Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2021 22:15 - Щурм на Полско - Белоруската граница на 8 ноември, последван от втори на 9-ти
Автор: ernest Категория: Политика   
Прочетен: 1976 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 05.12.2021 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едва ли са го показали по телевизията, както и предния ми постинг. Поне като пуснах телевизора за централните вечерни новини на 9-ти нищо не споменаха.
Вчера на полско-белоруската граница имаше щурм на мигранти преминаващи през Белорус, които искат да влязат в Полша започнат от няколкостотин и достигайки до няколко хиляди души. Както се оказва мигрантите преминаващи през Белорус имат белоруски визи и съвсем официално преминават през страната им, за разлика от тези, които преминават през Гърция, България, Сърбия и се опитват нелегално и без никакви документи да достигнат Западна Германия. Интерсното е, че щурмът е предварително заплануван и вероятно от страна на Беларус са знаели за него. Знаели са и някои от политиците в Полша. Така Януш Корвин Мике преди месец в политически дебат по полската национална телевизия TVP 1 пред телевизионните зрители понеже нещо се раздразнил, че другите говорят повечко разни нелепи неща изведнъж казва: "А вижте, какво ще се случи на 8-ми ноември"

Сред темите, ако съм разбрал правилно, по които са говорели в дебата е световното положение на несигурност и опасността от трета световна война.
Още oт преди 5 г. в Полша се говори и дори повечето от децата знаят, че е възможно да има война. Говори се в рамките на конспиративни теории, че срещу Полша има някакъв план за дестабилизирането на страната. Но дали играта не е по-голяма и ставката не е друга държава е въпрос, който тепърва ще се разбере. Дали е случайно, че военни кораби на САЩ от 6-ти американски флот след учение таман сега навлизат в Черно море под предлог за "поддържане стабилността в района".
Като цяло повечето слухове пускани през последните години в Полша, като че ли са пускани просто, за да плашат хората с Путин и да се поддържат санкциите и изолацията на Русия, както и да усправедливят присъствието на НАТО и техните учения в страната. НАТО са организация създадена с цел унищожаването на бившия Соц лагер и по-специално Русия и въпреки подписаният договор при разпадането на СССР, че от тяхна страна Американците ще разпуснат НАТО, те не спазват договора, а точно обратното настаняват се в някои от бившите соц страни, чиито правителства или не разбират, какво правят или са притиснати по някакъв начин от Запада.

Мигрантите си коментират в групи във фейсбук и там си казват, кой преминал, кой го хванали и се насърчават едни други и различни хора решават да тръгнат, а между тях разбира се може да има и подривни елементи от разните им там организации. Във фейсбук си насрочват и нещата, така че не е много чудно, че някои хора са знаели за предстоящия щурм на полската граница - достатъчно е да се спомене, че има служби които специално следят придвижването на мигрантските вълни и знаят за кога са предвидили по-масово преминаване на дадена граница. Също така е възможно и да са били предуредени от белоруски военни, които са наясно с планираната от Лукашенко дата. Лукашенко с неговите служби направлява мигрантите и къде, кога и как да форсират границата и по всякакви начини им помага. 
Проблемът е в това, че през 2015 г. Меркел сама ги покани и каза, че може да поеме 2 милиона имигранти. Само че сега на немската граница с Полша също започват да правят заграждения против нелегитимни имигранти. Много ги искаха, а сега какво? Всъщност, ако ги искаха направо щяха да изпратят 50-100 автобуса от Германия и да преминат транзит през Полша и толкова, да ама нещата явно не стоят точно така.

На 9-ти ноември окуражени от предния опит и бездействието на полските гранични охранители следва нов щурм на границата и в Полша влизат две групи от хора. Едната група е заловена и отблъсната обратно, а хората от втората са избягали в Полша.
За 10-ти се очаква две групи, едната от Минск, а другата от друг град да се срещнат на някаква бензиностанция и да се уговарят за следващ щурм.

На 10-ти хванаха в Полша сред тези, които са преминали границата още трима души, които не са представители на арабския свят -  един литовец, един украинец и един швед и се предполага, че са някакви трафиканти на нещо си.

За известно време не ми беше ясно, какви са тези мигранти, дали има сред тях и белоруси, но стана ясно, че това са тълпите от арабските страни преминаващи първо през Турция, които се опитват да стигнат до Германия и да се включат в социалната програма на страната. След като фрау Меркел отвори широко обятия за наплива на бежанци и представящи се за такива обяви, че ще ги приема тълпите от нелегални мигранти насочени към Германия се засилиха. През 2015 г. Унгария барикадира границите си и даде пълна съпротива на опитващите се да преминат през страната им. По някое време от Европейския Съюз се опитаха да наложат квоти на всяка страна, която да приеме от бежанците представящи се по онова време за сирийци, но идващи от различни страни. Полша отказа да приеме и хората се вдигнаха на демонстрации против това. В миналото именно Полша е страната, благодарение на която е спряно мюсюлманското нашествие над Европа. Като намесата на полския крал Ян Собиески оказва решаващо значение при битката при Виена през 1683, когато са разгромени отоманските турци. Дали Полша ще отстоява позицията на бастион скоро ще се види. Доколкото става ясно от случаи на заловени,  трафикантите на влизащите в Полша нелегални мигранти са транспортирани нелегално до Германия от малцинствени групи.

 В миналото в продължение на много векове Полша е била най-голямата държава в Европа. В резултат на различни заговори в края на XVIII век Полша е разделена между държавите Прусия, Австрия (половин век по-късно става Австроунгария) и Русия и престава да съществува. Просто полския крал подписва разделянето на страната и край. Тази част, която е в рамките на Руската империя първоначално има автономност, но понеже поляците се бунтували, вдигали въстания и застанали на страната на Наполеон загубват автономността си. В продължение на 200 г. Полша престава да съществува на европейските карти и по време на Първата световна война с чудото на Висла се сбъдват пророчествата за възстановяването на Полша (относно пророчествата свързани с Полша имам постинг - Сто години от независимостта на Полша. Предсказанията на францисканския монах Анджей Климушко). Въпреки че за три десетилетия Полша частично се възстановява, то големи територии продължават да се държат от Германците на север от към Балтийско море и на Запад. По това време половината Беларус и западните части от съвременна Украйна са част от страната. В продължение на векове те са били област наричана Литва Всходня (Източна Литва). Областта - окръг от Кракув до Лвов примерно се нарича Галиция.
По време на създаването на СССР Ленин и неговите съратници разделят различните губернии на Руската империя на своеобразни държави, които по-рано са били по няколко княжества или ханства. А държавата се превръща в Съюз на Съветските Социалистически Републики. Седмица преди началото на Втората световна война на 23 септември е сключен пакта Рибентроп-Молотов за разделянето на Полша между Германия и СССР и след нападението от двете държави страната е разделена. На 28 септември в Москва към пакта за приятелство между СССР и Третия Райх е добавена и тайна клауза за разпределение на точните територии на заграбената от тях страна. След края на Втората световна война по договорка с англичаните Сталин запазва отнетите през 1939 г.  източни части на Полша и връща някои отнети от Прусите по-рано преди 260 г. земи. Така Сталин запазва приблизителните граници на разделянето на Полша от 1939 г. запазвайки за СССР големи територии от Източна Полша - една трета от територията на страната.

                image

Границите на Полша през 1939 г. до преди началото на Втората световна война

image
                                                  Полша през 1945 г.

image

                          Границите на съвременна Полша от 1946 г. насам
image
Карта как е изглеждала Европа през 900-та година направена от англичаните по техни хроникьори и тяхна база данни, където се вижда големината на Лехиа (Полша) в синьо. В миналото сарматите (северните славяни) са имали племенен съюз от 12 основни племена и са заемали огромни територии от Урал до Елба.

image

Карта на Полша през XV век (около времето, когато полския крал Владислав идва да освободи България от турците и след като е ранен при крепостта Варна не се връща повече на трона и около 2 г. след това от областта Литва (Източна Литва - съвременна Белорус) пускат слуха, че е убит по време на битката в опитите да узурпират по-късно трона от 18 г. му брат Кажимиеж, който го чака три години да се върне, преди да се реши да се възкачи на трона, след като руси от Литва правят заговор и се опитват да го убият, както описва Ян Длугош в историята си книга IX-та, съвременник, възпитател и духовен наставник на двамата братя). Начело на заговора е Сухта - русин (белорусин по съвремените критерии) от Литва, който бил приближен на брата на краля - Кажимиеж. По това време Жечпосполита, към която са се включили около 17-18 княжества и кралства, сред които Литва и Унгария е около един милион кв. км.









Гласувай:
3



1. 1997 - Може ли да се каже, че това е провокация, подготвена от вътрешна полска партия?
09.11.2021 23:48
"Така Януш Корвин Мике преди месец в политически дебат по полската национална телевизия пред телевизионните зрители понеже нещо се раздразнил, че другите говорят повечко разни нелепи неща изведнъж казва: "А вижте, какво ще се случи на 8-ми ноември"
цитирай
2. ernest - Едва ли
10.11.2021 00:07
1997 написа:
"Така Януш Корвин Мике преди месец в политически дебат по полската национална телевизия пред телевизионните зрители понеже нещо се раздразнил, че другите говорят повечко разни нелепи неща изведнъж казва: "А вижте, какво ще се случи на 8-ми ноември"


Повече от ясно е, че са намесени външни сили и Полша е участник единствено поради стратигическото си положение.
цитирай
3. elizabethborislavova - Каква е тази нетолерантност
11.11.2021 11:00
Защо не пускат техните любими братя да влязат при тях? Нали ходиха да полагат грижи в Либия и Авганистан, а сега ги гонят. Възмутена съм. Защо не ги пускат. Хем разбирав държавите им и ги ограбват, хем ги обичат, хем не ги пускат.
цитирай
4. barin - Здравей, Ернаст. Полша и Беларус ...
11.11.2021 11:37
Здравей, Ернаст. Полша и Беларус имат териториален спор от преди. Лвов е бил дълго време полски град, а след Втората Световна война влиза в територията на СССР. При поделянето на Полша мисля, че е немски, но нали Германия е поделена и ѝ намаляват територията. Провокации със сигурност има, за да ескалира напрежението. Тази сутрин чух, че се свиква извънредно събрание на Съвета за сигурност на ООН по този повод.
Поздрави!
цитирай
5. panazea - Тези които видях на оградата бяха белоруси. Гледала съм и други филмчета.
11.11.2021 11:58
Може би искат да бъдат при братята си?
Аз познавам жени от Беларус !
Ольга Коваленко преди 10 години ми каза:
Ние сме по барикадите!
Какво ще ми направят ? Най-много да ме пратят в затвора !
Всички сме минали през затворите и дядо , и вуйчо .
Вие не знаете какъв режим е в Беларус.
Хората от там просто искат да избягат.
Не знам поляците защо не пускат своите братя ?
Полша е притегателна сила . Много от Беларус емигрират и работят в Полша.
Тони
цитирай
6. ernest - На първите две карти,
11.11.2021 18:44
barin написа:
Здравей, Ернаст. Полша и Беларус имат териториален спор от преди. Лвов е бил дълго време полски град, а след Втората Световна война влиза в територията на СССР. При поделянето на Полша мисля, че е немски, но нали Германия е поделена и ѝ намаляват територията. Провокации със сигурност има, за да ескалира напрежението. Тази сутрин чух, че се свиква извънредно събрание на Съвета за сигурност на ООН по този повод.
Поздрави!


за да може набързо да се ориентират хората е показана предвоенна Полша и както добре се вижда областта - окръг от Кракув до Лвов, която се нарича Галиция. По-рано е била австрийско владение, а след това източната част с Лвов влиза в изкуствено създадената република на СССР.
цитирай
7. panazea - Здравей !
12.11.2021 12:06
Вече има кадри наистина с емигранти !
Горката Полша ! Тя се беше запазила чиста и сега искат да съсипят и нея !
След Франция с арабите , Германия с турците и UK с индийците и Италия с африканците, сега искат всички европейски страни да са съсипани.
Тони
цитирай
8. ernest - Те от няколко години
12.11.2021 14:47
panazea написа:
Вече има кадри наистина с емигранти !
Горката Полша ! Тя се беше запазила чиста и сега искат да съсипят и нея !
След Франция с арабите , Германия с турците и UK с индийците и Италия с африканците, сега искат всички европейски страни да са съсипани.
Тони


От тук от там по малки групи се опитват да преминават през Полша за Западна Европа, а не за да остават в Полша и са хващани групи от Белорус и Украйна. Дължината границите на тези страни с Полша са горе - долу близки, но по някаква причина в момента са избрали тази на Беларус.
цитирай
9. vladtepes - За мигрантите
12.11.2021 16:38
Мигрантите следва да бъдат настанени на подходящи територии на държави от ЕС - примерно френските острови Кергелен и Крозе и датския Гренландия. Първите два архипелага са на повече от 2000 km от друга голяма суша и с океански климат със свежи западни и югозападни ветрове през цялата година, без сериозни студове и без горещини, има годни за ядене птици, перконоги, растения както и риба в океана. В северната част на Гренландия има отлични условия за пълноценен Рамазан за мюсюлманите - на северния край слънцето не залязва повече от четири месеца в годината.
цитирай
10. ernest - Aко не са тръгнали заради парите
12.11.2021 19:47
vladtepes написа:
Мигрантите следва да бъдат настанени на подходящи територии на държави от ЕС - примерно френските острови Кергелен и Крозе и датския Гренландия. Първите два архипелага са на повече от 2000 km от друга голяма суша и с океански климат със свежи западни и югозападни ветрове през цялата година, без сериозни студове и без горещини, има годни за ядене птици, перконоги, растения както и риба в океана. В северната част на Гренландия има отлични условия за пълноценен Рамазан за мюсюлманите - на северния край слънцето не залязва повече от четири месеца в годината.


или може би друга причина към Западна Европа, казаното би било добре. Реално обаче дори различни арабски страни биха могли да си ги поемат спокойно и лесно да им осигурят начин на живот, но това не се случва. Това са техни събратя и представители на тяхната религия, а защо не ги приемат. В Кувейт примерно всеки човек от страната си има прислужник и обикновено това е индиец, който получава висока заплата.
цитирай
11. ernest - На латвийско - белоруската граница
14.11.2021 10:47
също има изострено положение и извънредно положение. В полските новини на 10-ти съобщават, че са преминали към Латвия 81 души, което е доста повече от обикновеното.
https://www/watch?v=IUbcZQdeaJU

А от 12-13-ти на полско -белоруската граница има струпване на 15 хилядна войска. Освен че от страна на Белорус са тръгнали с танкове, вече има и няколко хиляди руски спец части, включително и си оттренирали на място руски парашутисти и части с бойни глави.

Носят се слухове, че полското правителство пък си тренира евакуационен план за бягство извън страната, ако нещо се случи. Въпреки че информацията се потвърждава, все пак това са рутинни тренировки, които още от по-рано са разработени и от време на време се правят, но едва ли ще се стигне до по-сетиозен конфликт или нещо подобно.

На 12-ти е открито тялото на сириец от към белоруската страна. Твърди се, че до момента от двете страни на границата има десетина умрели мигранти. Струпването на мигранти вече от 11-12-ти е няколко хиляди души с туристически белоруски визи.

От полска страна се планира издигането на защитна стена на границата.

Kaкво точно се случва през следващите дни ще пиша с добавки всеки ден (случващото се за деня) в следващия постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678947
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930