Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 07:16 - Най-хубавият град
Автор: ernest Категория: Забавление   
Прочетен: 3570 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.05.2014 02:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някои хора не харесват градовете, в които живеят, но аз обичам моя град. Някои от хубавите неща през лятото са плажа, морето, плуването, сутрешния джогинг по пясъчната ивица, разходките и тн. Най-хубавият град през лятото е Несебър (а и през останалите сезони, но туристите това не го знаят). Несебър е с древна история и е на около 3200 години, той е последния град паднал под турско робство. Днес курортен град. Старата част е историческа забележителност, но новата е по-добра за живеене. Има два плажа - северен и южен с хубав пясък. Единият е дълъг около 6 километра.
Още от древността града има две пристанища. В края на северното пристанище на стария град в непосредствена близост до морето се издига огромен кръст показващ отдалече на всички, че този град е християнски и принадлежи на Господ. Докато много от териториите включени в България са били езически този град, който още от 72 г. след Хр. е част от римскта империя е християнски1 векове преди да бъде създадена България.  

15 август в православния календар е ден посветен на Дева Мария, но това е и ден на град Несебър. Честит празник на всички несебърлии!


-------------

Oказа се, че това е троен празник за града, тъй като преди 30 години Несебър е бил включен в списъка на градовете паметници на културата към Юнеско.

Вечерта имаше празнична програма. Започна с изпълнение на група Светльо ънд дъ леджентс (от бившия по-известен състав Хиподил и дори официално са ги обявили под това име, тъй като иначе не го знаят, то и аз, въпреки че не ги слушам тия разбрах, че са от Хиподил, ама обърках Светльо с Кольо Гилъна, че са един сорт). Още от самото начало Светльо сипеше простотии, като дори не каза името на групата, а заяви, че са Графа (Владимир Ампов, син на Кирил Ампов от Трио Спешен случай) и тн., като се бъзикаше с него, но най-много през цялото време се бъзикаше с гейовете (всички рокаджии и метъли ненавиждат гейовете, дори има анонимна песен против Азис, където се пее: "О Азисе нагъзисе...") и само веднъж с чалгата с Веселин Маринов (на времето е бил рокаджия от група Импулс). Още на времето в албума "Хора от народа" Хиподил са изпяли (албума е с гост музиканти и песента не се пее от Светльо) против педерасите: "Днеска е на мода педераската порода".
Следва прекрасно водно, и лазерно-светлинно шоу, след което вечерта приключи с красива заря.

image
Старата метрополия


image

Провлакът

image

Нощна панорама от Стария град

image

Кръстът на северното пристанище в Стария Град

image
В южната страна на провлака в близост до Стария  Несебър има паметник олицетворяващ лодката на рибарите, несебърката, която държи символите на града - християнски кръст и птица - гълъб, който е символ на Светия Дух




--------------------------


1 Християнството в Римската империя става равноправна религия наред с останалите езически култове през 313 г. по инициатива на император Констатнтин Велики (който бил езичник, но майка му била християнка) с така наречения Медиолански договор. А след 70 години християнството става официална и единствена религия в империята, след пакет от закони забраняващи езичеството, езическите жертвоприношения и магията. Така Несебър, който се намирал в Римската империя официално става християнски още през IV век, а християни в града вероятно е имало още от I век. През I век римската провинция включваща теритирията на черноморието е носила името Понтика. Пpез нашенските черноморски територии през I век преминава апостол Андрей (един от учениците на Исус), за който е известно, че се е отбил в Анхиало (Поморие), а има данни за християнски епископи през III век. 


Тагове:   несебър,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672340
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930