Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 09:08 - Българският AOR и глем рок
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 5274 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.12.2014 12:23


Едва ли ще успея да включа всички групи в тази статия, но пък за сметка на това ще я ъпдейтвам. Целта на тази статия е да даде информация относно българските групи в посочените стилове.

Още през 80-те години е имало тук-таме по случайност направена по някоя AOR песен от Фактор или LZ, но едва около началото на 90-те години това започва да се вижда с развитието на българската рок-метъл сцена.

image

Снимка на Фактор от 80-те (вижда се хубавата мода при вокалиста, която в наши дни е останала само в глем метъла)

Така примерно група Дисонанс още през 1990 г. правят кавър на невероятно хубавата песен на Alias-More than words can say (Повече от което думите могат да кажат). Канадската AOR групата Alias е съставена от членове на Sheriff и са формирани поради големия интерес към тях 3 години след разпадането на Sheriff. Албумът им, който се излъчва по радиостанциите придобива такъв голям интерес и търсене, че музикантите се събират и правят Alias, а споменатата песен достига първо място в класацията на Billboard. Вокалистът Фреди Курчи има забележителен глас с висок диапазон. Дисонанс свирят между мелодичен рок, хард рок и AOR (наскоро разговарях с вокалиста на групата Ники Томов и той се оказа, че слуша AOR, включително и любимците ми Danger Danger). През 1992 г. групата има записан албум разпространяван от Рива Саунд озаглавен Времето, а се намират и още песни за албум от 1996 г., които не са издавани. Дори албумите на Сигнал през 90-те са чист АOR.

Докато писах статията попаднах на една група от началото на 90-те Субдибула и песента, която чух е AOR, но не знам дали и останалите им песни са в съшия стил.

http://vbox7.com/play:c997da3ebd

image

     Дисонанс, Ники Томов е най-отдясно

image

Дисонанс

В началото на 90-те музикантите от първоначално християнската рок група Хоризонт свирят нещо около AOR и хард рок, но влизат в казармата, а междувременно техния вокалист и китара Валери Славчев издава два соло албума, които също се движат в тези стилове: "Ще устоим на студения вятър" (1993) и "Покажи ми" (1996) . След възстановяването на групата заминават да свирят в чужбина и след време променят стила си. 

  image

Хоpизонт

Друга християнска рок група свиреща между прогресив арт рок и AOR това са Milenium. Те издават един мини албум и дълги години свирят в Холандия. Техният вокалист по едно време имаше подготвен някакъв материал за албум в стил AOR. AOR свири и група Кръстопът, които издават един едноименен албум на касетка през втората половина на 90-те и се разпространява в християнските книжарници и някои евангелски църкви. 
Има и други християнски рок групи свирещи смесица от хард рок до AOR, а практически много от песните в хваленията в евангелските църкви са в стил AOR, но те не го знаят, тъй като не са наясно с названията на музикалните стилове. Някои от тях са издали касетки или дискове.  

През 1992 г. в Несебър е направен голям рок фестивал на стадиона с участието както на български, така и на западни рок и метъл групи. Една от участващите групи е Огнен звук (Burning Sound), които се опитват да свирят нещо като глем-хеви метъл. Покрай глем влиянията за кратко стават любимци на момичетата по време на краткото им турне из България. После по някое време групата се разпада.
 

image

Огнен звук (Burning Sound)


Тъй като най-много глем и AOR в България се слуша точно в нашия регион по време на рок фестивалите в Бургас в началото на 90-те се появяват поне около 30 групи свирещи нещо средно между хард рок, мелодичен хеви метъл и глем и някои местни музиканти в изказванията си сравняват Бургас с Лос Анжелис в музикално отношение, където на времето е имало над 2 000 такива едновеременно действащи групи. Всеки втори-трети в областта (от слушащите рок и хеви метъл) слуша глем метъл групи като Poison, Cinderella, Warrant, W.A.S.P., Motley Crue, Stryper, Firehouse, Dokken и тн. 


 От членове на група Фактор са създадени Елит, които свирят AOR и имат един издаден албум през 1999 г. озаглавен Объркан свят. Вокалистът на Фактор участва и в още една група освен Елит, това са Стоунхендж и най-верояно и те да имат AOR изпълнения.
 

image

 Група Елит създадени през 1997 г.

image

Обложката на диска на Елит от 1999 г.

image

През 2000 г. излиза албумът на Роберта - Магьоснци в стил AOR 

image
Вътрешната част на диска 

Камелия Тодорова също има един албум от 1992 г. в стил AOR озаглавен 2 Souls in 1 (2 души в 1). Вроятно е под влиянието, че тази мзика се котира. Тя е стартирала като джаз певица (добра певица е и е взимала награди) и в албума се забелязва, че няма усещането за AOR и понякога пеейки излишно извърта гласа си в опити да направи нещо оригинално, но не й се получава както трябва.

http://www.youtube.com/watch?v=mAcpn9ZuUU8

image

Камелия албумът 2 Souls in 1 с автограф

image

Koнкурент са създадени още през 80-те и първоначално са свирили хеви метъл, но през 90-те започват да свирят хард рок и AOR като издават два култови албума. Казвам култови, тъй като българската музика просто не съществува на запад, но Конкурент ги харесват и AOR феновете на запад ги знаят. Особено добре е приеман албума издаден пpез 1995 г. и на английски Something Wet. Когато през пролетта разговарях с лидера на групата - вокалиста Емил Анчев той ми съобщи, че албума преди известно време (мисля, че миналата година) е издаден и от Полска фирма. В продължение на няколко години Конкурент свирят във Франция и френския музикален канал МСМ пуска два техни видеоклипа - Do You Wanna и Leave Me Alone, които са номинирани за годишните музикални награди на МСМ в категория за клип от Източна Европа, а групата влиза в номинациите за рок група. Конкурент са свирили като предгрупа на рок доайени като Whitesnake, Deep Purple и AC-DC (по-долу съм включил запис на песента от този концерт).
Оказва се, че Конкурент са свирили и на Фестивала в нашия град (район) в Слънчев бряг на Златния Орфей 1995 г. Включвам линк към тяхното изпълнение (като ги гледах направо изглеждат като канадците Harem Scarem през най-добрия им период 1990-1993 г. изпълнението и визията им е супер):

http://www.youtube.com/watch?v=JdijrP33BCE&list=PLVqZ-WIl_VReOVCKOJzeQ2tsG71gBS8Ue&index=2

А ето и един клип на Harem Scarem:

http://www.youtube.com/watch?v=6K6oXtfjP0I

image

Нещо влажно (Something Wet)


Проект от двама музиканта от Варна, които свирят музиката, която харесват и се получава комбинация от арт рок с ЕйОуАр са Clearland Project с албума Gift of Time от 2004 г. Съвсем явно музикантите харесват класическата група Styx, което може да се забележи при избора на идеята за обложка на албума, която е заимствана от аблума Pieces of Eight на Styx.

image

image

Обложката на албума със снимки на статуи от
Велигденския остров

image
image

Обложката на албума на Styx


До колкото имам представа в България е имало няколко глем групи. Една от тях е Alley-Sin свирещи глем рок енд рол, които са известни с това, че са свирили като предгрупа (open act) на групата на Слаш (китариста на Guns n Roses) на концерта им в България. През 2013 г. групата издава албума Drunk, Trashed and Rollin", но за момента те са разпаднати и групата не е активна. Наскоро се запознах с основателя на групата Емилиан Щерев и въпреки името на албума вече се е отказал да пие и да пуши. В близко време ще прави запис на една или повече песни с гръцката глем група от Атина Whild Machine, в който ще участват още един или двама души от Alley-Sin.


image
 

Alley-Sinn

image

Снимка на Alley-Sinn

 












Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673770
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930