Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 10:00 - Първи юли July Morning (включително и превод на текста)
Автор: ernest Категория: Поезия   
Прочетен: 5520 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 01.07.2012 10:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Първи юли July Morning (включително и превод на текста)

През 1971 г. групата Uriah Heep (наименувана по герой на Дикенс) издава техния трети албум Look at Yourself (Огледай се). Обложката на плочата е направена по интересен начин, като част от предницата включва хартия наподобяваща станиол, който напомня ефекта на огледалото.
 

image


Третата песен траеща десет минути1, която е последната песен от първата страна на плочата е July Morning (Юлско утро).
  В България още по времето на социализма тази песен се превръща в своеобразен летен хит и води до появата на култа към посрещането на първото юлско утро. Това води началото си от българската ню ейдж секта на дъновистите2. Дъновистите не са били гонени по времето на социализма в България, за разлика от истинското християнство, което е подложено на гонения и репресии. Те спокойно са ходели да посрещат всяка сутрин слънцето и да правят разни окултни фигури. Някои от по-младите последователи на мистика Дънов, който се обявява за учител3 също слушат рок музика и това повлиява върху някои младежи-хипари4 да започнат да се събират с китари, полупиянско пеене, пиене и пушене да стоят във Варна и околностите на плажа и да чакат появата на първото юлско слънце. Тъй като това е времето когато студентите приключват с изпитите и много от тях тръгват на почивка, това води до събирането на хора от цялата страна, които нямат какво да правят и си търсят начини за забавление. По тази причина след известно време се разпространява практиката всяка година да се събират младежи за посрещането на първи юли. За повечето неразумни хора това се превръща просто в повод да се насерат от пиене или да взимат наркотици. В същото време една полу-забравена група, която едвам от време на време издава албуми в България отново става на мода. Музиканти от групата Uriah Heep постоянно идват в България и се радват на необичаен успех, какъвто нямат никъде другаде по света. 
Всеки има право да прави каквото си поиска, но аз нещо хичне си падам по "празника" на юлското утро. Така и не пия и не пуша и са ми неприятни тези неща и подобни компании. 

За кратко погледнах в интернет и странно попаднах на доста неточни преводи на песента и по тази причина направих мой по-добър превод и го включвам:

There I was on a july morning   Аз бях там в една юлска сутрин,
Looking for love                           търсейки любов,
With the strength                         със силата
Of a new day dawning               на новия изгрев
And the beautiful sun                 и прекрасното слънце

At the sound                          При звука 
Of the first bird singing       на първата пропяла птица
I was leaving for home       аз си тръгнах за вкъщи
With the storm                      с бурята
And the night behind me    и нощта зад мен
And a road of my own         и моя собствен път.  

With the day came the resolution С деня идваше отговорът
Ill be looking for you                        ще те потърся
La la la la                                          Ла ла ла ла

I was looking for love             Търсех любов
In the strangest places         на най-странни места
Wasnt a stone                        не остана камък,
That I left unturned                който да не преобърна  
Must have tried more            Би трябвало да съм опитал повече
Than a thousand faces        от хиляда лица,
But not one was aware        но никой не не наясно
Of the fire that burned          с огъня, който изгаряше
In my heart,                            в моето сърце,
in my mind, in my soul        в моето съзнание, в моята душа
La la la la                               Ла ла ла ла

Текстът не е много ясен, дали въобще става въпрос за човешка любов или за окултно преживяване.

-----------------------------

1 По време на хипи движението много от песните са доста дълги. Някои са направени така просто с тогавашната тенденция, тъй като хипитата са били наркомани и в трансовото състояние, в което се намират не са правели особено разлика между 3 минути и 10 минути, или по-точно би им се видяла твърде къса песен от 3-4 минути.

2 Първоначално Петър Дънов е посещавал евангелска църква и е изпратен от нея да учи в САЩ. В Америка, обаче той става член на окултно тайно общество и така създава свое собствено сектантско ню ейдж учение смесващо християнство с хиндуизъм и източен мистицизъм.

Исус Христос казва:

 "Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя." (Евангелие от Матея 23:8)

Апостол Петър още предсказва:

"Но е имало също и лъжливи пророци между народа, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, който ги е купил, и ще навлекат на себе си бърза погибел. И мнозина ще последват техните безчинства и заради тях пътят на истината ще се похули." (2 Петрово 2:1-2)

4 Хипи движението е своеобразна контра-култура, която възниква през 60-те години под опита за контрол на окултисти и младежки тайни братства разпространени в учебните заведения в САЩ носещи имена от комбинации на букви от гръцката азбука. На мода по време на хипи движението стават наркотиците, безразборния секс, окултизма в ниско ниво и източните религии, които са в противовес на християнството. Директно от лабораториите на ЦРУ, където дълги години се правели експерименти с наркотици на улицата и пред университетите подставени лица започват да разпространяват наркотика LSD. Първоначално безплатно, а по-късно започнали да го продават и да въртят търговия. По време на хипи движението се разпросранява безразборния секс на кой, с когото му падне, което е направено умишлено, тъй като противоречи на християнския морал, който изисква Бог. Това се явява бунт против Бога и такива хора живели нечестиво един ден ще бъдат съдени от Господа. Известно време след появата на хипи движението жените започват да носят панталони (забранено от Бог) и след още няколко години възниква порно индустрията с първите секс магазини. За повече информация как жените са излъгани от дявола и неговите последователи да носят панталони можете да прочетете последната глава на книгата ми "Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества".    



Тагове:   Uriah Heep,   July morning,   първи юли,


Гласувай:
2



1. hatanasov - Липсва само преводът на...
01.07.2012 10:38
URIAH HEEP
цитирай
2. ernest - Не липсва нищо
01.07.2012 11:03
hatanasov написа:
URIAH HEEP

От ляво е на английски, а от дясно е на български. Едното е написано с английска азбука, другото с българска, ако сте празнували може и да не сте успели да го забележите, но няма проблеми.
цитирай
3. gocho52 - Привет, съмишленико!
01.07.2012 12:30
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672710
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930