Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2021 12:37 - Извънредно положение на литевско - белaруската граница поради мигранти. Какво се случва на полската граница. Тренират евакуация на полското правителство
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.06.2022 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Освен напрежението на полско - белaруската граница, където присъстват 15 000 полски военни, от няколко дни има извънредно положение и на литевско белaруската граница във връзка с мигрантите. В полските новини от 10-ти се съобщава (включвам, като първи клип), че са преминали границата с Литва 81 души, което е доста повече от обикновеното - предния ден са били 71 души. За разлика от Полша, то Литва не успява да запази границите си и в страната влизат няколко хиляди мигранта, които са настанени в свободни мигрантски места на своеобразни лагери в които, който когато поиска си влиза и излиза. На 22 ноември в интервю с полски представител в ЕС по полската телевизия се казва, че своеобразните временни лагери за мигранти в Литва са празни. Тоест те са преминали границата между Литва и Полша за към Германия. Повечето от тях вече са регистрирани в Германия. Около 15-16-ти ноември бе съобщено, че шестима мигранти са помолили за убежище в Литва.
Мигрантската криза в Литва започва преди тази в преди Полша, като още през юни примерно са заловени 474 мигранта и във връзка с мигрантите на 2 юли в Литва е обявено извънредно положение и започват строежа на гранична стена. На 13 юли е взето решение заловени на територията на Литва нелегални мигранти да бъдат връщани в Беларус. През септември Литевското правителство обявява, че всеки мигрант, който се намира в страната им може да получи самолетен билет + 300 евро и да се върне в държавата си, от където е дошъл. На 17 септември на Литевско - Беларуската граница има инцидент, при който 12 беларуски военни са преминали литевската граница изтиквайки напред 35 иракски мигранти, след което няколко минути по-късно беларуските военни се връщат на територията на Беларусь. Във връзка с многото беларуски военни на литевската граница, които пазят и спомагат прехвърлянето на нелегални мигранти в Литва на 10 октомври на границата е обявено изострено специално положение и е взето решението да бъде издигната специална 508 км ограда с Белорусия (цялата им гранична площ е 677 км).
През август мигрантската криза стига и до Латвия. Латвийските гранични служби заснимат още тогава, как белоруските гранични служби преминават латвийската граница докарвайки мигранти на територията на тяхната държава. Латвийското правителство се обръща към НАТО, чувствайки опасност на границата на страната си. Също предлагат да бъдат направени санкции спрямо беларуските самолетни линии и в страната се гласува за строежа на гранична стена с Беларусь.  

Може да се каже, че по-сериозните мигрантски проблеми на полската граница с Беларусь започват на 7-8 aвгуст, когато за два дни са задържани 349 мигранти от Ирак и Авганистан и на 8-ми има спор между Полша и Беларус при опитите да бъдат върнати в Беларус 32-ма мигранти. Според официалните данни от началото на месеца е имало 1935 опита за преминаването на границата, като 1175 са върнати обратно. На 19-ти август полските гранични служби заявяват, че няма да пуснат в Полша нелегални мигранти. Няколко дни по-късно от Полша предлагат на Беларуските управници хуманитарна помощ за мигрантите - палатки и дезинфектанти и ако е необходимо храна и лекарства, но въпреки че се забавят с отговора, след известно време от Беларус отказват на предложението. На 27 август следва второ предложение за хуманитарна помощ от страна на Полша. По същото време немският ежедневник Die Welt информира, че от Беларус до Германия през август са пристигнали 500 нелегални мигранта преминали през полската граница с Беларус. След това Полша обявява извънредно положение на полско-беларуската граница. Въпреки засилините мерки на границата, немският Die Welt базирайки се на полицейските данни съобщава, че през септември през Полша до Германия са преминали нелегално 5285 мигранти. На 3 срещу 4 октомври полските гранични служби откриват в близост до полската граница 250 мигранта пазени от белоруски военни, които заплашили, че ще стрелят по полските гранични части. Поляците не се поддават на провокацията. Добре е да се има предвид, че на същия ден 4 октомври Беларус и Русия сключват договор за 28 свързани програми за интеграция между двете държави - Збир.

От 8-9-ти ноември на полско - белaруската граница има струпване от няколко хиляди мигранта, които искат да преминат границата и около 15 хилядна полска войска, полиция и гранични служби. Освен полските гранични части, от 8-9-ти има беларуски военни с танкове и бронетранспортьори, също така руски спец части, а над границата от 12-ти кръжат руски военни самолети имащи бойни глави и руските части и по това време си оттренираха и с парашутисти за бързо реагиране покрай границата. 

Включвам и като втори клип на новините от днес 12-ти. Статистиката на граничните служби е, че има 223 нелегални преминавания през границата. Снощи на 13-ти от страна на Белaрус е имало и провокации. Белaруският телевизионен журналист Григорий Азаренок прави лудо изказване срещу Полша, в което казва, че дори и без тяхната съюзна страна беларусите могат да унищожат Полша и Литва, като използва израза Жечпосполита и казва: "няма да я бъде Жечпосполита1 от море до море". Изявлението му може да се види в третия клип от 10:35 мин до 11:23 мин.

Именно Белaруски военни помагат на мигрантите. От страна на Лукашенко белaруските служби докарват мигрантите с автобуси или камиони до конкретни места до границата. По време на форсирането на границата белaруските военни светят с мощни фенери и лазери срещу полските гранични служби. А също от страна на Беларус се надигат заплахи срещу Полша, че ще използват оръжие. Като цяло от беларуска страна носят на мигрантите храна и напитки и по този начин поддържат тяхното присъствие на границата - нали уж са туристи с туристически визи за Беларусь, а туристите не се поят и хранят безплатно. За Беларус те са официално влезли в страната им туристи с туристически визи, докато за Полша те са нелегално влезли в страната мигранти опитващи се да стигнат до други страни от ЕС. Защо не отидат в страните си до полските посолства и да се опитат да вземат транзитни визи?
Засечен е случай на мигрант, на когото от беларуска страна му впръскват в очите газ, а след това снимат интервю и той се оплаква, как "полските граничари" използвали газ. Полските гранични войски пръскат с газ само по време на нарушаването на границата с щурмуване. През останалото време, както може да се види по клиповете от границата, като започват да стават агресивни полските гранични части ги пръскат с вода. От друга страна, за да бъда точен на 13-ти вчера беларуските военни са възпирали мигрантите, които се опитвали да пресекат границата около Черем.
На 15-ти направлявани от беларуските служби на някои места подреждат на първи ред пред границата малкия брой от жени и деца, които са 5-10% от мигрантите, а след тях е тълпата от мъже. Една от причините това да се прави умишлено е, за да може, като снимат мигрантите от полската страна да изглежда, че мигрантите са невинни и хората да се смилят над тях и да се измени ъгъла на гледната точка на случващото се на границата. Още на 8-9-ти, след първата атака и пробив на полската граница от тълпа мигранти по руската телевизия, като форма на хибридна настройка на населението показват малко момиченце намиращо се на беларуска страна, което държи празна пластмасова бутилка от вода и са го научили да казва на английски, че иска вода. Всичко това изглежда, като подигравка със случващото се. Първо то се намира в Беларус. Какво в Беларус се е свършила водата ли? Второ военните от Полска страна са, за да пазят територията на страната си и изпълняват заповеди, а не за да хвърлят бутилки с вода на децата на мигрантите. Представяте ли си сам войник от граничните войски да напусне поста си и да отиде да търси пълна бутилка с вода и да я хвърля през граничните заграждения? Подобно нещо е напълно невъзможно. По същото време полските гранични служби от време на време при по-агресивно движение към тълпата атакуваща границата използва струя с вода. 

Мигрантите се държат нагло, замерват с камъни пазещите полски гранични военни, блестят в очите им с лазери и се опитват да унищожават граничните заграждения, като събарят коловете на телените оградите и дори ги хвърлят. Още от първия ден на видео записите се виждат и хора със специални ножици, които режат телта на оградата - едва ли са си ги донесли при влизането в Беларус. Също така при първите един - два дни се виждат един - двама мигранти с лопати - може ли дадения човек да е отишъл до магазина да си я купи или случайно службите на Беларус са му я дали?
Около Стажин в 17 часа вчера 13-ти са успели да се вмъкнат в Полша около 50 души и са заловили 22 души иракчани, а останалите все още ги търсят. Както Моравиецки съобщи по време на извънредното заседание на Сейма до момента са заловени около 1800 души мигранти и най-много от тях са иракчани. А от намиращите се в Беларус се представя, че най-много мигранти има от Сирия, Йемен и Афганистан.
В събота в Полша са заловени 13 души от Индия, 5 души от Сирия, 1 Нигериец и 1 от Брегът на слоновата кост. Заловените в Полша мигранти, къде искат да отидат заявяват три държави от Западна Европа - Германия, Нидерландия и Франция.
От 16-ти участието на беларуските служби поддържащи атаката на полската граница става явно - беларуските служби вече дори не се крият, като носят чували с камъни за хвърляне срещу полските гранични войски. Има случаи на хвърляни на някакви звукови гранати и газови гранати от страна на мигрантите. По време на атаката има и маскирани хора и от полска страна се изказва мнението, че това вероятно са всъщност членове от беларуските служби. Сред мигрантите тук - таме използват прашки. По време на щурмовете беларуски военни блестят с лазери по полските гранични войници с цел да ги заслепяват. Полските служби твърдят, че атаките на мигрантите са организирани от беларуските служби. На агресивната атака на 16-ти има ударена в главата полицайка и петима ранени полски военни.
Лукашенко на 16-ти заявява, че е поискал от Путин и ще получи ракети искандер.
На 16-ти Лукашенко организира лагер за мигранти до границата с хуманитарни помощи и дава достъп до западната преса. В опити да направлява общественото мнение нa хората в чужбина, които не са наясно със случващото се на 17 докарват деца и жени по границата и ги снимат. А също правят и видеозапис на деца, застанали пред полската граница, които да казват "Обичаме Полша" - We Love Poland на английски, което е поредният опит за създаване на публично мнение. - Ами те децата не са дори англоезични и не говорят английски. Каквото и да им кажат може да го повторят, като папагали. A целта на мигрантите не е Полша, а да достигнат до Германия или други Западно европейски страни, само че там вече не ги искат, въпреки че могат от време на време да приемат някого, ако се появи зад тяхната граница. Жените и децата са само около 1% от всичките мигранти, които са мъже.
На 17-ти на официалната пресконференция по обед бе съобщено, че вече опитите да влязат нелегално мигранти в Полша тази година от страна на Белорус са 35 хиляди. Вчера 16-ти агресивна група от 40 мигранти е успяла да се вмъкне в Полша и тепърва предстои да бъде заловена. А няколкохилядната тълпа от мигранти в Беларус в района на Кужнице е изтегляна с помощта на беларуските служби, като мигрантите си прибират с тях и дългите дървени трупи, които използват по време на щурмуването на полската граница, което означава, че ще ги използват някъде.
На 17-ти вечерта са забелязани трима въоръжени беларуски военни преминали полската граница, но докато пристигнат на място полските гранични служители, те са се прехвърлили на беларуска страна.  
От около 19-ти беларусите предоставят на мигрантите и преносими дървени стълби, които да ползват за прехвърляне през границата.

Павел Латушко, бивш беларуски консул в Полша и във Франция, който е опозиционер и дисидент поради участие в протести срещу режима на Лукашенко в интервю в Полша пред EU Obserwer заявява, че Лукашенко използва миграционната криза на границата на Европейския съюз, за да вкарва в границите на Евро Съюза хора, които имат военен опит, Беларус се е заела да обучава имигранти за извършването на терористични атаки, а ще се опита да представи това, като "хуманитарен проблем". Според неговите думи мигранти, които са пристигнали в Беларус между август и септември са били подготвяни в база до село Обса. Започнали са с подготовката на мигранти от Ирак, а сега подготвят от Афганистан и Таджикистан. Не става обаче въпрос за десетки хора, но само за отделни хора, които да използват оръжие в ЕС. Латушко заявява, че е получил тази информация от висше поставени беларуски военни. Да не забравяме обаче, че става въпрос за хибридна война и не е изключена умишлена дезинформация или преувеличения. Времето ще покаже до колко и дали са верни думите на Павел Латушко.

Когато започна миграцията през Турция Ердоган поиска милиард, за да не пуска към Европа мигранти. Вече се изказват мнения, че може би могат да успокоят Лукашенко, като му предложат пари. Но някои от международните коментатори изказват съмнения, че това ще помогне, за решаването на проблема.
Европейският съюз вече е определил да даде 700 хиляди евро на Лукашенко и казва, че може да даде и още при някои условия.
По руската телевизия по време на коментари на ситуацията на шега казват:
"Да дадат от Евро Съюза на Лукашенко 500 милиона евро до началото на декември, а после на няколко пъти още пари и проблемът ще изчезне. Ердоган взе милиард."

Възможно е мигрантите, които е приел Лукашенко да се превърнат и в проблем за Беларус. Така на 26-ти мигрантите и местните беларуси в Минск планират да излязат на демонстрации. Няколко хиляди са от 2-3 месеца. Предимно кюрди и някои дори са излезли на квартири. Някои дори мислят да останат в Беларус, но Лукашенко не ги иска. Един човек пуснал молба за убежище в Беларусь, но веднага го отпратили обратно в родината му. И имигрантите са предупредени дори да не си помислят за подобно нещо.

Многократно Лукашенко в публичните си изяви към Европа е казвал, че от него зависи източната граница на Евро Съюза и заявява, че няма да брани безплатно границата на Евро Съюза, като случващото се е форма не само на провокация, но и на изнудване.
Лукашенко иска да го признаят за президент на Белорусия от ЕС и Полша. Както е известно след изборите миналата година, за които се твърди, че са манипулирани не беше признат и по улиците е Беларус имаше тълпи от протестиращи.
Полша неколкократно е предлагала да даде хуманитарни помощи за мигрантите, но Лукашенко отказва.
Oт ВВС изпращат кореспондент, който да се срещне и да вземе интервю с Лукашенко. Части от него могат да се намерят в интернет. На заявленията от полска страна, че беларуските гранични военни режат граничната тел по време на интервюто Лукашенко казва:
"Моите войски помагат на имигрантите да влязат в Полша? Възможно е, може би някой им е помогнал, дори няма да проверявам това."

Абсурдното е, че Лукашенко започва да съди Полша, за това, че пръскат с вода и използват сълзотворен газ при напиращите да влязат нелегално мигранти в Полша, които събарят граничните заграждения, като той се опитва да се изкара добър и че е хуманитарен деец.

Още от началото на възникването на миграционния проблем с атаката на мигранти на 8-ми ноември се изказват мнения, че това е план разработен от Москва. Като целта е да поканят Путин, като арбитър да помогне да се разреши проблема. И вече виждаме, че Ангела Меркел се е обадила и разговаряла с Путин по въпроса на беларуско - полската граница.

Изразяват се предположения, че част от стратегията за тази геополитична игра е да може да докарат руски войски на беларуско - полската граница и да се осправедливи оставането им там с години.

Друга възможна причина свързана с тактиката на Лукашенко е, че голяма част от населението на Беларусь е про полски настроено, а чрез създаване на напрежение на границата и идването на руски войски е възможно да иска да приобщи страната си към Руската федерация.

Английският посланик в Полша обещава военна помощ с пристигането на английски военни.

Потвърждение за теорията за хибридна прокси война и че някой допълнително налива масло в огъня, за да се възползва от ситуацията по един или друг начин е, че има и африканци. В третия клип може да се види африканец, който казва, че идва от Москва и е летял от неговата страна Maли до Москва и директно са го докарали до границата, без дори да слиза в Беларус. Запис с неговите думи може да се види клипа от 4:40 до 5-тата мин.

На заловените мигранти (на 19-ти са 1848 души) настанени във временни мигрантски лагери Полша предоставя медицинска помощ, когато е необходимо и им се предлага да се върнат в страната си от където са дошли, ако искат, като Полша им дава безплатни билети за връщане. Ако има разделени хора от семейство, включително и деца се прави връзка с останалите членове на семейството. До момента около хиляда души са изявили желание да се върнат. На 18-ти вече е направен първият полет от Варшава до Ирак на мигрантите намиращи се в Полша, които са се съгласили да се върнат в страната си. Утре ще бъде вторият полет.
По официално изявление по обяд на 19-ти желаещите да се върнат от най-големите народностни групи са 650 души от Ирак, 179 души от Афганистан, 39 души от Сомалия. Германия са задържали преди месец по 300 души на ден на немско - полската граница, а сега задържат по около 74 души дневно, като документите им показват, че идват от Беларус и са преминали нелегално Полша. Вероятно голяма част са от тези мигранти, които са минали през Литва, А като се има предвид, че границата между Беларус и Полша е дълга 418 км, а скупчванията с много хора са само на няколко места, то от другаде тук - таме се промушват по няколко души групички и са малко по-трудно забележими, които стигат до Германия, ако не ги забележат и заловят. От 18-19-ти се проверяват всички превозни средства идващи от района на границата, така че ще могат лесно да ги изхващат всички или почти всички.

Една група от 50 души на 18-ти се опитала да се вмъкне няколко метра в Полша, но са изтикани, единствено е приета група от 5 души семейство; мъж, жена, която е бременна (в начални месеци) и трите им деца. Мъжът поискал да остане в Полша и да работи в Полша и страната ще се погрижи за всичко необходимо за тях. Те са семейство от Ирак (вероятно кюрди, повечето идващи от Ирак са кюрди). Нa 19-ти е показан мигрант, който е получил медицински грижи в Полша и разказва, че се е крил 6 дни в гората. Той заявява, че беларуските военни му казали: "Ако се върнеш ще те убием".
На 19-ти е имало 255 опита за нарушаване на границата. Две групи, едната състояща се от 500 души, другата от 50 са форсирали границата и са избутани, малка част са влезли до някъде и са отново избутани до граничната линия. Има 4 ранени полски войника, двама са стигнали до болница.  

Нa 20-ти се появи запис от независим белоруски опозиционен канал с инструктаж, как белоруски служби дават инструкции, как мигрантите да атакуват. Част записа може да се види на 4-тия клип от 3 мин и 30 сек до 4:16 и им се казва, че ще им дадат включително ножове, които да скрият и как и кога да ги използват, на кои места да удрят с ножовете, когато са в пряк контакт с полските гранични военни. И им се казва: "Не се бойте по вас няма да стрелят, а ще стрелят във въздуха."

Министърпрецедателят на Полша Матеуш Моравиецки съобщи на изявление преди седмица, че до даденият момент е имало 31 хиляди опита за нарушаване на полската граница, но на 17-ти цифрата която е съобщена вече е 35 хиляди. За седмица е имало около 4 хиляди опита за нарушаване на полската граница.

Трябва да се има предвид, че не всички опити за нарушаване на Полската граница през последната година са само от страна на Беларус, но има и от Украйна. Като цяло се очаква след Беларус, ако продължи вълната на мигранти да тръгнат през Украйна.

Според изнесени официални данни; през миналата година е имало 88 души преминали и заловени в Полша, а тази година може да се посочат някои от месеците:

юли 248
август - 960
септември - 319
а този месец броя им постоянно се мени, като на 26-ти са 327 души

Сред мигрантите някой е пуснал слуха, че на 15-ти ще могат да минат границата и че германците ще изпратят транспорт за да ги приемат в Германия. Изпратени са им смс-си, че това не е вярно и не са договаряни подобни неща с Германия. В момента се предполага, че на полско - беларуската граница има около 5 хиляди мигранта, най-голямото скупчване е в района на полското селце Кужница, където се намират около две хиляди души. Още от 2-ри септември местността е в извънредно положение поради мигрантите от Беларус. 

На 12-ти е открито тялото на мигрант намиращо се в Белорус. Твърди се, че жертвите от двете страни на мигранти вече са десетина души. На 13-ти има и един нещастен случай на починал полски войник.

Около времето, когато започнаха щурмовете на полската граница се появи твърдение, че полското правителство тренира евакуация на правителството зад граница. Въпреки че информацията неофициално се потвърди и се оказа вярна, това е съвсем стандартна и рутинна процедура, разработена преди доста години и веднъж на годината или на някакъв там по-продължителен период се тренира.

Мигрантите пристигат с туристически визи за Беларус, но вече както сирийските, така и беларуските авиолинии ще отказват да взимат пътници от Сирия и още някои страни, както и турските и чартърните полети. Ще има санкции срещу линиите, които докарват мигрантите.

От полска страна се предвижда издигането на защитна стена на беларуската граница започваща от Литва от най-висок клас на Hesko Bastion. Изграждането ще започне през декември. Ще бъде висока 5 м и 50 см и ще струва 1 милиард и 600 милиона злоти. По 2 милиона евро на километър. Великобритания изпраща 120 души специалист инженерни войски, които да помагат и да консултират направата на граничната ограда и пътищата до там. А Естония изпраща 100 души войскови части, предимно инженерни войски за направата на огражденията в подкрепа на Полша.
Литва и Украйна също имат намерение да издигнат високи огради на техните граници с Белорус.

Най-много подадени молби за убежище в Полша през последната година има от Беларус в момента са 10 хил и 400. 4604 души са взели полски визи и са влезли легално. Около 1500 души са преминали нелегално границата и после в Полша са поискали убежище А около 1500 души са преминали границата и директно след преминаването са подали заявления за убежище в Полша.
Oсвен това може да се спомене, че след изборите в Беларус и започналите репресии режима2 на Лукашенко държи, като политически затворници 888 хиляди души и са заведени над 4 хиляди процеса, като покрай всичко това Полша приема над 20 хиляди бегълци от Беларусь. 

За улеснение да не пиша отделни постинги, този постинг ще се ъпдейтва с добавки няколко дни


След разговори между Путин, Ангела Меркел и Макрон, Лукашенко от около 20-21-ви попроменя малко тактиката. Меркел първоначално казва, че може да поеме от Лукашенко две хиляди имигранта от Лукашенко, но след 1-2 дни се отхвърля от думите си и отказва да ги приеме. Меркел заявява, че въпросът е разрешен и повсеместно се говори за деескалация, но реално опитите да влязат нелегално в Полша мигранти не са приключили. От това време беларуските военни изтеглят големите пълчища от струпани по няколко хиляди мигранта на няколко места в логистичен център. Денем няма опити за влизане, а беларуските служби докарват малки групички до различни места до границата, полската гранична служба успява да отблъсне от по над 160-260 опита за влизане на денонощие в страната. На 24-25 ноември примерно за едно денонощие е имало 375 опита за нелегално преминаване на границата. В денонощието до 1 декември сутринта има вече само 102 опита за нарушаване на полската граница, но въпреки, че доста са намалели, все още не са престанали. Нощта на 3 срещу 4-ти декември опитите са над 60.
На 25-ти в единият охраняван лагер с 600 души мъже мигранти в Полша е имало опит за силово напускане на лагера от мигрантите с цел по-нататъчното им влизане в Западно европейски страни скандирайки и викайки, че искат да отидат в Германия.
Лукашенко започва да изпраща обратно мигранти към страните им. На 23-ти са изпратени 18 мигранта към Ирак и през следващите дни продължава да изпраща още хора. В същото време продължават да прииждат със самолети и дори Лукашенко прави публична среща с мигрантите, кадри от която се показват в околните страни на 26-27-ми ноември.
Нa 23-ти в Брюксел има дебат по въпроса полско - беларуската граница. Но, колкото и да е странно не допускат изявление на Полския премиер да изясни положението. Една от немските евро депутатки представител на партията SPD Бригит Сипел заявява на 25-ти нагло с лъжливи думи и извъртания, че Полша е виновна за това, което се случва на полската граница (тоест, че им пази ЕС границата), като нарича агресивните мигранти, които искат да отидат в Германия, а Германия не си ги иска "хуманитарна катастрофа" и заявява, че полското правителство не обръща внимание на това, като обвинява Полша и предлага Полша да бъде наказана. Кога ли Полша най-после ще каже НЕ на ЕС и ще има Пол екзит?
Изключително големи са търканията и директни спречквания между ЕС и Полша по доста въпроси и дори са наричани от някои полски политици война и в началото на мигрантската криза Моравиецки уверяваше ЕС, че 80% от поляците са за оставане в ЕС, като по този начин се надяваше на подкрепа от ЕС в трудната обстановка, но виждаме, че ЕС не само, че не подкрепя Полша и дори не отпуска пари за мигрантите (поне до момента не е направила това), но използва ситуацията против Полша. А истината е, че вече над 50% от поляците са за излизане от ЕС и ако се направи референдум страната ще напусне ЕС. A между другото от декември САЩ искат Полша да бъде махната от НАТО.

-------------------------------

1 Това изказване има връзка с пророчествата за Полша, а не с историческия факт, че в продължение на много векове Полша е била най-голямата държава в Европа, а Беларусь е била просто област от Полша. Никога до ХХ век не е съществувала държава наречена Беларусь, просто когато Сталин със сила отнема и окупира през септември 1939 г. от Полша източните терени по договорка с Хитлер и след войната образува своеобразна държава, част от съюза на републиките на СССР.
Хитлер напада Полша на 1 септември, а Сталин напада на 17-ти и червената армия окупира определените по договорката с Хитлер източни територии, а полските войски са разоръжени и интернирани в набързо направени лагери от НКВД за военнопленници в СССР и по затворите. Полските военни почти не оказват съпротива. Убити и разстреляни са няколко хиляди души от полската администрация, полските гранични войски и полицаи, както и седем хиляди души цивилни. През юли 1940 г. над 60 хиляди етнически поляци живеещи в областта са изселени в Казахстан, а останалите са асимилирани. Още в началните дни на руската инвазия полските военни получават заповед да не оказват съпротива и са пленени от над 300 хиляди до 454 хиляди. В полската войска влизат 42 хиляди и 400 души от беларуски и украински етнически произход, които са освободени още през октомври. 130-150 хиляди души от полските военни стигат до лагерите. Какво точно е станало с останалата половина не е много ясно. Затвори, разстрели, избягали. Показателен е случаят с полския генерал Юзеф Олшина - Вилчински и неговият щаб, който на 17 септември 1939 г. тръгва от Пинск (по-рано в Полша, сега в Беларусь) за Гродно. Те са заловени и получават заповед полските войски да се разформироват и пребивават в Гродно. На 22 септември заедно с шофьора, двама души и жена си тръгват с кола в посока границата на Литва. Те са пресрещнати от съветски танкове. Първо ги ограбили, каквото имат, после вкарали жената в един обор и разстреляли полските военни, генерала в гръб, а след това се гаврили с телата им. По-късно, както разказва жената показвали кървавата шапка на генерала, като трофей.

                             image

След превземането и разделянето на Полша на 28 септември в Москва е сключен пакт между Третия райх и СССР за приятелство и е определена границата, като в тайната клауза на протокола е определено лубелски окръг и част от варшавски окръг да вземе Германия, а Литва да бъде взета от СССР. Също така Гестапо правят няколко тайни срещи в Закопане, Кракув и Лвов с НКВД, на които се съветват, как да убиват поляците. След разделянето на Полша СССР изисква от балтийските страни Литва, Латвия и Естония да разположи на тяхна територия свои бази, а на 30 ноември СССР нападат Финландия и започва Зимната война. Като забележете, че още през юни-юли на Главния военен съвет на СССР се обсъждало нападението на Финландия. Според пакта Рибентроп-Молотов Финландия попада към СССР. По време на войната финландската съпротива измисля самоделните бомби наречени коктейл Молотов. На помощ на Финландия идват 12 хиляди души войски от различни страни и помощи с оръжие и самолети, някои военни помощи едва в края на войната. Най-много от Швеция (8 хил), Норвегия, Дания, Естония, Белгия, Унгария, Великобритания, САЩ, дори 17 души от Холандия и 6 от Швейцария. През март 1940 г. е сключен мирен договор и СССР отнемат Карелия и още някои части от Финландия, но страната остава независима. След Втората световна война СССР си запазват отнетите от Финландия територии.

Няколко години по-късно след открити масови гробове възниква и Катинския въпрос с Катинското клане, където в Катинската гора и района през пролетта на 1940 г. по заповед на Берия са разстреляни около 22 хиляди полски офицери, генерали и фабриканти от лагерите за военнопленници и затворите заровени в масови гробове. Въпреки наличието на доста данни, точната бройка на местата на погребване и точния брой разстреляни не се знае. А разстрели има и на други места и всички масови гробове не са били открити. Вероятно бройката е някъде над 32 хиляди. Според признанията на ген Дмитрий Токариев през 1991 г. разстрелите в Калинин (около 6 хил и 300 души) примерно са организирани от неговият заместник Василий Павлов, а за извършването на това гнусно деяние била изпратена група от Москва. В Минск на ул. Летна 17 са били разстреляни 3870 военнопленници и вероятно заровени в Курапати, където са открити масови гробове на разстреляни от НКВД. Василий Блохин собственоръчно разстрелва 7 хиляди души от затвора Осташков, повечето военни, офицери, но има и цивилни. Освен поляци са разстреляни и хора от други етническо - националностни групи на служба при поляците. Примерно евреи и дори в Катин е разстрелян главният равин Барух Стеинберг.

Въпреки казаното по темата, за да се стигне до всичко това си има и своята предистория малко известна на историците. През 1918 -1920 г. са заловени в плен много червеноармейци, вероятно около 150 хиляди, които са вкарани във временни лагери за военнопленници и тъй като в края на Първата световна война възниква недостиг на храна, а полската икономика е много слаба и военнопленниците гладуват. Когато от полското Военно министерство изпращат комисия да провери състоянието на над 100 хиляди военнопленници се оказва, че положението е ужасяващо. Десетки хиляди умират от лошите условия и глад. Дори случилото се още през декември 1918 г., когато от Червения кръст във Варшава пристига комисия от Москва да договори връщането на руските военнопленници. На следващия ден членовете на комисията са арестувани, на 29 декември народът във Варшава се вдига и срещу многохилядната полска маса от протестиращи се изправя армията и полицията откриват огън. Шестима са убити и няколко десетки ранени, а членовете на комисията са закарани на фронта и са разстреляни, един успява да се спаси и да разкаже за случилото се.
Полша получава независимост след октомврийската революция, като през октомври 1918 г.  болшевиките отказват да приемат всички царски договори за разделянето на Полша и дават право страната да се възстанови. Но още от самото начало възниква въпросът по какъв път ще тръгне страната социалистически или не и от Запад започват да мътят водите и да се опитват да влияят на хората в управляващите среди страхувайки се от Полша. Из цяла Полша възникват работническо - селски съвети. Още преди да са напуснали окупираните територии в Люблин възниква първият съвет на работническите депутати, а по-късно в Тарнув е създадена Тарнувската съветска република, но веднага е унищожена от армията. Така че трябва да ви е ясно, че народът не е имал много глас, а Западът всячески се е опитвал да елеминира полските съветски движения и да влияе на влезлите във властта. На 12-15 май 1926 г. в Полша е направен фашистки преврат от маршал Юзеф Пилсуцки, зад когото стоят хората в едрия бизнес и е узаконен монополът на едрите капиталисти и картелите, което води до невъзможност за развитие на средната класа и фалити, както и масово обедняване на работническо - селската прослойка и в средата на 30-те години безработицата достига 25%. Пилсуцки става диктатор, а този период на фашизъм е наречен режимът санаци. Пилсуцки е двулик измамник, който се крие зад маската на националист уж милеещ за Полша. Първоначално става член на комунистическата партия, за да го поддържат комунистите и в началото, когато прави преврата дори го поддържат, но той не само излиза от комунистическата партия, но започват диви репресии на комунистите. За съжаление повечето поляци въобще не си дават сметка какъв наистина е бил Пилсуцки и дори го смятат за национален герон - човекът, който скапва държавата и гледа само интересите на свръх богатите и угнетяването на народа до около 85% от населението живеещо на ръба. Последвалите след няколко години избори са манипулирани и държавата съвсем не е била по-добра примерно от фашистка Италия до времето на Втората световна война. Като изключим свръхбогатите от крупния картелен бизнес и хората от държавната администрация, то за останалите Полша е най-лошата страна в Европа за живеене след Испания (където има гражданска война) и Германия. Като резултат от това през 30-те години от Полша има голяма вълна на економическа емиграция главно за САЩ (където по това време е голямата депресия, но пак е по-добре от Полша с картелите, където хората от средния бизнес нямат никакви шансове, а работниците трудно оцеляват.).
През 1920 г. бившия царски офицер от Русия Борис Савинков намира убежище във Варшава и създава клуб Прометей, което представлява един вид клубна организация против СССР с идеята да се използват различните етнически националности в новосъздадената от болшевиките страна против тях. И това налива масло в огъня във взаимоотношенията между Полша и СССР (СССР са създадени през 1922 г.). След превземането на Полша през септември 1939 г. полското правителство бяга, първоначално във Франция, а след това се установява в Англия и след това на бившите територии на Полша възникват, къде спонтанно, къде организирано групи на Армия Крайова. Пъвроначално дейността на Армия Крайова била да изпраща разузнавателна информация на Англия, но има и няколко случая на диверсии в бившите източни територии на Полша (западна Украйна, западна Беларусь). Причина за това била, че смятали, че може би, ако СССР не бяха нападнали Полша заедно с Хитлер, най-вероятно Полша би победила германците, а също, че до 1941 г. СССР продължавали да са в дружески взаимоотношения с Третия райх и e имало не малко разярени поляци. След като немците нападат СССР, Армия Крайова застава на страната на СССР и си сътрудничи със съветските партизани, но е имало и изключения някои групи да си противодействат. Примерно има случай на полски партизански отряд да нападне в Беларусь болница и да избият всички и военни, пациенти, и медицински персонал около 72 души.

Преди Втората световна война около една трета до половината от сегашната Беларус е била област - окръг от Полша. През IX век покрай Киевска русь на територията на днешна Беларусь възникват 4 княжества, които по някое време oт там приемат християнството и са рускоезична част от Литва. Областта се нарича Руш (Русь), но е наричана често и Източна Литва. През 1569 г. с Унията между Полша и Литва стават част от Жечпосполита. След разпадането на Полша през 1795 г. част от източна Полша с тереториалната реформа на 12 декември 1796 г. става губерния - област в Руската империя наречена Белорусская губерния с център Витебск. Названието Беларусь е просто название на местност - област. По същия начин има и Черна русь и можеха да изберат и това название за името на губернията, трябвало им е име да нарекат някак губернията, понеже не им е харесало Източна Литва или просто Русь и са избрали за име една от трите области - Палессе, Белая Русь и Чорная Русь (все едно да изберат за България - Добруджа, Тракия или Странджа), а през 1801 г. дори разделили губернията на две, понеже им се видяла голяма и трудна за управление. За около година през периода 1918-1919 г. по време на октомврийската революция губернията - област се опитва да бъде независима, нещо като отделна държава.
Поляци, руснаци, беларуси и украинци са братски народи, които в миналото преди 1500 - 2 хиляди години са били едно. Дори генетичната им група е една R1a1.

              image

Жечпосполита - около 1650 г., когато Полша не е много голяма, където се вижда, че Белорус е част от Жечпосполита. Съвременна Полша е тъмното петно от ляво.

В пророчествата за Полша се казва, че пак ще стане голяма и ще бъде от Балтийско до Черно море, но никъде не се казва Полша да прави някаква война и да завоюва тези територии, но в няколко различни пророчества специално се казва, че няколко страни сами ще се присъединят към Полша и се предполага, че няколко държави ще създадат някакъв съюз. Разбира се част от предсказаното в пророчествата вече се е сбъднало, като самия факт, че Полша възниква, като държава след Първата световна война, след като полското опълчение побеждава червената армия. Като повечето от пророчествата за Полша са от преди 120-200 г. и част от тях са от хора от други държави. В пророчествата е казано, че силата на Полша е молитвата и функцията й е духовна (а не милитарна). Постингът ми с пророчествата за Полша е със заглавие:
Сто години от независимостта на Полша. Предсказанията на францисканския монах Чеслав Анджей Климушко

2 Политиката често е многослойна и невинаги е ясно, какво е добро и зло и понякога нещата могат да бъдат относителни. Така за Беларусь Западната преса и САЩ използват израза "режимът на Лукашенко", но ако трябва да бъдем честни и безпристрастни, Лукашенко макар и с твърда ръка успява да запази страната си от западните посегателства. В началото на 80-те съветското разузнаване успява да попадне на секретен американски план наречен "Харвардски Проект" за унищожаването на страната им, която буквално имали намерение да накъсат на парчета и да я унищожат цялостно, като държава. През август 1997 г. Харвардският институт за международно развитие публикува информация отнасяща се до подготвянето на ново издание за проекта, което показва, че макар, че е осъществено разпадането на СССР, че не са успели да реализират плана, който в някакъв момент се е провалил и се нуждае от нова преработка. В резултат на това се появява Хюстънския проект. Збигниев Бжежински, който е един от съставителите на плана заявява, че руснаци, беларуси, украинци и други народи ще бъдат ликвидирани. Да, ама американците си правят сметката без кръчмар и тяхната няма да я бъде. Така например според плана северозападните части на Русия би трябвало да се паднат на забележете - Германия. А къде ще е Полша? И дали според плана въобще се предвижда да има такава държава? Няма да го бъде този план. Поляците, беларусите и руснаците след време повече от вероятно ще са малко или много на една страна, на близки позиции. За момента Полша все още е под американски натиск и в около началото на януари изпратиха 2000 американски войника, а също се разнесе слуха чрез някои журналисти, че PIS (партията Право и справедливост) са подписали тайно, без знанието и допитването на мнението на народа договор за военна помощ с Украйна и има тристранен пакт Англия - Полша - Украйна. Но поляците биха искали да бъдат неутрални. В Полша е взет закон за временно отнемане от гражданите на превозни средства от страна на армията при необходимост, за да бъдат ползвани от военните По същото време Русия изпраща 70 хиляди военни в Беларусь. А семействата на американските дипломати от Беларус започват да се връщат в САЩ и са получили заповед за прибиране.   












Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2679934
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930