Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2022 12:07 - Великден. Кога е Великден и как да празнуваме Великден?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2650 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 10.11.2022 08:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Най-важният християнски празник е Възкресение. В Библията в текстовете на тората (петокнижието) в Стария завет Бог дава на еврейския народ дните и времето за различните празници. Това са духовен тип празници свързани с Бог и поклонението към Него. Когато някой от друг народ приемел вярата по заповед от Господа следвала точна процедура, как такава личност да стане прозелит, а с това започвало и спазването на дадените от Бог празници, като съботата или новолунията. Първите последователи, ученици на Иисус Христос са евреи и са спазвали различните стандартни за юдеизма дадени от Бог празници. Иисус заедно с най-приближените си 12 ученици, наречени апостоли се събират за Пасхата. Пасхата е празник даден от Бог в чест на Божиите чудеса в Египет и излизането на еврейския народ от там. Последното чудо за евреите и наказание за египтяните, което Бог прави е убиването на всички първородни хора и животни в Египет и спасението на евреите, които поставят кръвен знак на горния праг на вратите си от заклано агне и ядат печено агне вечерта по указание от Бог дадено на Моисей (Изход 12:21).

"И в онази нощ Аз ще мина през египетската земя и ще поразя всяко първородно в египетската земя от човек до животно; и ще извърша съд против всички египетски богове..." (Изход 12:12)

Ако някой чужденец иска да пази Пасхата по заповед от Бог трябва да се обреже - Изход 12:43-49.

На български покрай еретиците богомили се е разпространил изразът "тайната вечеря", която разбира се не е тайна и никъде в Новия Завет не е наричана така. Вечерята на иврит се нарича Седер и означава ред, като се има предвид ред на хранене понеже се яде безквасен хляб, а на следващата вечер петък и печено агне. Едната от книгите - анонимна измишльотина на богомилите от IX век наричана понякога "Тайната книга" е с пълно име "Запитване на апостол Йоан на тайната вечеря на Царя Небесен за управлението на този свят, за управителя му и за Адам" и именно от това название произлиза и изразът "тайната вечеря".

Приема се, че Исус Христос е разпънат на кръст на 14 авив (нисан) и възкръсва рано сутринта на 16 авив. Приема се, че процеса срещу Него е траел няколко часа, тъй като в писанията подробности относно, колко време е траело това не се споменава. По този начин дните на Пасхата се сливат с тези на разпъването и възкръсването на Иисус и понякога са наричани също Кръстна Пасха. По време на Пасхата в петъчния ден се е колело агне в Храма и се пекло на Храмовия хълм от където всеки си взимал агнето. А с жертвата на Исус на кръста Той става един вид пасхално агне и по тази причина често е наричан Божий агнец. Интересна подробност е, че при смъртта на Исус на кръста се разпаря завесата на Храма, но също, че агнето. което било на ред да бъде заколено в Храма - избягало. Тоест Исус е нашето жертвано агне.

В Новия Завет апостол Павел обяснява:

"... защото и Христос, нашата Пасха, беше заклан за нас. Затова нека празнуваме, не със стар квас, нито с квас от злоба и нечестие, а с безквасни хлябове от искреност и истина." (1 Коринтяни 5:7-8)

От казаното макар и индиректно, тъй като е казано в друг контекст сред различните по-основни теми, които апостол Павел прехвърля в десетина изречения в 5 глава на Послание към Коринтяните разбираме, че първите християни, последователи на Исус Христос са спазвали Пасхата с яденето на безквасен хляб.

Споменатите дни от месец авив са според еврейския лунен календар даден от Бог, който странно все още не се използва от християните.

Исус Христос възкръсва на първия1 ден от седмицата – неделята, който по Божия календар се пада на 16 авив:

„А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили. И намериха камъка отвален от гроба. И като влязоха, не намериха тялото на Господа Исуса. И когато бяха в недоумение за това, ето застанаха пред тях двама мъже с ослепително облекло. И обзети от страх, те наведоха лицата си до земята; а мъжете им рекоха: Защо търсите живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна. Спомнете си какво ви говореше, когато беше още в Галилея, като казваше, че Човешкият Син трябва да бъде предаден в ръцете на грешни човеци, да бъде разпнат, и в третия ден да възкръсне. ” (Лука 24:1-7)


През IV век променената вече езико-християнска институционна римска (западна) църква след завършването на леко манипулирания Никейски събор през 325 г. взима решение Великден да не се отбелязва по истинското време определено в Библията от Бог, за да може християните да се отличават от евреите и векове наред обикновените хора, които не са наясно с въпроса честват времето установено от римската църква. От датата 20 юни на събора се дискутирало времето за честването на Великден и по-късно след завършването на събора на епископа от Александрия било дадено правото да съобщи решението за времето - първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. По случайност или не това време точно отговаряло на времето чествано от езичниците към богинята Еостре. Това било и времето, когато се чествало и възкресението на божеството Митра. В неговите писания изобличаващи сектите и ересите от онази епоха кипърският епископ Епифаний творил през IV и началото на V век споменава в Adversus Haereses, че имало християнски тип секта, където твърдели, че датата, която избрали на Никейския събор била рождения ден на Константин, за да му се подмажат. Обаче има една подробност, че Константин не е роден тогава, а в края на февруари, но пък на Никейския събор потвърдили да се чества неделята (вместо съботата), което не е изключено да е, за да му се подмажат.  

За да стане всичко още по-объркано православната църква и римокатолическата честват Великден по различно време. В "западната култура" първоначално се използва римския езически календар, който е въведен от Юлий Цезар, но поради закъснението с 1 ден на Юлианския календар на всеки 128 години през 1582 г. под предлог „за по-добра хармония със сезоните” този календар е променен с папската була Inter gravissimas от папа Григорий XIII (1572-1585) и носи името Григориански календар. Колкото и да е странно днес Григорианския календар се използва, както в римокатолическите, така и в протестантските страни, а също и в някои от православните.

Еврейският календар даден от Бог е лунен и дните и месеците от еврейския календар всяка година се различават с тези на римския западен календар и са на различни дати спрямо него, но са абсолютно точни спрямо фазите на луната. Тоест те са винаги точни спрямо положението на луната в нашата слънчева система и Вселената. Така в определен смисъл може да се каже, че лунния календар е по-правилен. Всяка година римокатолическата и православната църква честват Великден на различна дата от март до май, като обаче Пасхата по еврейския календар винаги е на една и съща дата 14 авив. Тази година 14 авив (времето на разпъването на Исус) e на 15 април, а 16 авив деня на неговото възкресение е на 17 април – това по принцип е правилното време да се празнува Великден.

Повечето години римокатолическата и православната църква честват Възкресение на различни дати при около 30% от случаите времето на честване на Великден при римокатолическата и православната църква си съвпада, а в останалите години има разминавания. Тази година честването на Великден от православната църква започва на 22 април до 25. А римокатолическата църква отбелязва Великден на 17 април.

С цел да поизясня малко темата около разделението в честването на Великден между Източната и Западната църква ще използвам цитат от книгата ми "Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към произхода на брачните церемонии и сватбените тържества" от поредицата "Световните манипулации":

„Само стотина години след разпъването на Исус вече е имало разделение на честването на Пасхата между християните в Ерусалим и Източната църква и Рим, като Поликарп представял Източната църква. Причината за това разделение се корени в желанието римските християни да се отличават от евреите, които също чествали Пасхата. От Евсевий научаваме, че това била една от причините за пътуването на Поликарп, който бил ученик на Йоан (син на Зебади, приеман за автор на четвъртото евангелие) до Рим, когато бил близо 100-годишен, където се среща с римския епископ (днес наричан папа) Аникет, сириец от Емеса, по произход и били заедно по време на Пасхата през 154 г. Поликарп празнувал Пасхата, както всички други представители на Източната църква, на 19 април, когато бил деня на възкресението на Исус Христос, без да обръщат внимание дали е неделя. Римската църква обаче акцентирала на неделята след 19 април. Летописецът Евсевий Кесарийски разказва за срещата между Поликарп и Аникет, че нито единият от двамата не успял да убеди спорещия си събеседник, но взаимоотношенията им не били нарушени.”

На желаещите да научат повече и да си изяснят доста от въпросите свързани с християнските празници мога да предложа книгите ми "Езическите празници и чествания в християнството" с нова цена 8 лв. и  "Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества" – луксозно издание с много цветни илюстрации на цена 12 лв. За поръчки на книгите, по желание може и с автографи се обърнете в ernest@mail.bg

                           image

image

                    image

                                            А ето ме с още от книгите ми

Около Великден някои църкви обявяват пост 40 дни, но този пост е фалшив. В Библията няма такива постове с неяденето на месо – някои хора цял живот така се хранят и това не означава, че постят цял живот, но са избрали така да се хранят. Така  например в Индия поне 1 милиард души не ядат месо и са вегетарианци2 за цял живот. А в библейски времена археологическите изследвания доказват, че на територията на Израел хората масово не са ядели всяка седмица месо, но предимно по празниците (новолуние и др.).Никъде в Библията няма да срещнете текст, където да пише, че по време на пост някой яде нещо си, независимо за какво става въпрос. Библейският пост е пълно въздържание от храна, а може и от вода. Обикновено се пости без храна един или два дни седмично, нo не е задължително да е всяка седмица. Исусовите ученици докато Той е при тях не постят, за разлика от учениците на Йоан Кръстител, които постоянно постят и Исус им казва, че ще дойде време, когато и те да постят, след като Той си отиде. Когато в Матея 17 глава учениците питат Исус защо те не са могли да изгонят духа от епилептика, Той им казва: "А тоя род не излиза, освен с пост и молитва" (Матея 17:21), така че, за да бъдат изгонени някои демони - трябва пост и молитва.

Докато за миряните православната църква е дала облекчен вариант, понеже повечето хора ходят на работа и ще им е трудно едновременно да постят без храна дълго време (повече от 2-3-5 дни), то по манастирите много хора наистина си постят без храна. Също така по-удобно и по-лесно се пости без храна (за повече от 1-2 дни), когато е по-топло времето, а не през зимата. И въобще, като е топло времето човек яде по-малко, поне при мен е така, като се стопли и наближи лятото повечето време не ми се яде и така е при много хора.
Освен че е редното да се пости пред Бог, може да се обобщи, че дори и да има моменти човек да пропусне понякога да пости някоя седмица, то е редното от време на време да се пости без храна, поне няколко пъти в месеца, а за да се хване също и полезния ефект от пречистване на организма с неядене и това е добро пред Годпода..Добре е да не се яде 20-21 дни веднъж годишно за пълно очистване на организма. За ползата от здравословното гладуване в западната цивилизация масово става ясно и се популяризира едва през втората половина на ХХ век. В САЩ докторите Хърбърт Челтън и Норман Уолкър са сред първите лекуващи с глад, а един от главните пропагандатори на здравословен начин на живот и здравословно гладуване е Пол Брег, но на Изток тези неща са известни и се практикуват от хилядолетия, както йогите в Индия, древен Египет, така и в питагорейската школа, чийто членове всяка година правели по 40 дни глад. В България един от първите, който говори за необходимостта от гладувания е прославилият се др. Петър Димков. Принос за популяризирането на гладолечението има Лидия Ковачева, която освен стандартния метод на чист глад предлага и облекчена версия с пиенето на билкови отвари, понякога подсладени с мед. Или още вариант включващ плодове (аз така мога и цял живот само на плодове, само дето пак от време на време ще ми се прииска да направя пълно гладуване без храна). Българската клиника на др. Емилова е сред 5-те топ най-добри клиники в света и при нея с гладолечение по 20 дни са излекувани над 20 хиляди души от така наречените "нелечими болести" или трудно лечими болести и състояния. Трябва обаче да се има предвид, че има около 4 заболявания, при които не може да се гладува, като базедова болест, анорексия, диабет, като при диабета дори и на плодове не могат, но при добро желание пък могат да си направят 20 дневна диета само на салати от зеленчуци. Лекарите държащи подобни клиники по света твърдят, че 99% от заболяванията могат да се лекуват по този начин.

image

 В резултат на дългогодишни изследвания траещи близо половин век, преди 7-8 години японския професор Йошинори Осуми доказа научно, че при гладуване клетките се регенерират и има подмладяващо въздействие на организма на клетъчно ниво с изчистването на шлаката в клетката и изчистването на "боклука" в междуклетъчното пространство, за което получи Нобелова награда през 2016 г. След получаването на нобеловата награда и разгласяването на откритието стават популярни три и половин дневните гладувания на вода.

Исус Христос пости пред Господа и не яде 40 дни:

"И след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи, най-после огладня." (Матея 4:2)

От времето на Исус до сега милиони християни са постили и продължават да постят на глад 40 дни. Предполагам, че повечето хора, които не са свикнали и не са постили първо ще им трябва подготвителен период от по няколко дни глад докато свикнат и едва по-късно ще могат да направят по-дълъг пост. Забелязал съм, че когато говоря или пиша за постене повечето хора, които не постят на глад и не правят пречиствания на организмите си им е малко криво, но християните са наясно, че трябва да се пости на глад. Да, много от хората, които нито са чели Библията и не са наясно с постенето, нито познават йога и никога не са срещали някой, който да е правил дълги гладувания и са се сраснали с неправилния начин на живот и постоянното лапане, ако им кажеш, че трябва да не ядат три дни им става лошо и си мислят, че, ако някой не яде 10 или 20 дни ще вземе да умре - ха, ха, ха, ха. Аз постя от 8-ми клас и от тогава често правя здравословни очиствания на организма (с йога техника на очистване на дебелото черво и без храна по няколко дни) и ми харесва и ми е лесно, но до тази година още не бях правил 20-21 дни глад (както стандартно се препоръчва от диетолозите) и е добре, като за начало да се прави пред Господа и ми предстоеше и просто чаках да се стопли, за да го направя и смятам да го правя един път годишно, както се препоръчва (малко по-късно го направих). Като започнах поста (на пълен глад, без храна, само вода и билки без подслаждане) дори на 13-тия и 14-тия ден се оказа, че не чувствам глад и може би до няколко години, ако е по волята Божия, при следващите няколко постенета най-вероятно вече ще направя 40 дни, но Господ ми каза чрез Святия Си Дух, че при следващите дълги постения - гладувания ще ми казва точно колко дни да ги правя. (Имам приятел диетолог с негов голям център за тези неща, който от години прави гладувания без храна от 20 до 35 дни.) Има период след поста, когато се яде съвсем малко (захранка) по 100-200 до 400-450 гр. на ден за около 10-15 дни (за съпоставка и разлика мога да спомена, че диетолозите в центровете за отслабване на дебелите им дават да ядат по 800 гр. плодове на ден и за 20 дни по този начин свалят по 35-45 кг.). Тъй като в християнството, както и в йога постоянно се правят гладувания наричани постене или пречиствания, а не 2-3 пъти годишно, да изясня, че следващия кратък пост на глад с пречистване до 3-4-5 дни може да се направи едва след около месец след такъв дълъг пост, а един ден без пречистване след втората седмица.
Относно количеството храна всичко е индивидуално и различните хора имат нужда от различно количество. Може от около 400 гр. до 800-900 гр. и човек все да си е добре и с нормално стройно тяло. В Северна Африка има едно племе от бедуински тип, където хората са се профилирали да бъдат водачи на кервани и преминаващи през пустинята и са много издържливи. Те се хранят само веднъж дневно и ядат около десетина фурми на ден и нищо друго. В съпоставка мога да спомена, че по време на лекция в Кракув сме посещавали музеи и исторически места и веднъж в музей съм виждал меча на най-изявеният войн по времето на нашествието на татарите и войните с тях и той бе 62 кг. (точно моите килограми, колкото тежа) и дори съм пробвал с две ръце да го вдигна от към единия край опрян в земята. Този войн е въртял меча с часове и е бил невероятно силен. Разказват че е изяждал по един вол на ден и специално му пазели волове за него. Може да предположим, че е бил над 2 метра и 10 или над 2.20 и е бил поне около 130-140 кг. Във филма Конан е използван 25 кг. меч, а сред съвременните прекаляващи хипертофирали културисти има такива, които ядат по 30 кг. месо на ден плюс още нещо там няколко кг. Въпреки казаното има хора много по-силни, които ядат малко. Преди двайсетина години имаше един средно ниво йога, който реши да покаже възможностите на йога и както никога не е бягал на 70 г. започна да бяга по сто км и да вдига по над 500 кг. с една ръка, с което се явява най-силният официално зарегистриран през последните 2-3 столетия човек на Земята.
Най-често около 70% от съвременните хора от европейската култура (които не живеят здравословно) ядат около 1 кг. до 1.200 на ден. В ресторантите примерно порциите са по 350-450 гр. и ако прибавим към това хляб или салата става ясно, какво се получава. Сред някои от азиатските ютюберки има популярни в тяхната култура и регион клипове, как млади слабички девойки изяждат огромно количество храна на камера, обикновено по около или над кило и половина храна. Но не ясно дали ядат нещо на следващия и по-следващия ден, но най-вероятно - не. Ако някой инцидентно на някой празник изяде малко повече, просто на следващия (или и по-следващия) ден може да не яде, или пък, ако да кажем хапне около кило и половина диня на два -три пъти за деня, това не е проблем. Но когато някой консумира дневно постоянно по над 1 кг. храна, това е признак, че има разширен стомах и това се лекува с глад от минимум 4-5 дни до седмица, при което се възстановява организма и се адаптира да приема нормално количество храна. Разбира се има много голяма разлика, какво се яде, примерно, ако някой се храни само или предимно с плодове и зеленчуци понякога в повечето случаи е нормално, но не и за постоянно месоядните, които ядат по 5 или повече дни седмично месо.
Още преди 450 г. венецианецът Луиджи Корнаро открива, че за него 12 унции (336 гр.) на ден са оптималното количество храна плюс 414 гр. гроздов сок и с толкова се чувства най-добре, но той самият открива, че това е индивидуално и различно при различните хора. Той написва трактатът за умерен живот "Изкуството да се живее дълго", който публикува през 1558 г. на 91 г., като самият Карнаро някои считат, че живее 99 или 102 г., но за точност в годините не може да се говори. Организмът му на 35-40 г. е бил до такава степен скапан от неправилния живот, че дори лекарите в някакъв момент вдигнали от него ръце и напълно го отписали. Той се отказал от храната и започнал да пие билки в продължение на една година, а по някое време, когато пак започнал да яде преминал на 12 унции храна на ден и оздравял. Надживял лекарите си с няколко десетки години. Така изводът е, че количеството храна за различните хора е различно и напълно индивидуално и дори през различни периоди (както е при нас в страните с няколко сезона) различно и с различни преобладаващи храни. Добре е да се уточни, че в повечето случаи дори спортуването и силата не изискват повече храна от нормалното. На мен това ми направи по-специално впечатление преди 9 г., когато силата в организма ми се увеличи драстично няколко пъти и започнах да правя неща, които дори и не съм предполагал, че ще мога да правя. Примерно сутрешното бягане край морето на пясъка на плажа (както е полезно, а не по алеите и пътищата) по 10-12-13 км. (по-рано бягах само по 2 км), като трябва да уточня, че не бягам бързо, но както е здравословно и полезно - средно темпо, изглеждащо бавно за състезаващите се хора, на принципа както бягат индианците тараумара (бягат по 100-150 км на веднъж, но не бягат бързо и никога не участват в състезания). Оказа се, че съм единственият човек от местните в моя град, който бяга такива разстояния, но по алеите има разни хора, които бягат по 15 и дори понякога повече км, но те не могат да бягат, край морето. Почти веднага установих, че не мога да ям, както другите хора и да бягам такива разстояния, но трябва да ям значително по-малко и предимно плодове и зеленчуци плюс понякога риба.

За разлика от невярващите, християните имат възможност да се помолят Господ да им даде сила по време на дълъг пост и постът минава леко. Така макар и малко по-рядко се срещат християни да правят пост по 40 дни без храна. Освен другите ползи, няколко дни или седмица - две след захранката след такъв пост от повечко дни, човек става и по-силен от преди.
Един от стандартните постове е тридневния пост, когато не се яде и също не се пие, и се нарича тримерене. По този начин постят без храна и вода примерно в Ниневия, когато Господ чрез пророка си Йона казва, че ще унищожи града и те си налагат пост за покаяние и молба - обръщение към Бог да не унищожи техния град - държава, след който Господ виждайки тяхното покаяние и смирение пред Него променя съдбата на този град и се отказва да го унищожи:

"А Ниневия беше изключително голям град, който изискваше три дни, за да се обходи. И Йона започна да ходи в града, на един ден път и прогласяше, и казваше: Още четиридесет дни и Ниневия ще бъде разорена! И жителите на Ниневия повярваха на Бога и прогласиха пост, и се облякоха с вретище, от най-големият им до най-малкия им. И словото стигна до царя на Ниневия и той стана от престола и свали одеждата си, и се покри с вретище и седна в праха. И разгласи и заяви из Ниневия указ от царя до големците му , казвайки: Хора и животни, говеда и дребен добитък да не вкусят нищо и да не пасат, и да не пият вода! И човек и животно да се покрият с вретище и да викат силно към Бога; и да се върнат всеки от злия си път и от неправдата, която е в ръцете им. Кой знае, може Бог да се обърне и да се разкае, и да се отвърне от пламтящия си гняв, и да не погинем? И Бог видя делата им, че се обърнаха от злия си път, и Бог се разкая за злото, което беше говорил, че ще им направи и не го направи" (Йона 3:3-10)

Като трябва да се знае, че винаги, когато Господ предсказва нещо лошо, Той абсолютно винаги дава и изходен път това да не се случи, ако хората се покаят и отвърнат от злите си и греховни пътища, aко му се покланят и заживеят според Неговите изисквания.

Да уточня и още един въпрос с храненето - в библейски времена в продължение на хиляди години хората са се хранели по два пъти на ден, тъй като така е най-правилно и по-полезно. Доказано е научно, че от едно хранене до друго, за да функционира максимално добре и да може да се регенерира организма трябва да минат от 7 до 9 часа. Предпочитам да се храня на 7-8 часа, но разбира се и при мен понякога има изключения. Аз още в 7-ми клас забелязах, че, за да си правя добре йога упражненията трябва да са минали поне 8 часа от ядене, така че предпочитам да се храня 1 до 2 пъти дневно. Като бях дете в България много им се чудех на другите деца защо в междучасията българчетата ядат закуски, какво им е сбъркано, че да ядат, като прасета и не ги ли хранят родителите им в тях, не ядат ли закуска преди училище или не обядват ли преди училище, като сме втора смяна, а като ядат в тях защо им е пак след няколко часа да ядат, какво им е сбъркано на тия. (Имам всякакви познати и приятели, някои кльощави, други нормални, трети пълни и си ги уважавам независимо от външния им вид.) Аз никога не съм ял закуски, като тях. Сутрин, като ям преди училище примерно около 6.45 - 6.55 две филии с нещо или плод и половин яйце (другите деца са ядели цяло яйце, а не е изключено някои да са удряли и по две, сега в периодите, когато ям домашни яйца ям по едно на ден) и после към 1.20. или при следобедна смяна, като ям обяд към 12.35-12.40 и след това вечеря около 19.20-19.40. На около 7 часа. Сега преди известно време, като започна да излиза информация около изследванията на японските учени в областта стана ясно, че, за да може клетките в организма да функционират перфектно и да се регенерират, да може организма да се регенерира трябва да се яде на интервали минимум от 7 часа. В Америка, понеже 80% от хората са сбъркани и още от малки тъпчат децата си, като мяхове да ядат и още от малки ги учат да се хранят неправилно и дори, като отиват на училище им приготвят в кутии храна да ядат им се е наложило на лекарите и диетолозите да въведат термина "интервално гладуване". Гладуване друг път. Аз още като чух термина наскоро си викам, каква ли е тази глупост, а те просто наричат интервално "гладуване" това време между храненията през деня да не са яли нищо от сутрин до обяд и после от обяд до вечерта, понеже открили, че било неправилно и вредно (е не при всички случаи, има моменти, когато се яде само по един различен плод на разделно хранене на 4-5-6 часа, но това се прави само до няколко месеца, а пък при разделеното хранене плодове от зеленчуци, пак трябва да минат около 7 часа). В наше време около 2 милиарда души се хранят по един или два пъти на ден и са наясно, че така е правилно.

А относно така нареченият "пост" с неяденето на месо може да се каже, че е много полезна диета, която по принцип е желателно да продължи по-дълго, а не само 40 дни. Човек дори и да не е целогодишно и постоянно вегетарианец или по-крайната форма веган е добре да има продължителни периоди, през които да не яде месо. Зависи, как ще си реша, но аз през повечето време не ям месо, но предимно, когато ме почерпят (Ли Чунг Юн, който живее 256 г. се е хранел предимно със зеленчуци с ориз, но когато го почерпели хапвал и месо) и предпочитам да се храня на сурово с плодове и зеленчуци или, ако е зимата включвам в рациона си и готвено с ориз и зеленчуци и др. Също ям риба, която е много полезна (ескимосите, които се хранят основно с риба, никога не боледуват от сърдечно съдови заболявания, така че е добре да се прави дори няколко седмична диета с всеки ден риба 1-2 пъти годишно. Въпреки че има много голяма разлика между професионалните спортисти и спортуващите на здравословен принцип, като мен (предпочитам йога и лека атлетика), то около 60-70% от мъжете, които спортуваме така или иначе понякога правим диети или имаме преобладаващ режим на хранене (като всеки човек си е различен). А като интересен пример мога да дам, че сред моите пра пра пра дядовци имам неколцина, които са правели за по 3 месеца годишно специфична веганска диета, а през останалото време не са били вегани и двама са живели по 200 г. и при над 100 г. са продължавали да са млади, а друг пра дядо е живял много повече (в старинните хроники са споменати така). Ако на някой по-тъпичък и по-ограничен човек нещо не му пасва на житейската философия и не му се вярва - да не чете старинни книги3 и да не им вярва, ако пък някой го кефи добре, но за мен са просто мои предци и е нещо естествено. Нося техните гени (установено е, че има гени на дълголетието), живея здравословен живот и спазвам някои правила и не е кой знае, какво да се окаже, че в това отношение съм до голяма степен, като тези мои предци, такa или иначе млад съм, както можете да видите от снимката с книгите ми. (Добре известно е, че през по-дълъг период от поколения понякога се проявяват определени гени свързани с някои предци имащи някакво по-специфично въздействие върху някого.) Когато бях на 35 г. като гледах един филм по случайност разбрах, че съм имал някои спрени и забавени процеси в организма с 21 г. Въпреки че сe отличавах малко от другите и изглеждах с 10-15 г. по-млад от връстниците ми и повечето от приятелите ми нa 28-32 г, бяха 10 г. по-малки, а на 35 вече новите ми приятели бяха с около 17 г. по-малки, смятах че това не е нещо специално се оказа, че има и по-сериозни разлики между нас с хората на близка възраст с които почти нямах нищо общо. Господ не ние е създал да сме еднакви или подобни, но различни и всеки си е уникален, индивидуална форма на Божието творение. Хората твърде много се различаваме. Освен че имаме различни гени, но и с различни индивидуални неща. Въпреки че с много хора имам общи интереси в различни области, то аз се различавам до 95-99% от повечето хора с начина си на живот - падам си да правя йога упражнения от шести клас, пия разни древни билкови комбинации и като цяло живея доста различно (дори най-елементарното - не пия и не пуша и от малък мразя тези неща). Освен другите неща от известно време и аз започвам да правя диетата на предците ми, поне е изпитана от тях и най-важното харесва ми и ми е кеф да я правя. Редовните читатели на блога ми от десетина години насам би трябвало да са наясно, че вече от  6-7 г. има разработени и съвременни научни методи за подмладяване и живеене до 200 г., на която тема имам по-подробни постинги, но пък и някои хора знаем и древни. Като че ли масата от хора до толкова ограничени и въобще не са наясно с въпроса, че дори не са чували за Елизабет Периш. Преди 6 г. още имах постинг със заглавие Подмладяването и дълголетието. Открит е научен метод да се живее 200 г. (А дали някой си спомня, когато през 2000 г. показаха по централните новини американския президент, който каза, че са открили начин да се живее 800 г., а после повече нищо не се чу по въпроса, сякаш са се изтървали да кажат на хората нещо, което не трябва. Само в едно християнско издание имаше статия половин - една година по-късно, където пишеха, че два института са работили независимо един от друг и са направили техните открития, единия малко след другия.) По-ранните експерименти за увеличаване на теломерите на хромозомите в края на 90-те не са много успешни, но през 2015 г. по времето, когато Лиз Периш се решава, вече при опитите с мишки се вижда че живеят три пъти по-дълго, така че приложено на човек би трябвало да е поне 200-300 г.


За съжаление това с 40 дневния полу-пост с неяденето на месо произлиза от култа към езическото божество Тамуз, който е убит от глиган и в негова чест във Вавилония не се ядяло месо 40 дни. Също така боядисването на яйца произлиза от култа към демоничната богиня Астарта, в чиято чест (както и на Тамуз) през пролетта се извършвало жертвоприношение на тримесечно дете и с кръвта му се боядисвало яйце. След ритуала се правела оргия, която започвала от жрицата на Астарта и жреца на Тамуз. От заченатите деца по време на оргията се жертвало дете през следващата година. Предполагам, че е излишно да ви обяснявам, че боядисването на яйца е мерзост, гнусотия пред живия Бог. Господ гледа сърцата и мотивацията на хората, когато става въпрос за отбелязването на празници или постене в Негова чест, но Той не е безразличен за езическите традиции, които са забранени от Него. Сами можете да си зададете въпроса последователите на Христос боядисвали ли са яйца? - Нито един от учениците на Исус, нито апостолите, нито апостол Павел не е боядисвал яйца и никъде в Библията няма написано нещо подобно, нито пък в раннохристиянските писания, като Historia Ecclasiastica (История на църквата) от Евсевий от първата половина на IV век или по-ранните истории. Ако имаше такава практика, то Тертулиан или Ириней от Лион биха я проклели и директно казали, че е от дявола! Отказването от езическите и небиблейски традиции, които са навлезли в църквата и са я променили до неузнаваемост в сравнение с ранната църква и е предизвикателство за почти всеки християнин и е въпрос на духовно изграждане пред Господа и напредък във вярата, за да се откаже от тях. Единствено сред църквите в Близкия Изток и Египет се среща чисто християнство, където карат по Библията и не честват нито измисления св. Валентин, нито рождени дни, нито боядисват яйца.

Великден наистина е християнски празник, но трябва да се чества без езически омърсявания. В раннохристиянските писания от III-IV век дори се коментира и въпроса за времето за честване на Великден. Така например Поликарп, който е ученик на един от учениците на Исус - Йоан (син на Зебади, приеман за автор на едно от четирите евангелия) през 154 г. научавайки, че епископа в Рим чества в неправилно време на близо 100 г. възраст се отправя на дълго пътуване до Рим, където се среща с него и му излага неговата теза, както него са го учели. Но римския епископ темерут на име Аникет, който не приемал поученията от апостолите, но си знаел неговото не приел поученията на Поликарп.

Около големите християнски празници много хора временно стават набожни и се сещат за това, че има Господ. С наближаването на Великден много хора биха искали да се изкарат християни, но всъщност се самозалъгват и са лицемери спрямо себе си. Но християнството не е само за празниците, а повечето от така наречените християнски празници са пълни с езически традиции, които са мерзост в очите на Бог. Последователите на Иисус Христос, които са се нарекли християни (първоначално само в Антиохия) и християнството се състоят от воденето на сериозен морален живот, спазването на Божиите повеления и наредби, и правенето на добри дела. Като по темата за морала и кой е грешник и кой морален можете да прочетете постинга ми Измамата за св. Валентин. Следването на Господ и християнството се основават на спазването на това, което изисква Господ. Има Библия. В Библията в Новия завет от началото до края са описани основните неща, какво е това да бъде човек последовател на Господа и християнин. А в Стария завет са включени Божиите заповеди, различни случки и исторически събития. Ако човек не е чел заповедите включени в книгата Второзаконие и не знае какво пише там и какво изисква Бог, как ще знае какво е грешно и какво не? Как би могъл да бъде последовател на Господ?
Не може някой едновременно да спазва езически неща, да живее грешен и неморален живот и да си въобразява, че е християнин. За такива Господ е дал възможност да се покаят, докато все още имат шанс.

Понякога се чудя защо им е на хората, които не са вярващи, не се молят всеки ден и не спазват написаното в Библията да си играят на християнство, като дойде такъв свещен празник, като Великден? Рано или късно всеки ще се яви пред своя Създател и ще отговаря за това, което е правел през живота4 си. Някои ще получат награда от Господа, а други наказание и вечна мъка.
Исус Христос казва:

"Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко що съблазнява, и ония, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби." (Матея 13:41-42)

"Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби" (Матея 13:49-50)


Всеки може да се обърне към Бог по всяко време и в Библията е казано, че в такъв момент цялото небе се радва. Основният принцип за приемането на сериозно на християнството от хора, както за такива, които не са напълно атеисти, но и не са казвали до момента подобна молитва, така и за тези, които не са християни е с казването на глас на молитва на покаяние и изповед за приемането на Исус Христос за личен спасител основаващо се на стиха:

"Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява." (Римляни 10:9-10)


След това трябва да започне изучаването на Божието слово (Библията) и воденето на чист праведен и морален живот. Исус възкръсна за нашите грехове, за нашите съдби и нашите животи водейки ни в път към праведност. Известно време след като човек е абсолютно сигурен в решението да следва Господа може да вземе водно кръщение за покаяние от греховете представляващо също символичен Завет за следването на Господ

"Koйто повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден."
(Марка 16:16)

Бих искал да призова всеки, който до момента не е направил това да каже молитвата на глас:

Небесни Отче, аз се покайвам за моите грехове и тe моля да ми простиш и да поемеш контрол над живота ми и да ме ръководиш, за да живея праведно и да върша Твоята воля през всичките дни на живота си. Аз вярвам, че Исус Христос е Божият Син, който беше разпънат на кръст за мен и моите грехове и умря и възкръсна на третия ден. Ръководи ме Господи, изграждай ме във вярата и ме предпазвай от лъжеучения. Научи ме да Ти се покланям и да живея правилно, според твоите повеления, така както Ти желаеш. Предпазвай ме от езически омърсявания и традиции. Дай ми Твоето водителство. Изпълни ме със силата на Святия Ти Дух и ме направи достоен Твой поклонник и служител. Амин.


За някои около Великден е време наистина да обърнат живота си към Господ, а за други като минат празниците да се върнат отново в бълвоча си, ако въобще са успели да излязат за кратко от него. Всеки сам избира пътя си.

Исус Христос възкръсна. Честито Възкресение!

=================================


1 Според Божията подредба на седмицата първият ден от седмицата е неделята, а седмият даден за почивка от Господ е съботата.

„Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъка ти, нито чужденеца, който е отвътре вратите ти; защото в шест дена Господ направи небето и земята, морето, и всичко, което има в тях, а на седмия ден си почина; за това Господ благослови съботния ден и го освети” (Книга Изход 20:8-11)

Първите християни са спазвали съботата, като дадена за почивка и поклонение пред Господа, а също са се събирали и в неделята заради възкресението на Иисус, когото са прославяли. В Новия завет е споменато, че първите най-приближени ученици на Исус са спазвали съботата по Божия закон - четвърта божия заповед от десетте дадени на Моисей:

"Това беше денят на приготовлението и съботата настъпваше. А жените, които бяха дошли с Него от Галилея, вървяха отзад и видяха гроба и как беше положено тялото Му. И като се върнаха приготвиха благоуханни масла и миро; и в същата събота си почиваха според заповедта." (Лука 23:54-56)

По време на гоненията срещу евреите в Рим през II век повечето от християните решили, за да не ги сметнат за евреи да не честват съботата. Когато император Константин, който бил висш жрец в култа Sol Invictus и както всички по-раншни императори носел титлата на върховен жрец на всички култове в империята Pontifex Maximus почитал свещения ден на слънцето – неделята, на 7 март 321 г. обявил с декрет забраната хората в империята да работят в първия ден от седмицата –
неделята, която открай време била официалният ден за почивка в Рим сред езичниците и съответно вече отпадналите от спазването на Божиите заповеди полу-християни спокойно си карали на спазване на неделния ден посветен на слънцето, като само казвали, че те не го спазват за слънцето, а за Христос. Част от Западната (Римска) църква обаче се различавали от църквата в Рим и я считали за паднала. В Картагенската църква с новоцианите се спазвали по-стриктно нещата включително било запазено кръщението със Светия Дух и духовните дарби произтичащи от Духа на Бог. 

Православната църква, която е част от наследието на Източната църква през първите векове, до около VI-VII век е спазвала и съботата и още неделята. Римокатолическата църква до XV век забранявала да се чете и печата Библията и разрешава официално четенето на Библията едва през 1968 г. Когато те издават през 1582 г. ревизираната версия на католическата Библия, каквато е и до сега в десетте Божии заповеди вместо "съботния ден" е променено на "почивния ден". Промените, които направили в това издание, известно като превода Douey - Rheims съдържа 421 промени в сравнение с оригинала, за да отговаря на римокатолическата доктрина. За разлика от римокатолическата църква, в православната църква никой не е променял Божиите заповеди и не е забранявал четенето на Библията, а сред църковните по-начетени служители, въпреки че основните по-важни богослужения се извършват в неделя винаги е имало такива, които са наясно по въпроса за съботата. През 1054 г. по времето на константинополския патриарх Михаил Церулай (понякога споменаван, като Керулай), когато става поредното скъсване на взаимоотношенията на православната църква с римокатолическата църква едно от обвиненията, които православната църква прави срещу римокатолиците е, че не спазват съботата. 


2 В началото на Библията в Битие е писано, че Господ дава всички плодове и семена за храна, по-късно след потопа Бог дава и месото за храна, но без кръвта, която е забранена:

"Всичко живо, което се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко, както дадох зелената трева. Да не ядете обаче месото с живота му т.е. с кръвта му " (Битие 9:3-4)

По-късно Господ дава закона за чистите и нечисти животни и съответно, кои животни могат да се ядат и кои са забранени от Бог (примерно свинското е забранено) в Левит 11 глава. С идването на християнството евреите християни, които са първите ученици на Христос спазват закона, но когато се прибавят много хора от езическите народи започват да изопачават някои неща, както на тях им отърва и по тази причина има християни от доста църкви, които въобще не се съобразяват с много неща от Закона даден от Бог в Стария Завет, но Исус казва: "Да не мислите, че съм дошъл, за да разруша закона на Моисей или писанията на пророците? Не съм дошъл да ги унищожа, а да ги изпълня." (Матей 5:17)

Трябва обаче да уточня, че  в началните години на християнството апостол Павел в наставленията си дава дори за пример, че силните във вярата християни; когато са сред езичници (в наше време може да приемем сред невярващи) могат да ядат и идоложертвено, като разбира се помолят вътрешно Господ да го очисти. Така че, когато човек е на гости, за да не обиди хората може примерно да яде свинско.  

Може би е по-добре за хората да са вегани или вегетарианци, но всички се различаваме и за различните хора е добре да се хранят по различен начин, а освен това мъжете и жените е редното (ако са умни) да се хранят в повечето време различно. Най-силно влияние има наследственият фактор от стотици и няколко хиляди години  - според това с което са се хранели предците за дълги периоди много поколения по-рано. Има си генетична памет. Счита се че до голяма степен на това се обосновават и различните кръвни групи и съответно възможността това да определя така нареченото хранене по кръвна група. Като разбира се е желателно човек да прочете за здравословното хранене и да отчете и индивидуалния фактор. (Дори това, от което много хора се вълнуват - метаболизма, от който зависи склонността към определен тип тяло се унаследяват от майката, не от бащата или дядото, но само и единствено от майката с коластрата при кърменето през първите няколко дни след раждането. Така че, ако майка ви е била леко пълничка примерно при над 38-40 или
50 г. ще трябва да положите усилие, ако искате да не бъдете такива, а ако майка ви цял живот е била стройна, като майка ми ще имате добър, правилен метаболизъм и склонност към стройно и със стройни пропорции тяло, в момента съм около 65 кг. и разбира се съм строен, но вероятно ще стана около 60-62 кг. - предпочитам ниски килограми от 59 до 62 заради йога упражненията)
За някои групи от хора и народи, където не са използвали за храна мляко - за тях не е добре да се хранят с мляко и млечни продукти, каквито примерно са североамериканските индианци и част от хората дори имат непоносимост към лактоза и нямат ензим, който да разгражда както трябва млякото. И като става въпрос за мляко и млечни продукти, то за хората са вредни тези от краве мляко, а са нормално възприемчиви козето, камилското и овчето мляко. Дори Ширали Муслимов, който живее 168 г. (до 1973 г.) е пиел овче мляко и продукти от овче мляко, който много дълго време е бил овчар (но не и краве). Докато примерно североамериканските индианци са се хранели предимно с месо от бизони, елени и с плодове и по-заседналите племена извън прериите са отглеждали царевица, то повечето да кажем европейски народи в миналото са ядели месо предимно по празниците и малко по-често през зимния период, когато няма много възможност за хранене с плодове и зеленчуци. Ето защо по разбираеми причини за някои хора не е много препоръчително преминаването на пълно вегетарианство или да го кажем е по-добре да е частично за определени периоди, но за повечето хора, които се хранят с месо просто не трябва да се прекалява с месото и то да влиза в рациона от 1-2 пъти седмично до веднъж на две седмици.


3 Преди потопа хората са живеели по над 900 г., но след потопа годините за живот масово намалят и сравнително рядко има по 300 или повече години, единствено при част от йогите и някои изпълняващи ци гун това се запазва, както и в Русия до Петър I, който през 1700 г. издава закон всички над 300 г. хора да бъдат избити. Ной, който се ражда преди потопа и живее 600 г. преди потопа (Битие 7:6) и след потопа още 350 г. (Битие 9:28), тоест общо живее 950 г. Но не само Библията, а всички хроникьорски текстове, където се изреждат владетели преди потопа се споменават хора живеещи хиляди години. Така е в древните шумерски списъци, известни като Нипурски кралски списък на шумерските владетели, които преди потопа властват с хиляди години. Дори тринайстия владетел след потопа - Етана, който владее Шумер от град Киш и е обединител на страната, която след потопа се разпаднала на градове - княжества с принадлежащи към тях околни територии е на трона в продължение на 1560 г., а колко въобще живее (по-рано е бил пастир) не е известно. Няма да изреждам целия владетелски списък, но мога да посоча годините на царуване на няколко поредни владетели започвайки от самото начало на първа след потопна шумерска династия в Киш:
Нигушур - 1200 г.
Куласина Бел - 900 г.
Нангишлима - 670 г.
Ентарахана - 420 г.
Бабум - 300 г.

Дори в Именникът на българските ханове се започва с Авитохол от рода Дуло, който според хрониките е живял 300 г., а неговият наследник Ирник 150 г.
В почти всички древни източници и хроники се срещат, дори и да е рядко огромни дълголетници, като понякога се споменават съвсем мимиоходом сред много други неща. В японските хроники от I - II век в продължение на 300 г. се появява името на една дама от обкръжението на императорския двор, но колко е живяла не се знае. Със сигурност не по-малко от 350-400 г. В японските държавни анали от Йонг Тай от провинция Фуджиян е споменат човек на име Чен Юн, който е живял 445 г. до 1326 г. по времето на Тай Динг от династия Юан.  
В Елада (древна Гърция) Аристотел споменава един добре познат критски поет, философ и жрец на име Епаменид от Кносос, който през  596 г. пр. Хр. присъствал на олимпиадата и е живял 300 г. (убит е от спартанците понеже отказал да пророкува за Спарта). Епаменид не е митична личност, но добре позната личност, включително и от творбите си и дори е цитиран от апостол Павел в писанията на Новия Завет, включително и в проповедта в Атина на хълма Ареопага:

"... както са казали и някои от вашите поети: "Защото дори негов род сме" " (Деяния 17:28) 

или още в послание към Тит:

"Един от тях техен пророк е казал: Критяните са винаги лъжци, зли зверове, лениви търбуси." (Тит 1:12)


В египетските текстове и историята на Египет от Мането от III век пр. Хр. също е отбелязано, че най-ранните владетели в предпотопни времена владеят невъобразими за съвременния човек хиляди години. А в по-нови времена с развитието на науката през XVIIII век няколко учени естествоизпитатели правят изследвания по въпроса с дълголетниците в Европа и публикуват изследванията си. Един от тях е Джеймс Истън, който през 1799 г. издава в Солсбъри книгата Human Longlivety, която продължава да се преиздава, предимно за университетски цели и изследвания, като последното издание е от 2018 г. Истън споменава 3 души от 170 до 180 г. възраст и 1 в графата от 160 до 170 г.
Хенри Дженкинс от Йоркшир доживява 169 г. и съществуването му и годините се потвърждават от кралски документ. Той е участник в битката Fledden Field на 9 септември 1513 г. на страната на Northhallerton, като стрелец с лък на 12 г. Приживе на 164-165 г. е споменат от кралската администрация (офис) през 1665 г. 
В Библията в пророческата книга на Исая пише, че в бъдещи времена хората ще започнат да живеят много, много дълго и ако някой почине само на сто години ще го смятат, като дете и грешник, който е наказан, за да живее толкова  малко.
Има два вида възраст - календарна и биологическа, като понякога тези възрасти не съвпадат, а биологическата е реалната. (Когато някое дете расте възрастта е от значение, но когато порасне - не и само по-тъпичките и ограничени хора гледат възрастта. Хората не са бутилки или буркани от рафт с годност, но са различни.)

От началото на ХХ век са създадени профилирани институти и изследователски групи от учени, чиято цел е подмладяването и удължаването на живота и вече са постигнати някои резултати. В наше време, освен че има открити методи на подмладяване и способ да се живее по 200-300 г., също има хора, които натурално изглеждат с по 30-40 г. по-млади от календарните им години и биологически продължават да са млади и почти всички такива хора спортуват или още правят йога, чувстват се млади и са на мнение, че годините са просто някаква цифра, която за тях няма никакво значение, примерно: Anette Larkins на 80 г., Carolyn Hartz на 72 г., Aльберт Игнатенко на 78-79 г., Ху Хай на 72 г. или Нахида Абден на 89 г. Като при жените или си живеят със съпрузите си или са вдовици, докато мъжете от този сорт и дълголетниците си намират нови млади жени. Мога да спомена и йогина Бабаджи, който според някои е на хиляда осемстотин и няколко години (според други много повече, неизвестно колко) и е млад, като 20 и няколко годишен. Да не пропусна факта, че за някои йоги казват, че до 60 г. още са като тийнейджъри.
Освен че процесите в телата на хората не протичат по един и същ начин и възрастта не е правилно да се определя по календарни години, което е глупост, то освен доста забавените или спрени процеси или върнати наобратно към младост при много от практикуващите йога, то също учените твърдят, че по сто души годишно се подмладяват. Някои учени дори вече използват термина Longlivety escape velocity дълголетие изпреварващо стареенето. Освен частните неизследвани случаи, учените постоянно откриват различни начини на подмладяване. Последният метод примерно бе направен от израелски учени преди година и половина с кислород, като направиха 80 и няколко годишни да станат, като около 40 годишни. Когато някой мъж изглежда, като между 19-25 до 37-38 г. е супер, както са и повечето случаи, има обаче и един проблем при някои от не йога случаи на подмладяване и трябва да се внимава - не трябва да се преминава състоянието под 13-14 г. възраст. - опасно е. Около началото на 90-те един човек, който не се знае как, не само се подмладил, но станал малко дете, като 7-8 г., което не е добре.

image

На снимката Денис Андреевич Варушин на около 33-34 г. изглежда на около 13 г., при когото процесите в организма му са спрели на около 14 г. Друг подобен е Томислав Юрчец от Загреб на около 30 и изглежда на 13-14 г., а нашия континент  има и още един, който е на около 45-48 и е като на 14 г.  Така че става ясно, че е по-добре мъж да изглежда на двадесет и няколко до 30 и няколко

image

image

Този човек е Ян Франсис детски учител в Сан Хосе дел Морте на Филипините с външен вид на 10-11 годишен.



4
Трябва да се уточни, че на някои хора не им е писано да умрат, като изключим пророк Илия, който не умира, но е прибран директно от Бог (4 Царе 2 глава) и Енох, който живее триста шестдесет и пет години и е взет от Бог (Битие 5:23-24), то на две места в Библията се споменава.
Първото
е един стих, който на няколко милиона души християни един обръща внимание (с някакво разбиране или опит да го направи) се отнася до няколко души от присъстващите при едно от проповядванията на Исус. Исус има 70 души ученици и 12 апостоли. Но в някои случаи, когато се говори за ученици може да става въпрос и за още други хора дошли да го слушат и да се учат сред учениците. Така Исус казва, че сред присъстващите има няколко души, които никак няма да вкусят смърт до неговото Второ пришествие (когато телата на вярващите просто ще се видоизменят в нови тела):

"Защото Човешкият Син ще дойде в славата на своя Отец със своите ангели: И тогава ще се отплати на всекиго според делата му. Истина ви казвам: Има някои от стоящите тук, които никак няма да вкусят смърт, докато не видят Човешкият Син идещ в царството си." (Матея 16:27-28)

И като се има предвид, че за живота и смъртта на апостолите фактите са дoбре известни, остава единствено то да е казано за някои други хора. В еврейската нация по времето на Исус е имало един човек, който живее 300 г. и това е Симеон, на когото Господ бил открил, че няма да види смърт докато не се роди и не види Господния Помазаник и когато родителите на Исус отиват в храма, по внушение от Духа той отива там да го види, взима го на ръце и го благославя. От еврейската традиция е добре известно, че този човек е живял 300 г. по специално благоволение от Бог. В Библията в евангелията е споменат в Лука  2:25-35. Така че трябва да е ясно, че когато Бог каже на някого, че ще живее много повече от другите хора, независимо от мнението на хората и кой, какво си мисли по въпроса, той ще живее, защото тези неща зависят само от Бог. Нали ви е ясно, че тези неща зависят само и единствено от Господ.

И така относно думите на Исус в посочените стихове остава единствено, като вариант няколко души от индийските йоги да са присъствали, да са приели поученията на Исус, тъй като само там в Индия има йогини на по 2 000-5 000 г.
Йога упражненията са остатък от предната цивилизация, като човек на име Патанджали описва за първи път в книга (имало е различни школи). И по неговото направление - няма религиозен характер. Тоест човек може да вярва или да не вярва в нещо си или да изповядва каквато си иска там религия и да прави йога упражнения, които са много полезни. Съществуват 84 хиляди йога упражнение + голям брой отделни специализирани техники и почти всяко упражнение, което може някой да си измисли започвайки от сутрешна физарядка вече съществува в йога от хилядолетия. Когато човек прави йога упражнения придобива по-елегантно, по-гъвкаво, по-жизнено, по-здраво и по-добре, по-пълноценно функциониращо, а често и младеещо тяло, като има тайни и полутайни техники и методи на подмладяване и огромно дълголетие. Безброй са случаите на изцеления от всевъзможни заболявания с правенето на йога упражнения. Вярно или не в йога и цигун се твърди и за състояние на безсмъртие. Като в цигун понятието безсмъртие се използва, както за така наречените безсмъртни, но и за невъобразимо дълголетие и съществува термин за такива хора от хиляди години. Ще цитирам една книга:

"Историята на даоистите е пълна с легенди за такива безсмъртни хора. Терминът "безсмъртен" започнал да се употребява и за практикуващите дао, които достигнали пределна възраст. Тези термини често били взаимосвързани. Процесът на вътрешна алхимия изисква много години на усъвършенстване, така че преди постигането на безсмъртието се налагало да се живее доста дълго. Били създадени физически упражнения, дихателни упражнения и техники за контролиране на ума, които да  помогнат на бъдещия безсмъртен да поддържа своята сила и физическо благополучие, за да достигне до създаването на безсмъртно духовно тяло. Когато били създадени се установило, че освен като средство за постигане на стремежа към безсмъртие, упражненията, практиките и техниките осигуряват добро здраве, подмладяване и дълголетие отделно на всяко духовно дирене."

Относно биологическите форми на безсмъртие първи дават гласност учеените на Нотингамския университет за различни организми, които са практически безмъртни, като най-елементарен пример може да се посочат медузите. Ако не ги изкарате на брега и не изсъхнат от слънцето, в морска среда те дори и да ги разрежете на парчета те не умират, но различните парчета се регенерират и се первръщат в нови цели медузи. Аз лично експериментирах и дори на сушата и оставена в мивката след повече от 24 часа медузата не умира, само намаля големината си, като изхвърля от нея вода и си живее и помръдва. Дори и да я разрежа пак си е жива. А в началото на ХХ век е направен експеримент с клетка на кокошка поставена в среда, която й доставя всичко необходимо и през 30-те години, след три десетилетия експериментът е прекратен понеже клетката може да си живее така до безкрайност и експериментът би могъл да трае още няколко столетия или хилядолетия пак със същия резултат. Сами си правете изводите... Безсмъртието е наистина възможно.  
 
Второто
е, което би трябвало всеки един християнин добре да знае е, че при Второто пришествие на Исус телата на вярващите в миг ще се видоизменят в нетленни прославени тела.

"Ето, една тайна ви казвам; не всички ще починем, но всички ще се изменим, в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби и мъртвите ще възкръснат нетленни, а ние ще се изменим. Защото това, което тленното трябва да се облече в нетление, и това смъртното в безсмъртие." (1 коринтяни 15:51-53)


А относно, кога ще бъде това време, не знае никой, дори Исус Христос, но само Отец:

"А за онзи ден или час никой не знае - нито ангелите на небесата, нито Синът, но само Отец." (Марко 13:32)


Така че когато някой пишман проповедник каже някаква дата, това просто означава или, че е идиот или мошеник. Исус не знае, а той ще знае, хайде де - сигурно си въобразява, че знае повече от Исус. Така примерно един подобен е Уйлям Милър през XIX век. Той обявил датата 21 март 1844 г., но след като нищо не последвало заменил датата на 22 октомври 1844 г., което довело до над милион души излъгани и така нареченото велико разочарование. След по-малко от 40 години е следващия подобен случай. Един мошеник, член на няколко тайни окултни общества на име Чарлз Тейлър Ръсел създава група за изучаване на Библията, която по-късно се превръща в сектата свидетели на Йехова. А сред различните му глупости е твърдението, че голямата пирамида в Гиза е построена по специално нареждане от Бог, което доста навява на тайните окултни общества, към които е членувал. Ръсел обявил края на света с второто пришествие на Исус за 1879 г. Когато обаче нищо не се случило предложил 1881 г., но пак Второто пришествие не настъпило и обявил 1914 г. И тъй като вече три пъти Исус все не се появявал Ръсел измислил нова легенда. Той казал, че всъщност през 1914 г. Исус Христос дошъл невидимо в небето над Земята, за да воюва за нея. След две години Ръсел се гътнал и контрол над сектата поел алкохолика (дори по времето на сухия закон) Джоузеф Франклин Ръдърфорд, който променил правилото на някакъв период от време да бъде избиран водач и се самообявил за пожизнен лидер и започнал да живее в охолство за сметка на наивните дарители. Той за пореден път обявил края на света с Второто пришествие на Христос на 1925 г. и тъй като естествено нищо не се случило, за да се застрахова обявил датата за през далечната 1975 г. Сред лъжедоктрините на Ръдърфорд е още не основаващото се на Библията твърдение, че Исус Христос не е умрял разпънат на кръст, но е бил закачен на дърво. През 1938 г. Ръдърфорд дори забранил на сбирките на неговата секта да пеят хваления на Господа и едва след негова смърт били възобновени. Сред различните гадости, които е правел е и дългогодишната сексуална връзка с лелята на майка му и когато умира през 1942 г. никой от семейството му не отива на погребението му.
В по-ново време от ХХ - XXI век може да се спомене американския радио проповедник Harold Camping от Family Radio, който през 1994 г. заявявайки, че е абсолютно сигурен се опита да излъже хората, че Второто пришествие на Исус ще бъде същата година на 6 септември, но след като нищо не се случва премества дата на 29 септември 1994 г., но пак нищо и премества датата на 2 октомври, но така и нищо не се случва. През 2011 г. дори по телевизията бяха показали този американски пишман проповедник дето си мисли, че знае датата и посочи за пореден път (четвърти) дата за 21 май 2011 г., ама времето мина и нищо. И какво да прави, ами обяви, че всъщност Второто пришествие било дошло, ама невидимо (а стига, каква наглост). Също така той обявил и датата на края на света пет месеца по-късно, което според неговите твърдения щяло да стане след второто пришествие на 21 октомври 2011 г. и след тези му думи получава наказание от Бог през същия месец октомври и се налага да напусне радиото със своите лъжливи проповеди и лъжепредсказания.
Въпреки че на много християни им се струва, че Второто пришествие ще е много скоро, мога да ги зарадвам или разочаровам в очакванията, понеже не знам, кога е, но единствено, че няма да е много скоро. А думата скоро при измерване с хилядолетия има относително значение. Дори първите християни са считали, че ще е много скоро, по тяхно време, но са изминали две хиляди години. Примерно апостол Петър, ученик на Исус казва: "А краят на всичко е наближил..." (1 петрово 4:7) и още: "Защото дойде времето да се започне Съдът от Божия Дом; и ако започне първо от нас, какъв ще бъде краят на тези, които не се покоряват на Божието благовестие? И ако праведният едва се спасява, то къде ще се яви безбожният и грешният?" (1 петрово 4:17-18)
Апостол Яков в посланието си също казва: "И така братя бъдете търпеливи до Господнето пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценният плод от земята и дълго търпи за него, докато получи ранния и късния дъжд. Бъдете и вие търпеливи и укрепете сърцата си, защото Господнето пришествие наближи." (Яков 5:7-8)

И още нещо Господ ни е дал духовен авторитет, както да се молим и да се изцеляват хора, но дори, като се молим да възкресяваме мъртви:

"Болни изцелявайте, мъртви възкресявайте, прокажени очиствайте, демони изгонвайте, даром сте приели, даром давайте." (Матей 10:7-8)

Добра книга от служители в християнско служение профилирано в гонене на демони и лични свидетелства е Прасета в хола.


Ако някой невярващ случайно чете поста и нещо не му изнася - да не го чете, да не се прави на християни по време на святия празник Великден, да не го празнува лицемерно, не му е тук мястото, да си живее в бълвоча, но от мен да знаете, че има Бог.

"Който вярва в Сина има вечен живот; но който не вярва в Сина, няма да види живот, а Божият гняв остава върху него" (Йоана 3:36)





Гласувай:
2



1. elizabethborislavova - Всъщност няма такъв християнски празник
18.04.2022 12:09
Християнските празници са описани в Библията и т.н. Великден не е между тях. Хората непрекъснато търсят повод за напиване, но всичко това няма духовно значение.
цитирай
2. ernest - В Библията
18.04.2022 22:03
elizabethborislavova написа:
Християнските празници са описани в Библията и т.н. Великден не е между тях. Хората непрекъснато търсят повод за напиване, но всичко това няма духовно значение.


са дадени празниците към Бог и по-специално в книгите Изход и Второзаконие, а Пасхата е времето отговарящо на Великден. Това е единственият християнски празник и е в памет на разпъването и възкресението на Исус. И е хем християнски, хем еврейски празник заради Пасхата.
Защо твърдя, че е християнски? - Защото първите християни са отбелязвали Пасхата и възкресението на Исус на третия й ден.
цитирай
3. elizabethborislavova - Пасхата не е Великден
19.04.2022 13:32
Пасхата е причастието, Господнята вечеря.
Затова т.н. Великден е езически празник. Щом го няма в Библията не е християнски и не е библейски. Пасхата е причастието. Няма връзка с възкресението.
Ако не искате Бог да ви накаже не боядисвайте яйца - умрялото възкресение - и не реализирайте мечтите на дявола да няма възкресение. Той е свареното яйце.
цитирай
4. ernest - Преди хиляда години
20.04.2022 06:49
elizabethborislavova написа:
Пасхата е причастието, Господнята вечеря.
Затова т.н. Великден е езически празник. Щом го няма в Библията не е християнски и не е библейски. Пасхата е причастието. Няма връзка с възкресението.
Ако не искате Бог да ви накаже не боядисвайте яйца - умрялото възкресение - и не реализирайте мечтите на дявола да няма възкресение. Той е свареното яйце.


никой християнин не е боядисвал яйца. Тези езически обичаи навлизат доста по-късно. И не е правилно някой да боядисва яйца и да си въобразява, че това има нещо общо с християнството. Никъде в раннохристиянската литература и писания няма да срещнете някой християнин да е боядисвал яйца. Но пък всеки може, ако иска, когато не пости да яде яйца.
цитирай
5. elizabethborislavova - Напълно съм съгласна
20.04.2022 10:08
Съвсем точно сте го описали.
Като празник го няма в Библията. Като същност е езически, враждебен на Божа, антихристиянски. Същността е сваряването на яйце - значи умряло възкресение. А това да няма възкресение е мечтата на сатана. На всичкото отгоре и червено - гавра, подигравка с кръвта на Христос. Целият празник е една гавра.

ernest написа:
elizabethborislavova написа:
Пасхата е причастието, Господнята вечеря.
Затова т.н. Великден е езически празник. Щом го няма в Библията не е християнски и не е библейски. Пасхата е причастието. Няма връзка с възкресението.
Ако не искате Бог да ви накаже не боядисвайте яйца - умрялото възкресение - и не реализирайте мечтите на дявола да няма възкресение. Той е свареното яйце.


никой християнин не е боядисвал яйца. Тези езически обичаи навлизат доста по-късно. И не е правилно някой да боядисва яйца и да си въобразява, че това има нещо общо с християнството. Никъде в раннохристиянската литература и писания няма да срещнете някой християнин да е боядисвал яйца. Но пък всеки може, ако иска, когато не пости да яде яйца.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665553
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031