прекратим това."

Човешки жертвоприношения има още в страните: Танзания, Нигерия, Свазиланд, Ботсуана, Южна Африка, Либерия, Намибия и Зимбабве. A в Индия от време на време се чува за жертвоприношения към Кали (както във филма Индиана Джоунс и храма на обречените). В Мексико откакто се е разпространил култа към смъртта санта муерте (светата смърт) за влизане в този ужасен култ трябва да се извърши убийство - един вид жертвоприношение. Култът е синкретизъм от древните вярвания на ацтеките в Дамата на мъртвите и е разпространен в Мексико и частично сред мексиканците живеещи в САЩ и влизат няколко милиона души, които са хора от престъпните среди.



Гласувай:
5



1. barin - Здравей, ernest. За мен Хелоуин е ...
30.10.2021 20:52
Здравей, ernest. За мен Хелоуин е немската група. Поначало не харесвам чуждите празници, в които няма грам българщина. Сигурнио знаеш, че съм радетел и защитник на всичко българско.
Поздрави!
цитирай
2. elizabethborislavova - сатанински е
31.10.2021 20:50
чисто сатанински, пазете се от такива неща.
цитирай
3. krumbelosvet - Ох, пази Боже
31.10.2021 22:56
Един метълист се ожени на Хелоуин преди 12 години.
Дано се излекуват децата му. До сега не са.
цитирай
4. vladtepes - За Хелоиун
12.11.2021 16:39
Хелоуин следва да е професионален празник на всички служители с полицейски правомощия с интелект по-нисък от този на тиквите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677898
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930