Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2022 15:23 - Нови AOR албуми 2022 на групи от новата вълна на AOR и Glam
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.12.2022 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Слушането на музика е въпрос на личен избор. Съществуват различни видове музика и различните етноси и народи или социално обществени и неформални групи от хора имат различни представи за хубава музика. Много от видовете музика са въпрос или обект на култура. Имам добър постинг от преди 7 г. илюстриращ въздействието и влиянието на различната музика със заглавие: Още нещо за музиката и различните стилове и субкултурни движения
Освен музикалната форма, мелодия, начин на свирене и пеене, музиката е носител с текстовете си на послание и съдържание, което е от изключително важно значение. Така човек имайки предвид текстовата и музикалната насоченост може да прави съзнателни избори и да слуша правилно ориентирана музика. Някои хора имат музикална култура и разбират от музика, докато други - не.
Различните хора харесват различна музика, аз харесвам до около 90% AOR и малко Glam Metal и слушам предимно до около 80% нови групи от новата вълна. В предния постинг от миналата година по-подробно разглеждам въпроса за новата вълна от няколко хиляди групи в тези два близки стила стартирала около 2010 г.. Когато възниква глем метъла по-хитово и по-мелодично ориентираните групи, като Bon Jovi, Night Ranger и др, биват наречени AOR. И AOR музиката повечко се харесва и на момичетата. Може да се уточни, че AOR текстовете са поне около 95% или повече на тема любов1, докато при стандартния Glam Metal, от който като хитов подстил произлиза AOR-а, въпреки че има и такива групи, то не е задължително и при някои групи % може да е значително по-малък. Примерно класическите глем метал групи Ratt, Steel, Heart и Cinderella до 99% текстовете им са на тема любов, докато 80 или повече процента от текстовете на Skid Row са социални. А има и много групи смесица между AOR и Glam Metal, така че тези стилове малко или много си вървят поне при мен заедно. Примерно за Bon Jovi в миналото са казвали, че са глем метъл, а по-късно и AOR или още от някои са считани за поп мейнстрийм, което не е точно определение. Също може да се спомене, че в стила AOR пеят едни от най-добрите вокалисти (в някои глем групи също, но не е често) с едни от най-красивите гласове.

Изминалата година беше изключително богата на много нови групи и албуми в мелодик рок стиловете AOR и Glam Metal и дори в предишния постинг не успях да включа всички добри албуми, тъй като са страшно много групите и изпълнителите. Така например Ню Йоркската AOR група Station през октомври издадоха техния четвърти албум включващ много добри изпълнения.

         image

image

На 22 октомври 2021 г. Station отпразнуват с клубен концерт издаването на 4-тия си албум и тази година имат доста концертни участия.

В този постинг ще представя нови албуми от тази година на групи от новата вълна на AOR/Glam/Melodick Rock и често тези музикални стилове са свързани още с Melodic Hard n Heavy или различните албуми на някои изпълнители варират стилово с преобладаващ уклон, към даден стил. Постингът е в процес на допълване и добавяне на нови албуми и изпълнители и постоянно ще се ъпдейтва.

Ще започна с една сборна формация - проект на музиканти главно от нови групи от новата вълна. Това са City of Lights. Групата се състои от доста AOR музиканти: Neil Austin британски музикант пишещ песните и текстовете, Манос Фатсис музикант от гръцките групи от новата вълна на AOR  - Odyssey, Desperado и Hideaway, няколко души от шведската група Degreed, Christoffer Borg от Taste и Art Nation, както и Майк Мириаку на някои допълнителни сола. Албумът определено е доста добър.

   image


Degreed
тази година също издадоха нов добър албум, с който, като че ли групата продължава да се изкачва нагоре.

   image

   Друга нова шведска AOR група с дебютен албум от тази година са Hydra

               image

Един нов проект създаден от Джейсън Ванек през 2018 г. е AOR Gypzy. До момента групата има издадени 6 сингъла и ЕР-та, но се очаква евентуално тази година да излезе и техният дебютен албум.

                 image

                                               Джейсън Ванек

Съвсем нова много хубава AOR група, проект на Томи Денандер (китара) и Андреас Капатайс (вокали) с някои влияния от Тото издали едно ЕР с 5 песни тази година са Stages

     image

Проектът RadioActive на шведския китарист Томи Денандер също излезе с нов добър албум

image

                                                     Томи Денандер

       image


Още един сборен АОR проект на AOR/Glam Metal музиканти създаден от Нийл Хог от Нотингам е Nitrate, който през близките месеци се очаква да излезе с четвърти албум с вокалиста Джос Менен от холандските групи Mennen и Zinatra

                            image

                                         Zinatra Джос Менен е най-в дясно

Първоначално в проекта Nitrate гостуват 2 музиканта от новата британската глем метъл група Midnight City, които още от самото си начало свирят пред претъпкани зали и стадиони, като предгрупа на доайените Kiss. Миналата година Midnight City издадоха своя трети албум, а още от началото на годината стартират с мини британско турне.

                             image


Немската Мелодик хард AOR група Kissin Dynamite стартирали с дебютен албум през 2008 г. , като мелодик Хард ънд Хеви Глем Метъл тази година издадоха техния седми албум.

                      image   

В края на март финландската Glam Metal, които са дали уникално наименование за стила си Merry Metal (Щастлива метъл, Метъл за женене) група Reckless Love издадоха пети пореден албум. Албумът е повече мелодик поп ориентиран, но в 1-2 от песните в някои елементи може да се усети влияние от някои класически хеви метъл2 изпълнители, като Judas Priest и още изпълняват и кавър на Bark at the Moon на Ozzy.  Дори името на албума Turborider съмнително напомня на Turbo Lover по-лек албум нa Judas Priest (аз не слушам тази група, не слушам хеви метъл, въпреки че знам добре групите и албумите от класическия период). За албума музикантите позират за снимки и в клипове с костюми, което е взето от клипa Hot for Teacher на Van Halen oт албума 1984, където са с оранжеви костюми. Още, като деца те чуват песента Skyscraper на David Lee Roth от соловия му албум със същото име. Дейвид е класическият вокалист от Van Halen и Reckless Love са големи фенове на групата и дори правят техни кавъри през началните си години по време на концертните си изяви. Като се има предвид класата и майсторството да пишат хубави песни може да се каже, че биха могли да изкарат и по-добър албум. На мен са ми любима група и аз си ги харесвам, въпреки че този албум ми идва малко странен и като че ли на моменти тежичък, но така или иначе ще чакаме и следващият.

                                image

                                image

     image
  
                     Снимки от преди няколко години на Reckless Love

                           image

Тазгодишното лятно турне на Reckless Love, Treatment и Collateral в девет английски града

Китаристът и основен вокал Арту основател на финландската глем метъл група Santa Cruz от новата вълна на глем метъла тази година се появи с напълно променен състав с музиканти от Лос Ангелиската глем сцена и се очаква петият албум на групата да излезе в обозримо бъдеще през годината.

   image

                                        Снимка с новия състав на Санта Круз


На глава от населението е изчислено, че най-много Hard и Heavy и близки до хеви метъл стилове групи в света има във Финландия, докато най-много AOR групи от новата вълна има в Швеция. Поредната финландска мелодик Hard n Heavy група - проект с дебютен албум от тази година е Kraemer на вокалиста Ерик Краемер с голям брой качествени AOR музиканти

              image

                                             image


И още една Мелодик Glam Metal Hard n Heavy група от Финландия от новата вълна са Rust n Rage с нов албум стартирали преди 9 години.

image

                      image

Bad Baron
са съвсем нова AOR група от Финландия. Вокалистът им Лаури Хаувинен казва, че е голям фен на AOR Glam Metal и бил приятно учуден, че имало още много фенове на тази музика и с неколцина от тях прави групата. Въпреки че не малко от песните им си личи, че явно им трябва още малко, за да поизгладят и пооформят стила си, дебютът им все пак е добър старт. За момента по десетобалната система с малко забележки мога да им дам 7 точки.

     image
image

Норвежката група Satin от новата вълна на AOR тази година издадоха трeтият си албум.

                     image

                                                              Tom Satin

           image

Канадската AOR група Lockhart в края на ноември издадоха дебютното си EP от 3 песни

    image

Lockdown Disciples
е съвсем нова мелодик рок клоняща на моменти към AOR група от Тенеси с християнски текстове с дебютен албум от тази година. Албумът е по-скоро посредствен в музикално отношение, но все пак общо взето приятен за слушане. За мен лично е албум за едно прослушване за обща култура. Ако имат втори албум под това име, то е желателно да вкарат повече AOR.

                        image

Тhe Midnight са група свиреща Synth/AOR в добавка от саксофонно солиране, които издадоха третият си дългосвирещ албум.

    image


Излезе втория албум на италианската глем метъл група Reckless от новата вълна

           image

image


Zadra
е новa интересна група на китариста Аугуст Задра, който свири китара в някои от албумите на Денис де Янг (Styx) и Джеф Скот Сотто

                       image

         image


Forget-Me-Not е съвсем нова AOR група с вокалистката Джейн Гоулд

               image


Space Elevator са английска АOR група от новата вълна с вокалистка, които тази година издадоха техният трети албум.

            image


Британската певица Chez Kane, която миналата година издаде дебютен AOR/Hard n Heavy албум, тази година има вече три сингъла.

                     image

Ноевжката певица Issa e готова със следващия си пореден албум

              image


Новата немска AOR група Violet с женски вокали връща времето назад към AOR-ра от края на 80-те и началото на 90-те. с дебютен албум от тази година.

     image


image

Първоначално тази година Violet издават един сингъл - The Looks of a Winner

    image

Излезе първия солов албум на чилийския AOR изпълнител Eddie Vantez повече известен като Edgardo Carabantes от участието си в двата албума на групата Hunter

               image

image


Друга нова чилийска AOR група с дебютен албум са Loud Solution

image

    image

Аржентинската група Petricone излязоха отново на сцената с втори албум.

    image


Новата бразилска AOR група Adelaide стартират със сингъл ЕР от 3 песни през 2016 г., а дебютния им албум излиза на следващата година. Тази година издадоха техния трети албум.

       image


Друга група от Бразилия от новата вълна на AOR-а, които през октомври издават албум под името Voayager са Marenna   

           image

Една от най-добрите нови AOR групи от Бразилия, от Коритиба са Landfall и през декември издадоха втория си албум. 

image


           image

Нилвер Перез
е вокалист от южно американската претенциозна помп AOR група Revlin Project и тази година издаде първият си солов албум.

image


Испанската група 91 Suite издават първия си албум през 2002 г., известно време преди голямата вълната от много нови AOR групи. Тази година издадоха третият си отново много добър албум.

image

        image

Съвсем нова AOR група творение на Хектор Перез от Испания е Akiba Music. Перез е голям фен на японската анимация и дори обложката е аниме, а и името на проекта е японско.

                image

Нова Hard n Heavy сръбска група, която може да се спомене е The Big Deal с вокалистка. Гост музикант в групата е мултимузикантът и талантлив композитор Дел Векио, който участва в много от проектите на Фронтиерс рекърдс. Групата има издадени два сингъла и се очаква първи албум.

    image

Певицата Невена Дорджевич от групата Big Deal с помощта на съпруга си Сърджан Бранкович издаде и солов AOR - Melodic Hard албум под името Nevena

   image
image

Lionville са качествена преобладаващо италианска AOR група от новата АОR вълна с участие на добри музиканти. Групата е създадена от Стефано Лионети и брат му Алесасндро от Геноа, Италия, като за вокалист привличат превъзходният певец Ларс Соафсунд от шведската AOR група Work of Art.  Дебютният им едноименен албум излиза през 2011 г. и през февруари тази година излезе поредният им албум с гладък, мек и хубав AOR и прекрасно име - Толкова близо до рая. 

image

        image


Още една група - проект от Милано имаща връзка с Lionville са Shining Line, които издадоха прекрасен дебютен AOR албум през 2010 г. и тази година или догодина се очаква нов втори албум.

            image


Creye са талантлива група от новата вълна на AOR и през февруари 2023 г. се очаква да излезе третия им албум.

image


На 5-ти август излизе новият седми албум на шведската AOR/ Melodic Hard n Heavy група H.E.A.T, вече са пуснати три клипа. Албумът е повече хард ънд хеви ориентиран. Да се надяваме, че в следващият албум ще бъде доста по осезателно AOR ориентиран.

       image

Щастлива новост
е, че оригиналният вокалист на H.E.A.T Кени Лекремо се върна в групата - с него са ми любима група. Кени явно е започнал да спортува и е свалил няколко кила и се е пооформил от времето на предишното си участие в групата и е станал красавец. През октомври се очаква да направят мини британско турне заедно с новата Melodic Glam Metal (със заемки в някои от песните си и от различни стилове) британска група Collateral.

image
    
                                Нова снимка на H.e.a.t с Кени Лекремо

image

            Снимка на H.E.A.T oт около 2008-2009 г. с Кени Лекремо

     
image

image

Новата британска група Collateral. Имат издаден дебютен албум през 2020 г. и миналата година нов сингъл и евентуално може да очакваме нов албум около следващата година.

                           image

През юни в Манчестър се проведе деветият Hard Rock AOR фестивал с участието на три класически групи: Бонфайър, Готард и Стийлхарт и изпълнители от новата вълна на AOR-ра, сред които H.E.A.T и индийските енергични глем метъли Girish and the Cronicles, които тази година издадоха нов албум.

                       image

Интересна подробност е, че Ерик Грьонвал - вторият вокалист на H.E.A.T, който напуска групата при връщането на истинският им вокалист Кени Лекремо тайно заедно с още двама бивши членове, клавирист на групата - Йона Тее и Dave Dalone също от H.E.A.T се събират, за да изненадат феновете (мен приятна изненада бе връщането на Кени Лекремо в H.E.A.T) и подготвят нова клоняща към мелодик пауър метъл група с името New Horizon. Аз не слушам такива стилове, като хеви метъл или от пауър метъл зоната, но за слушателите на този стил и сродни стилове албумът си е много добър и Грьонвал пее добре.
Сред слушателите на рок музика или различните метъл стилове в различните региони се слушат различни групи и преобладават различни стилове, като в моя район най-много се слуша Hаrd n Hevy и глем метъл, като повечето слушат и по някоя AOR група. А също тези дето са по-хеви ориентирани слушат и пауър метъл.
Едва около времето, когато албума е почти подготвен оповестяват за музикалния проект на Грьонвал с новата група в последните месеци на 2021 г. и албума излиза на 5 януари 2022 г. Въпреки че никак не харесах Грьонвал за H.E.A.T, тъй като повлия отрицателно и обърка стила и половината им песни в последвалите 3 албума бяха хубави и едва в четвъртия албум с негово участие - H.E.A.T II се оправиха, то той е наистина много добър вокалист, но според мен просто мястото му не бе за H.E.A.T
     
В Евразия живее около 65% от човечеството, притежават ресурсите и произвеждат около 65% от материалните блага на Земята. Е не е изключение и факта, че една от най-добрите групи в този постинг е от там. Това са About Us от Индия и албумът им е изключителен с прекрасно пеене и свирене в стил смесен между AOR и Melodic Hard от най-добър и качествен вид. Бях приятно изненадан от тази група. About Us заслужава да получи 9-10 точки по десетобалната система и е един от най-добрите 5 албума в този пост.  

image       image

Излезе вторият албум на шведската АОR група Squared. Първият излезе през 2019 г., а китариста Атур Вере създател на групата има още два соло албума и един проект преди Squared. Squared вече са много добре приети и харесвани в Япония. Страна, където се слуша предимно и на първо място Hard n Heavy, Glam Metal и AOR. Аз лично по десетобалната система им давам между 6 и 7 точки.

    image

                                     Дебютният албум на Squared от 2019 г.

           image

                                                          Artur Vere

                image

                                                  Новият албум на Squared


Капитан Черната Брада е историческа личност от времето на пиратството на карибите, но също е и името на шведска мелодик хард с елементи на AOR група от новата вълна, които тази година издадоха техния шести албум. Според мен, ако си сменят вокала ще им потръгне по-добре музиката и ще могат да излязат от посредствеността.

    image


 В края на 80-те и началото на 90-те има голям брой Glam/Hard n Heavy групи, половината от тях с умерен потенциал, които не са издали албуми, но имат направени записи и тъй като в рок музиката и особено в споменатите стилове музиката не остарява от време на време биват издавани такива албуми. A.Z.R.O. са група от 90-те чийто албум излезе през август тази година.

    image

Албумът на Oslo излезе през ноември и за момента няма информация дали това е нова група или албум записан през 90-те и едва сега издаден. Смесица от Glam с AOR и лично на мен ми харесва и спокойно мога да му дам 8 точки по 10-тобалната система.

    image

По принцип избягвам да включвам в такива постинги групи от първата и втората вълна на AOR и Glam Metal-a и техни проекти, но този път ще направя едно изключение, тъй като има прекалено много фенове на групата Europe. Това е проектът Out of this World на Кее Marcello от Europe, който участва в най-хубавия им албум озаглавен Out of this World и неговият проект носи същото име. Вокалист е Tommy Heart от Fair Warning, а на всичкото отгоре в тази супергрупа, като клавирист участва и Don Airey от Rainbow и Deep Purple и албумът е прекрасен AOR в добавка с някои много добри Hard изпълнения. Не само това, но албума дори е в два диска, за да може човек наистина да се наслади на превъзходното свирене, хубавите мелодии и прекрасно пеене. Вторият диск съдържа концерт на групата - суперпроект.

image

                image



Generation Radio са нова AOR/мелодик рок/ арена рок супергрупа от класа с едноименен дебютен албум от тази година. На моменти може да се усети влияние от и с нивото на Styx. И нищо чудно, като се има предвид, че барабанист в групата е Дийн Кастроново - барабанист от AOR доайените Journey. Останалите членове са Jason Scheff вокалист от Chicago, а Jay De Marcus, Chris Rodrigues и Tom Yankton са християнски рок изпълнители, като De Marcus свири бас и пее в кънтри госпел рок групата Rascal Flatts и е носител на наградата Grammy. Китаристът Chris Rodrigues e известен с участието си при Garth Brooks, Kenny Loggins, Kelly Clarkson. А името на Tom Yankton се среща в Rascal Flatts, Chicago и Christina Aguilera. Превъзходен албум!

    image

Друга подобен тип мелодик рок/ AOR супергрупа съставена от музиканти участвали в други групи са The Roads. Вокалистът им Mick Devine е участвал в Seven, a китаристът Gary Pihl е бивш член на Сейми Хейгар, който последно свири в Boston. На мен лично доста ми напомня по вокалите на моменти на Bad Company...

               image

Съвсем нова турска група - проект от тази година на няколко познати класически AOR музиканти плюс съвсем млади музиканти е Crossing the Rubicon. Албумът е изключително добър и аз бих му дал 9 точки плюс по десетобалната система. Между другото има американска хеви метъл група със същото име и не трябва да се бъркат - AOR групата е добрата! Да, турската група е добрата, а не американската. Китарист е Ценик Ероглу, който е познат от работата си с Winger и е привлякъл към тази група вокалиста Джон Бисана от Babys - вокалист, както той казва е търсил дълги години.


    image
   

На 15 юли излиза четвъртия албум на шведската AOR група Palace от новата вълна на AOR-ра наименувана по фамилията на китариста Михаел Палас.

    image


Може да се спомене и суперпроектът на др Милен Врабевски Intelligent Project, възникнал през 2012 г., който тази година представи седми албум в стил Мелодик рок/AOR с участието на барабаниста Саймън Филипс (Тото) и вокалиста Рони Ромеро и българските музиканти Бисер Иванов (китара) и Иво Стефанов (клавирни).

                             image

                  Рони Ромеро
издаде и солов албум

             image

Наличен е дебютния албум на Jet Black Romance - мелодик слийз глем група от западен Холивуд. През 2019 г. се появи първото им ЕР с 5 песни.

image

          image


Atomic Riot
са австралийска група от новата вълна на глема и тази година издадоха техния втори албум

image

                image

Вече излезе и третия албум на шведската група Gathering of Kings от новата вълна на AOR-ра и мелодик хард ънд хеви, която се явява проект на музиканти от други хард и хеви групи, като Masterplan, Altzi, Spiritual Beggars, Saffire, Nocturnal Rites.

                image

                          

Латвийската група Bloody Heels, стартирали преди 8 години, като училищна група от новата вълна на Glam Metal-а наскоро издадоха третия си албум. В някои от ревютата ги сравняват с класически групи, като Lillian Axe и Dokken, но аз лично не бих ги сравнил с тях. Групата явно продължава да търси собствен стил и ако вкарат малко елемент на AOR с глема за по-нататък ще им се получи, но за сега не мога да им дам повече от 5-6 точки по 10-тобалната система.

                image

Lilly Lowe (Лили Лиоуе)
e млада 22 г. норвежка певица от Осло с дебютен албум, комбиниращ AOR и Glam Metal със съвременно музикално усещане и елементи.

                       image

                 image

           На 21 октомври излиза дебютния албум на новата AOR група Grand.


image

През октомври излиза вторият албум на Wildness от новата вълна на AOR-а и вече започнаха да се появяват клипове към албума.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Тъй като някои хора не са наясно, какво е любов ще препоръчам серията ми от постинги Има ли вечна любов и по-специално 6-та и 7-ма част.


2 Въпреки че основата на хеви метъла с отделни песни е още от 60-те години на ХХ век на групи, като The Beatles, Steppen Wolf, Led Zeppelin, Black Sabbath, то едва около 1978-1979 г. някои групи изчистват стила си и се повтвърдяват и водят началото на хеви метъл движението характерно за 80-те години, като Judas Priest, Motorhead, Riot, Twisted Sister, AC/DC, Scorpions. Около 1980 г. във Великобритания възниква движение на така наречената нова вълна от британски хеви метъл групи състояща се от около 20-25 групи, като: Iron Maiden, Saxon, Judas Priest, Tygers of Pan Thang, a в Америка няколко години по-късно се появява вече тежкият и агресивен стил траш метъл с изпълнители, като Metallica, Slayer, а някои приемат за такива и английската откачена сатанинска група Venom (сатанизмът се среща рядко в стандартния хеви метъл, но е масово явление през 80-те при по-тежките групи трaш и дет, като Slayer, Destruction, Possessed, Morbid Angel). През 1991-1994 г. е времето на вълна от много дет метъл групи започнала около 1990 г. Около средата на 80-те години в Калифорния е основана първата християнска църква състояща се първоначално от 400 души членове на Хард ънд Хеви и Хеви Метъл групи, като първата проповед е ръководена от вокалиста Майкъл Суит от Хард ънд Хеви Глем метъл групата Stryper.
По-някое време около 1985-1987 г. се появява и спийд метъла, като второто му название или разновидност е пауър метъл, някои спийд метъл групи са и пауър метъл, но не всички, голяма част се различават. Основата е от немската група Helloween и ключов албум Keeper of the Seven Keys. Масовото разпространение с вълна от много европейски спийд метъл групи е от около 1994 до около 2005-2008 г. От около 2008 -2010 г. започва новата вълна на AOR и глем метъла с много групи, вече наброяващи няколко хиляди. Като най-близък до хеви метъла стил и негова разновидност е пауър метъла и до голяма степен и спийд метъла. Не трябва да се бъркат стиловете. Траш метълът не е хеви метъл, нито пък глем метъла, който е по-мелодичен.
Аз познавам добре класическия хеви метъл, но не слушам такава музика, нямам тръпка към нея, но ако се събера с приятели може за известно време да послушам. Така или иначе много добре познавам творчеството на класическите хеви метъл изпълнители. Като съм бил по-малък и все още е нямало толкова много хубави AOR групи или е нямало достатъчно информация за този стил музика (AOR списания и профилирани сайтове се появяват доста късно), то за известно време съм слушал тук-таме по някой хард рок или хеви метал албум и имам добра обща култура за музика. Така или иначе съм автор на невероятната книга - Разбуленото лице на рока и метъла. Желаещите да научат повече за скритите неща в рок и метъл музиката могат да направят заявки на книгата на ernest@mail.bg

                                    image

    Ето ме с две от книгите ми, едната е Разбуленото лице на рока и метъла.











Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2676701
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930