Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 18:51 - Апокалиптика и Nightwish на фестивала Варна мега рок, Nightwish на плейбек
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.08.2018 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След закриването на фестивала в Каварна вече има няколко други фестивала. Единият Хилс ъф Рок в Пловдив, тази година посетен от над 60 хиляди души с придошли хора от двадесет държави и Варненския Мега Рок посетен от малко над десет хиляди души.

Преди участието на знаменития вокалист и бас китара Глен Хюс той предлага всички да се помолят за двете момчета паднали от кея във Варна предния ден. (Него ден не бях на феста.)
За закриващия последен ден на фестивала с участието на изключително популярните в Европа Апокалиптика и Найтуиш1 от Финландия първоначално се очакваше концертът да започне няколко часа по-рано и да свири българската AOR-Glam Metal група Конкурент, но по неизвестни първоначално причини концерта за малко не бе отменен и закъсня няколко часа. Направо със започването на изпълнението на Апокалиптика обявиха: "Концерт ще има". Ммм да нещо става отзаде зад кулисите и нагласяването на уредбите и нещо с изпълнителите... какво ли?

Изпълнението на Aпокалиптика трая около 45-50 мин. След тях свириха Nightwish около два часа. Аз понякога ходя на концерти и мога да слушам различна музика, но личните ми предпочитания се свеждат до виртуозни музиканти плюс стиловете Glam Metal и AOR. Никога не съм харесвал и имал високо мнение за Nightwish, но се оказа, че има защо. Цялата тази дъндания с Nightwish, забавянето на концерта и отстраняването на участници се дължи на една малко известна измама - свиренето на плейбек на един или двама от музикантите на Nightwish. По-точно става въпрос за китариста, който си пуска записа и се прави че свири2 - гадничко, а? Още при идването си, като виждат, че има три екрана, по които се излъчват от различни страни снемани кадри от концерта музикантите на Nightwish започват да протестират и казват, че те си имат собствен екран и искат само по техния екран да бъде показван концерта. Защо ли?
След като два пъти показват по време на соло, как китариста свири... или по-точно за тези, които разбират, че не свири и си мърда пръстите някъде другаде, а не там където е солото престават да го показват по време на солиране. Той прави знаци и вече не го показват до края на концерта цели два часа и винаги, когато уж трябва да свири се обръща с гръб, за да не вземе някой случайно да го заснеме и да се разбере, че всъщност е на плейбек. Големите шоу огньове запълват с ефектите си атмосферата, така че хората да не обръщат внимание на всичко.
Певицата и барабаниста свириха реално в реални партии, а вероятно и почти всички от останалите членове на групата (трудно е да се каже как е с точност положението с басиста, свири ли, плейбек ли е, ами не всичко може да се разбере 100%). След концерта всички включително от екипа на Найтуиш са ядосани. Защо ли? Сигурно повече няма да ги поканят в България, като се знае от разбирачите, какви са ги свършили.     

--------------------------------------

1 NIghtwish от Финландия са събрани от учител по музика българин, като училищна група. Певицата Тария, която пее в оперен стил става интересна и това дава възможност за по-голям интерес към групата комбинираща симфоник метъл с пауър метъл. След напускането на Тария нейното място е заето от певицата Анет Олсон от шведската AOR група Alyson Avenue. На мен лично третата вокалистка ми допадна на концерта как пее, без да прекалява с оперно-вокални партии.

image

Анет Олсон участвала в два албума на AOR групата Alyson avenue, която напуска Найтуиш поради забременявания. Таман на два пъти ражда, а вероятно е имала и желание да прекарва повече време с децата и мъжа си. (В музикалния стил AOR e така - хората се женят,  често по любов, имат деца и добри семейства.) 

2 Различни групи и изпълнители понякога използват плейбек или частичен плейбек. Примерно китариста Иван Лечев от ФСБ казват, че никога не свири, а винаги на концерт е на плейбек. Известният китарист Михаел Шенкер издава албум от концерта на неговата група MSG - Live at Budokan, но се оказва, че всъщност записите от концерта са преправяни. Той човека половин година в студио си оправял и презаписвал солата за концерта преди да реши, че вече албума е "готов".



Тагове:   nightwish,   Варна,   apokaliptica,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2676679
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930