Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2022 14:16 - Честит празник на българската писменост
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 4848 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 17.11.2022 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 24-ти май e ден на българската писменост и въпреки че в речника на хората е навлязло да се говори, че писмеността, която ползваме е кирилица, то всъщност, тя не е направена от братята Кирилл и Методий.
Братята Кирил и Методий създават глаголицата, а не грешно наречената по-късно кирилица, която се появява години по-късно след тях. Някои историци излагат предположени, че това прави Климент Охридски имайки свои исторически аргументи, но братята Кирил и Методий, които имат християнска мисионерска дейност дават тласък за това с използването на глаголицата. И въобще тези писмености са създадени за четенето на Божието слово на български език и ползването на тази писменост от славяните. Славянската писменост е създадена не някой да си пише и чете приказки, но за да се преведе и чете Библията сред славянските народи.
Така че някой може и да се научи да чете и пише на български, но дали е грамотен става ясно от това дали е прочел или дали чете Библията. Ако не чете Библията е неграмотен или полуграмотен, който е научил буквите и ги ползва за други цели нямащи нищо общо със съставителите и мотива за създаването на азбуката.

Абсолютен факт е, че глаголицата е доста сложна и никой съвременен българин без предварителна подготовка нищо не може да разбере на глаголица.

По-подробно разглеждам въпроса в подредията към постинг от 2019 г. озаглавен: "Кирил и Методий не са автори на кирилицата и тя не е направена от тях, но създават глаголицата". Историците отбелязват, че така наречената кирилица за първи път се използва в Преслав, където са намерени археологически образци.

Някои историци и изследователи изтъкват, малко известния факт, че българска писменост и по-рано е съществувала на принципа на руническата и българските руни са 1330. Използвана е по стените на църквите около времето на покръстването. Друга писменост, за която е известно, че е използвана е азбуката на бесите със споменатия от древни автори превод Библия Бесика. Счита се, че Никита Ремесиански е човекът, който разпространява евангелието сред бесите (траките) на така наречената азбука на бесите. Как е изглеждала и дали няма нещо общо с глаголицата можем само да гадаем. Херодот пише, че варварите на север от елините пишат на кожа. Друга подробност е, че елинската писменост произлиза от тракийската – от тракиеца Орфей, който дава основата на част от буквите им. Също така микенската и пеласгийска писменост произлизали от тракийската писменост.

Въпреки че дълги години се е считало, че писмеността като цяло за нашата цивилизация е късен продукт, то колкото повече се търси, то все повече се откриват доказателства, че това не е точно така и много фиксирани дати от учените се оказва, че трябва да бъдат дръпнати някъде доста по-назад във времето. Обикновено за най-древни писмени системи днес се тачат от представителите на установената историческа гилдия тези на шумерите и египтяните, като тази на шумерите се счита от около не по-рано от 4 000 г. пр. Хр., но истината е, че има и доста по-древни писания и писмености. Така например на територията на съвременна България, Румъния и Сърбия (така наречената Дунавска цивилизация) са намерени артефакти, като върху някои от тях има резки, които са наречени символите винча и се определят на от преди около 5 000 г. преди Хр. Някои ги наричат прото писменост, а други считат, че тепърва трябва да се докаже, че това е писменост.

image
image

                           Символите винча изглеждат по този начин


Други още по-стари надписи, поне от около 7 000 г. пр. Хр. са намирани на различни части по света и от изследователите са наречени прото санскрит, но за тях почти не се говори, единствено в крипто археологията. Освен че по света са намирани артефакти на неизвестни писмености незнайно от кога, има и исторически доказателства за по-ранна писменост. Taка например в Екрадор от пещерa с дълбоки подземни ръкотворни тунели пазена от индианско племе представляващи пазители преди няколко десетилетия са извадени два златни листа с надписи и изображения на неизвестна писменост. В пещерата се намирали хиляди подредени листи представляващи своеобразна библиотека.

image

Метална плочка с древни изображения и надписи открита от Хуан Мориц в Еквадор

image

Информацията около съществуването на скрити в подземни помещения с много древни артефакти, включително и с надписи и плочки с надписи на неизвестна писменост се потвърждава от католическия свещеник Карло Креспи, който получавал, като подаръци от местните индианци.

image

           Индианците дори донесли на падре Креспи Корона на гигант.


За съществуването на гиганти в най-южната част на Южна Америка съобщават редица мореплаватели през XVI век започвайки с Антонио Пигафета - хроникьор на експедицията на Магелан, който поради наличието им назовава тези области Патагония - Страна на гигантите. В писанията си Пигафета споменава в дневника среща с един такъв гигант, който според него бил два пъти по-висок от изпратения от тях човек да отиде при него на брега. Половин век по-късно за гиганти в Патагония пише капеланът на Френсис Дрейк, но той пише, че "не са чак толкова високи, колкото пишат испанците". Според испанците, всъщност те твърдят за около 4 метра, но по онова време средния ръст на испанците е бил около 1.60-1.65, така че дори някой с ръст 2.40-2.50 би им се видял гигант. Няколко години по-късно Томас Кавендиш през 1580-те пише за хора с ръст около 2.65 до 3.7 метра. Уйлям Адамс през 1590 г. съобщава за въоръжено стълкновение в района на Огнена земя между екипажа с "неестествено високи" туземци.

В щата Илиноис са открити няколко камъка с надписи на неизвестна древна писменост, които не принадлежат на така наречената кахоке индианска цивилизация в региона, хиляди години преди нея.

image

                      Камък с неизвестна писменост от Илиноис

           image

   Втори камък от Илиноис от неизвестен период, много преди кахокската култура


                image

На 1 март 1924 г. в селцето Глозел във Франция работещи в полето селяни се натъкват на изключително голям брой находки, включващи надписи на неизвестна писменост на цивилизация от преди 10 хиляди години. Общо са открити 3 хиляди предмета. Каменна плочка от находките. 

image

                                                Артефакти от Глозел


image

Камък с надписи от Колумбия. Интересното е, че както камъните от Глозел, Франция, така и от Илиноис и този от Колумбия, като че ли са изрисувани с една и съща или подобна писменост... и са от един и същ период.

Намерени са още подобни камъни или плочки с надписи в Калабрия (Италия), Еквадор, Тюркмения, Австралия. Курт Шилдман от немското общество на лингвистите, който знаел добре 40 езика и дълги години изследвал снимки на камъните от Илиноис и плочките от Глозел намирайки някои общи черти с находки от долината на Инд (Индия) и Еквадор нарича всички тези надписи прото санскрит. Той дори твърди, че е разчел някои от тях. А Клаус Дона в проучване и търсене на открити подобни находки намира съществуващи в различни стани по света три хиляди и шестстотин и успява да направи изложба във Виена с наличието на над шестстотин образци.

Освен вече казаното има и други писмености с изключително древен произход. Дори и писмеността върху намерените хиляди експонати на хълма Ел Торо, за които официалната наука предпочита да не говори.

Сред така наречените загадки около босненските пирамиди, които при радиовъглероден анализ при няколко от изследваните плочи показва датиране преди 30 000 години... и вътре има намерени надписи на писменост подобна на руническата. Както се вижда от горната илюстрация на плочката от пещера в дълбок тунел под земята също надписите са на писменост подобна на руническата.

Халдейският жрец във Вавилон и историк Берос живее през III век пр. Хр. Той е автор на Babyloniaca (History of Babylonia) в три книги, които към момента се считат за изгубени и са останали фрагменти и цитати от други автори. Първа книга описва началото на света. Втората книга описва началото на Вавилон с десетимата крале преди потопа, самия потоп, одновяването на Вавилон и последвалите шест династии. Интересен факт свързан с темата, която в момента обсъждам е, че Берос пише, че когато шумерския крал Ксесутрас бил предупреден за предстоящия потоп, той заповядал да напишат началото и развитието на всички неща и заровил каменните плочи в града на слънцето Сипар. След потопа той и неговите хора откопали всички книги и написали още много книги с историята, построили храмове и отново построили Вавилон. В намерените клинописни плочки пише, че асирийския владетел Ашурбанипал, който превзема и разрушава Вавилон, царувал през VII век пр. Хр. обичал да чете от древните книги преди потопа. Така че писменост е имало още преди потопа и това, че до момента все още са намерени твърде малко артефакти, съвсем не означава, че по-рано не е имало и други писмености.


Съществува предположение, че глаголицата вече е съществувала в някаква форма сред някои славянски народи и има хипотеза, че братята Кирил и Методий са я доразвили и популяризирали сред останалата част от славянските народи. Запазени са данни, че хърватите, когато са приемали християнството през VII век и по-точно по време на покръстването им през 635 г. вече са ползвали някаква славянска писменост и дори са вмъкнали към техните ръкописи заповеди за спазване на мир със съседите, както пише Константин Порфрогенет през Х век. Според една от работните версии създателят на хърватската азбука може да е Уилфрид, който превежда Библията през IV век на готски* и той самият е от славянски произход. Според друга версия е така нареченият св Йероним.

image

Глаголицата. Ако случайно забелязвате първата буква в глаголицата е християнски кръст!

Oсвен Черноризец Храбър, който пише в "За буквите", че по-рано българите (славяните) са пишели с резки и черти, арабския автор Ибн ал Дин през XI век пише за русите, че имали писменост и пишели на бяло дърво с черти и резки и дава образец в книгата си, но до този момент текстът не е разчетен от изследователите. Друг арабски пътешественик сред русите от Х век е Ал Масуди, който посочва древно пророчество на камък написано с черти и резки. Чуждестранните търговци търгуващи със северните славяни също съобщават, че славяните са си записвали сделките и договорите. В Урал са открити две пещери с подобни надписи, по известната от които е пещерата Калакольная, а също така и 1-2 предмета използвани в езическите култове. Освен това се твърди за алано - сарматска руническа писменост с така наречената Аликановская надпись от земите на Русколаните.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Част от готите имат славянски произход и са живели поне около 800 г. на територията на съвременна Полша. Те са били част от съществуващата по онези времена конфедерация от 12 племена в страната, както сочат древните източници. За друга част от готите пък знаем, че са живели в България и готи е другото име на гетите, както пише Йордан в средата на VI век в неговата история Гетика. След голяма битка с гетите през VI век с Юстиниан гетския хроникьор Йордан изяснява, че готите са тези, които по-рано са наричали гети. Йордан пише, че държавата на гетите е основана през 1640 г. пр. Хр.
Остготите пък са наречени по името на легендарния техен крал Острогот. Когато лехитските (полските) готи (остготи) се преместват за около десетилетие на територията на съвременна Германия водят войни с другите тамошни племена и се преместват за известно време в Испания, а след това стигат до Картаген. За да стане явно славянското е достатъчно да се видят имената на роднините на остготския крал Теодорих Велики, който завладява Италия. Баща му се казва Теодумир или Тиудумир, а двамата братя на баща му се казват… внимание - Валамир и Видимир, които са изцяло славянски и нямат нищо немско.



Гласувай:
3



1. panazea - Честит Празник !
24.05.2022 14:59
Бъди благословен !
цитирай
2. kirk - А, бре Ернесто
26.05.2022 01:19
А, бре Ернесто! А, бре пиле шарено - не знам какъв хералд си, но толкова глупости на едно място??? Няма никакъв Черноризец Храбър и творбата "за буквите" едело на някакъв чех, който я превежда лошо на славянски от трактат на Рабан Мавър. Не може келти да произлизат от славяни - точно обратното е. Подвели са те българсти да пишеш "И въобще тези писмености са създадени за четенето на Божието слово на български език и ползването на тази писменост от славяните." Това е категорично тъпизъм!!! За прабългарите и за техния език ли??? Те славяни ли са??? Не стават ли славяни чак век по-късно, ако изобщо са оцелели след чистката от хан Борис?! Кирилицата не е наречена грешно, това е поредния кьор фишек на българистите, които са най-лоши измежду славистите и затова вече не ги викат на конгресите им. Няма да ти обяснявам откъде идва названието! Просто опресни познанията си, макар че си два пъти по-млад от мен! Вж. там - д-р Божидар Пейчев...
цитирай
3. ernest - По някои въпроси има много версии
26.05.2022 19:41
kirk написа:
А, бре Ернесто! А, бре пиле шарено - не знам какъв хералд си, но толкова глупости на едно място??? Няма никакъв Черноризец Храбър и творбата "за буквите" едело на някакъв чех, който я превежда лошо на славянски от трактат на Рабан Мавър. Не може келти да произлизат от славяни - точно обратното е. Подвели са те българсти да пишеш "И въобще тези писмености са създадени за четенето на Божието слово на български език и ползването на тази писменост от славяните." Това е категорично тъпизъм!!! За прабългарите и за техния език ли??? Те славяни ли са??? Не стават ли славяни чак век по-късно, ако изобщо са оцелели след чистката от хан Борис?! Кирилицата не е наречена грешно, това е поредния кьор фишек на българистите, които са най-лоши измежду славистите и затова вече не ги викат на конгресите им. Няма да ти обяснявам откъде идва названието! Просто опресни познанията си, макар че си два пъти по-млад от мен! Вж. там - д-р Божидар Пейчев...


Дори за чехите, ако на някой някоя версия не му пасва, просто си избира негова. За келтите има твърдения, верни или не, че имат и египетски произход,... ами версии. Почти никъде няма такова нещо, като някакъв народ да отиде някъде и да се настани там без война, така че изглежда доста по-вероятно версията, че така наречените прабългари са дошли при близко родствени племена прекосявайки Дунав да e по-вероятна.
Относно обаче причината за създаването на глаголицата, а след това и другата писменост от Климент Охридски, няма две мнения! Тези писмености са измислени единствено за превеждането и четенето на Библията, независимо дали ви харесва или не.
цитирай
4. kirk - А, сега се запитай дали искам да продължа
27.05.2022 08:37
А, сега се запитай дали искам да продължа, да гти опонирам и прочеее?! Аз съм професор по българистика - ти не си!!! Посъветвах те да прочетеш повече по темата. През крачола ми е египетският произход на келтите, представите ти за преселенията на народите и за двете славянски писмености! Климент Охридски няма принос!!! Кирилицата възниква по търговски път, а глаголицата е авторско дело на ярък христиански деец, арменец като мен!!! Прабългарите и маджарите нямат роднини в Европа, освен Турция!
цитирай
5. ernest - По-скоро съм коментатор, отколкото опонент
27.05.2022 12:59
kirk написа:
А, сега се запитай дали искам да продължа, да гти опонирам и прочеее?! Аз съм професор по българистика - ти не си!!! Посъветвах те да прочетеш повече по темата. През крачола ми е египетският произход на келтите, представите ти за преселенията на народите и за двете славянски писмености! Климент Охридски няма принос!!! Кирилицата възниква по търговски път, а глаголицата е авторско дело на ярък христиански деец, арменец като мен!!! Прабългарите и маджарите нямат роднини в Европа, освен Турция!


Винаги съм готов да чета и да се уча. Примерно до преди 5 г. не бях запознат с различните версии за глаголицата. Не съм запознат и с версията, вярна или не за арменския произход. Както коментирах за някои неща от отдавна отминали времена има различни версии. А дори при наличието на исторически текстове не винаги всичко е редното да се приема за неоспоримо вярно. Обикновено се иска да има потвърждение от исторически източници от различни държави, за да се приеме за абсолютно сигурно. Но за някои неща просто няма достатъчно информация. д-р Божидар Пейчев не съм чел, не сте ми изпратили линк или име на книга. Ако е статия с удоволствие ще я прочета. Ако се съберете няколко професора по история и свързани близки области ще има доста да си спорите. Аз променям мнението си въз основата на солидни исторически доказателства, а иначе за мен това са просто версии. И разбира се съм благодарен да науча и вашата версия. Мисля че съм допуснал грешка, като пиша, че Климент Охридски е направил Кирилицата, по-правилно е да напиша и ще се поправя, че се предполага, че Климент Охридски е автор или, че това е вероятна версия. Но именно историци професори го твърдят.
цитирай
6. kirk - Много добре
28.05.2022 20:37
Много добре, защото не може да разчитаме на измислици от монархо-фашистката и последвалата комунистическа диктатура. За съжаление през последните 30 години се наплодиха професори и доктори на науката, които нямат нищо общо - ярък пример е креатурата Костадин Костадинов - депутат, шеф на партия "Възраждане", който с връзки и корупция има 2-3 дипломи - по фолклор, лингвистика и история, както има и публикации в които твръди, че шумерският митичен герой Гилгамеш е българинът Билгамеш, хо-ха-ха! В случая ти се изявяваш като ретранслатор, рупор на остарели антинаучни политически твърдения. Поне прочети какво пишат по темата тук съблогарите МаркНатан и Илиан Вълчев – ilianv, последният от които е най-вероятно и Борислав Борисов - Боцмана!!! Празникът не е на "българската писменост4, а на славянската, защото утре може и монголците да искат да ни обясняват, че КиМ са създали азбуката за тях!!! Това поне разбра ли?!
цитирай
7. panazea - Киркорчо много се е объркал !
28.05.2022 20:45
От него не би могъл да се научиш на друго освен на нихилизъм !
цитирай
8. kirk - А-а-а, не бе от инжинерка ще научи
29.05.2022 06:29
А-а-а, не бе от инжИнерка ще научи повече, ама се пита в коя област, сфера, поза...
цитирай
9. ernest - С една забележка
04.06.2022 09:33
kirk написа:
Много добре, защото не може да разчитаме на измислици от монархо-фашистката и последвалата комунистическа диктатура. За съжаление през последните 30 години се наплодиха професори и доктори на науката, които нямат нищо общо - ярък пример е креатурата Костадин Костадинов - депутат, шеф на партия "Възраждане", който с връзки и корупция има 2-3 дипломи - по фолклор, лингвистика и история, както има и публикации в които твръди, че шумерският митичен герой Гилгамеш е българинът Билгамеш, хо-ха-ха! В случая ти се изявяваш като ретранслатор, рупор на остарели антинаучни политически твърдения. Поне прочети какво пишат по темата тук съблогарите МаркНатан и Илиан Вълчев – ilianv, последният от които е най-вероятно и Борислав Борисов - Боцмана!!! Празникът не е на "българската писменост4, а на славянската, защото утре може и монголците да искат да ни обясняват, че КиМ са създали азбуката за тях!!! Това поне разбра ли?!



Много от българските историци и в близки области понякога имат склонност да преувеличават малко или да попрекаляват търсейки исторически или фолклорни връзки с различни древни източници. Всичко това са само хипотези. Дори и проф. Вачкова, колкото и да е добър професионалист, понякога се вижда, че има своите попрекалявания на моменти. Колко пък се коментира с противоположни позиции за Веда Словена при изданието на книга по темата от български автор преди 8-10 г. (мисля че беше Светлозар Попов). Не познавам писанията на много фолклористи, но за мен най-добрите, които до момента съм чел са Мирча Елиаде и Джеймс Фрейзър. Не знам, какъв сте и дали някой ви плаща, за да пишете тeзи нелепи безоснователни злословения за Костадин Костадинов, който е един от най-достойните българи в Парламента и отразява най-правилните политически позиции за българите, но, ако спамите по този начин със злословене ще ви изтривам коментарите.
цитирай
10. kirk - Няма да ти дам такава възможност
04.06.2022 20:39
Няма да ти дам такава възможност, другарю Че, за полит. активност на К.К. нищо не съм споменавал и много добре ми е известно, че има поддръжката на мнозинство бълг. граждани, защото издига популистки идеи, някои от които съвпадат и с моите, обаче не мога да не посоча, че обсъждах само научната му кариера по сведения от проф.д-р Саркис Саркисян и проф.дин Пламен Павлов - моя сънабор, наричан още Пацо Шмайзера! Може да им се вярва, както и на твръдението ми, че обявява Гилгамеш за прабългарин! Дж. Фрейзър и аз съм чел, но ти изглежда си останал при Веда Словена, а аз съм продължил по-нататък, Е-е, стой си тамка!!! Аз повече в твоя блог нямам работа! Къде видяхте да съм спамил? Спамът е другаде, по-близо до вас..., Команданте!!! Гордея се че ме подозирате, че Путин ми плаща - къде да отида, за да си получа хонорара?!
цитирай
11. ernest - Уточнение
05.06.2022 06:42
kirk написа:
Няма да ти дам такава възможност, другарю Че, за полит. активност на К.К. нищо не съм споменавал и много добре ми е известно, че има поддръжката на мнозинство бълг. граждани, защото издига популистки идеи, някои от които съвпадат и с моите, обаче не мога да не посоча, че обсъждах само научната му кариера по сведения от проф.д-р Саркис Саркисян и проф.дин Пламен Павлов - моя сънабор, наричан още Пацо Шмайзера! Може да им се вярва, както и на твръдението ми, че обявява Гилгамеш за прабългарин! Дж. Фрейзър и аз съм чел, но ти изглежда си останал при Веда Словена, а аз съм продължил по-нататък, Е-е, стой си тамка!!! Аз повече в твоя блог нямам работа! Къде видяхте да съм спамил? Спамът е другаде, по-близо до вас..., Команданте!!! Гордея се че ме подозирате, че Путин ми плаща - къде да отида, за да си получа хонорара?!


Абсолютно съм съгласен, че твърдението че Гилгамеш може да е прабългарин е попрекаляване и това е доста крайна не много научна хипореза, но имайки предвид, че много от народите са свързани и предците им идват от даден регион и малко или много произлизат от някого по-рано съществувал може да се окаже, че такъв тип идеи може и да не са, чак толкова откачени, само че същото биха могли със същата логика да кажат и доста други народи. Така че пак е прекаляаване. Имах предвид казаното "който с връзки и корупция има 2-3 дипломи" - ето това е безоснователно злословене. И това е един вид спамене, понеже другото казано е в реда на нещата. На български Златната клонка на Фрейзър е изкарана само кратката версия от над 900 страници, но сериозната е в много томове. И аз съм чел само кратката и още на няколко езика, включително английски съм попрехвърлял допълнително отделни неща. Изследванията му и сбора на информация са уникални, има опит за обяснения, но не ги разбира нещата - духовните неща се разбират и обясняват по духовен път. Елиаде съм чел поне 4-5 книги, а иначе от български автори исторически и др. свързани етно теми има вероятно стотици книги и въпреки че тази област общо взето не ме интересува много, също съм прочел малко, колкото да не е без хич в рамките на до десетина книги. А плащащите са американците, Сорос и от ЕС. Благодаря за разбирането.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673461
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930