Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2019 14:11 - На плаж в друга държава
Автор: ernest Категория: Туризъм   
Прочетен: 713 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.11.2019 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обичaм сутрешния джоггинг, а също обичам малко по-късно да поплувам километър, километър и половина (мога и повече, но не се зоря, а и плувам, когато е гладко морето). Реших да прескоча до Гърция и да погледна, как е при тях на Бяло море, че никога не бях ходил, а си заслужава. Апостол Павел и неговите сподвижници са обикаляли Гърция в различни градове и от писанията с поучителните писма до тях се е превърнало в това, което днес наричаме Нов завет.

Гърция е и страната на философите и създателите на основите на европейската цивилизация. Философите имали обичай да се изтягат следобедно време в навес с покрив и колони наречен стоа, където си почивали и си разговаряли. Там се раждали идеите и философските учения. И до ден-днешен гърците не са работлива нация. Не е ясно, кога се разбуждат, но отварят магазините около или след 10 часа и народа плъзва по улиците след 10-10.30, а в два по обяд всичко се затваря и хората отиват да почиват.

image

                                                               Атинска Стоа

image

image

image

                             Селищата, селцата и много от градчетата са малки

image

                                            Това е планинската верига Родопи1

image

В Гърция 90 % от хората са вярващи. Обикновена голяма, нова действаща селска църква.

Има хиляди манастири и повечето са комерсиализирани и са се превърнали в туристическа атракция. Плащаш си и отиваш да разглеждаш манастира - все едно отиваш в музей или на цирк, което се явява мерзост пред Бог. Ако обаче случайно си отворите Библите се оказва, че думата манастир2 никъде не се среща вътре и нито в юдеизма, нито в християнството има манастири. Манастирите произлизат от будизма.

image

Край пътищата има
такива молитвени мини постройки. (В Полша навсякъде по пътищата има сравнително подобни и хората спират и се молят, а пък, когато сте в някой град и сте в някой авотобус или трамвай в Полша и превозното средство минава покрай църква винаги можете да видите по някой младеж, момиче или юноша да се прекръства)

image

Централната част на някакъв град по пътя.
Като изключим самобитната музика основана на бузукито, възникнала през 20-те години на ХХ век, най-слушаната музика в страната е хард ънд хеви с изпълнители, като DIO, Scorpions и др. и при минаващите край нас коли най-много такъв стил се чува от тях. Имат и добри гръцки групи и изпълнители и смесени с музиканти от други
европейски страни. Имат над 20-тина групи от новата вълна на Glam/AOR и Glam/Hard n Hеavy и от време на време си организират Glam фестивал, като през 2017 г. вече фестивалът е двудневен с участие на повечко групи. Сред тези гръцки групи, които вече имат издадени албуми мога да спомена:  Junkjard 69, Beating Bianca, Sleazy Lizards, Wild Rose, Odysey Desperado, Hideway, Outloud, Wild Machine, Bad Medicine, Cyanide 4, Addiction.

image

Това е любимият ми албум на гръцка глем рок/ AOR група от новата вълна -  Wild Rose - 4.


image

Паметник на руските освободители по време на Втората световна война в същия град

image

През IX век и от 1204 г. тези земи са били част от България. Имало е замък в околността и крепостни стени, които единствено българите са могли да съборят.

image

    В града бяха пристигнали за почивния ден българи от някакъв рокерски клуб

image

                                                           Беломорието от пътя

image

      От другата страна на плажа пък на 20 метра е Източното македонско езеро

image


       Плажът на Фанагория. Мъничък, около километър, километър и 200 метра.

image

Водата се оказа доста по-солена от нашата. За разлика от нашето прекрасно черноморие и плажа в Несебър, тук не става много за плуване. Поизкъпваш се, цопваш се и толкоз. Казват че по дъното в Гърция често има под пясъка морски таралежи и е опасно да се ходи на бос крак. По джапанки. Като се поразходих по крайбрежната ивица край морето установих, че в половината част от плажа непосредствено под пясъка се усещат камъчета, наподобяващи чакъл и няма да е много кеф да се бяга, както на местния ни плаж. На плажа имаше повече българи, отколкото има в момента на северния плаж в Несебър (пълно е с чужденци).

image

image

image
Някакви поощърбени постройки, за съблекални ли са ги ползвали някои, а други за летни заведения не е ясно

image

Навсякъде по плажа пръснати някакви беломорски тревисти създания, които извинете за израза, ама от разстояние замязват на конски фъшкии


-----------------------------------------------------

1
Планината е кръстена през древността на известната проститутка - хетера Родопис. Родопис, както пише Страбон била тракийка, наричана още Дорих. Тя била отвлечена, като малка от пирати и била продадена, като робиня на остров Самос на Ядмон, чиято собственост бил още баснописеца Езоп.

Докато фараонът в Египет в Менфис веднъж раздавал правосъдие прелетял орел и от човката му изпаднала обувка. Фараонът бил учуден от случката и заинтересован чия е тя и след дълго проучване открили собственичката й Родопис недалеч от делтата около града Невкратис. След което фараонът я взел в харема си.


2 Първият манастир се появява около 40-те години на IV век, когато християнството е институционизирано и в много отношения изопачено. Още с възникването на първите манастири някои хора изперквали в тях, за което пише Йероним:

"Видях хора и от двата пола, които са се побъркали от прекалените пости; особено ако пребивават в студени и влажни килии. Не знаеха нито, какво правят, нито какво трябва да говорят и какво да премълчат."

Всичко започва с отклоненията от различни чудаци, които в наше време спокойно биха освидетелствали. През втори век се напълнило с отшелници, които бягали от светския живот и се усамотявали в пустинята по пещерите, което е редовна практика в будизма. В това за кратък период човек да се оттегли за духовна отдаденост на молитва и пост е нормално и добре, самият Исус пости 40 дни в пустинята, но забелязваме, че при много хора дългите отшелничества се превръщат в отклонение. (Дори в будизма макар и рядко има такива - през 2006 г. един будистки монах от Банког се самокастрирал.) По някое време един луд на име Симон, наречен Симон Стълпника си построил стълп. Качил се горе и отказал да слезе. През цялото време стоял с десетилетия на върха на стълпа. За да не умре от глад и жажда понеже Симон просто си стоял и не искал да слиза му давали храна и вода. Той от стълпа серял и пикаел и наоколо десетина - петнайсет метра миришело, като немита селска тоалетна, а хората го мислили за много свят. (В българския вариант на Уикипедия пишат неверни глупости, че бил в манастир - то по онова време още е нямало манастири, първият манастир се появява в Близкия Изток около 15-20 г. след като е вече на стълпа. Въобще в Жития на светиите или различните варианти на Уикипедия е пълно с глупости за Симон, който се явява сборен образ от няколко души с доудюрдисвана биография. Поне е съществувал за разлика примерно от св. Никола, дето е нямало такъв човек, но пак си го пише и има измислена биография.)
Симон първо си направил висока каменна ограда около къщата, но понеже това не му стигало, първоначално построил няколко метров стълп до къщата, а по-късно направил висок 17 метров с 4 метрова платформа и когато спял го връзвали с вериги, за да не падне. Пише още невярно, че живял 103 г., а е живял 50 - 51 г. до 2 септември 459 г. Симон Стълпника е роден в Сис, близо до Антиохия, повярвал на 13 г. и е живял 37 г. върху стълп и никога не е слизал с изключение на момента, когато е достроявал стълпа на височина, но това е в началото. За това, че Симон бил наистина мръднал говори и факта, че преди да се качи на стълпа прекарал заровен в земята до шията няколко месеца, като го хранели и носели вода, за да не се гътне, а през това време той си серял и пикаел в гащите под земята. - Съжалявам, но Исус никъде не говори да се правят такива глупави неща, а пък в Стария завет има заповед забраняваща издигането на стълпове! - "Нито да издигаш стълп - нещо, което твоят Бог мрази" (Второзаконие 16:22)
А на всичкото отгоре Симон не може да се похвали Господ или Светия Дух да му е говорил и да е правел нещата в живота си по Божия воля.
След него го последвали и други стълпници, но не могло да стане масово, тъй като в Европа в 90% от страните, като застуди около или под нулата никой не може да оцелее на стълпа, но пък в манастирите можело и така се наложили манастирите. Освен това понеже стълпниците нищо не правели, а само си стоели на стълповете било необходимо няколко души да се грижат за всеки стълпник, да го връзват, когато спи, да му набавят и носят вода, да му готвят и да му чистят лайната и пикнята от долу, за да не тръгнат зарази.
В католическите манастири имало разделение на хората между бедни и тези, които са от богати родове. И разбира се единствено аристократите можели да заемат ръководни постове. Абатът на известния манастир в Клюни през XII век пише относно някои от правилата в манастира:

"Да се забрани на монасите да носят  украшения и скъпи платове..., както и да имат повече от двама слуги."

В католическите страни манастирите също се превърнали в места за скрити неща. Като се влюбила в някого някоя мома от влиятелен род, а искали да я омъжат за друг по сметка и тя не склонявала насилствено я вкарвали в манастир. Повечето папи използвали женските манастири, като техни собствени публични домове, а и в повечето от мъжките се вихрел разврат. Някои папи дори е известно, че имали деца от изнасилени монахини. По времето на Средновековието сатанистите и окултистите намирали скривалище именно зад стените на манастирите, където в много от манастирските библиотеки е пълно с книги по магия и окултизъм. В православните манастири е било доста по-добре, но и там на някои места не е спазван морала. Просто зависи къде.

В Новия завет има предупреждение за тези, които забраняват жененето (католическите свещеници и монасите) и забраната на ястия и храни, които Господ е позволил:

"А Духът излишно казва, че в следващите времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамливи духове и бесовски учения, чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла, които забраняват жененето и заповядват въздържане от ястия, които Бог създаде" (Първо послание към Тимотея 4:1-3)











Тагове:   Бяло море,   Гърция,   плажове,


Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Добре е, че тичаш и плуваш, но
30.07.2019 15:49
трябва сутрин и вечер да си правиш клизми.
Трябва също така да спиш гол, завит само с един мокър чаршаф.

Мини и на здравословна диета:

- за закуска алабаш
- за обяд гулия
- вечерята ще подаряваш на врага си, така както ни учи мъдрият Конфуций
цитирай
2. ernest - Всеки си е собстве модел
30.07.2019 19:41
apostapostoloff написа:
трябва сутрин и вечер да си правиш клизми.
Трябва също така да спиш гол, завит само с един мокър чаршаф.

Мини и на здравословна диета:

- за закуска алабаш
- за обяд гулия
- вечерята ще подаряваш на врага си, така както ни учи мъдрият Конфуций


Аз не закусвам. Не обичам да закусвам и да ми е тежко на стомаха от сутринта. Организмът ми няма необходимост от закуски. Не съм гладен поне до обяд. Когато индианците от прериите отивали на лов не закусвали, за да не стават мързеливи. Да, не е правилно да се яде повече от 2 пъти дневно, на мен не ми харесва, ама това е въпрос на личен избор. Още в седми клас забелязах, че за да си правя добре йога упражненията трябва да минат поне 8 часа от предното ядене.
Лятото чаршафа сам става мокър от потта. По йогийски спа без възглавница. А има различни тренировъчни техники и не ги знам всичките.
Да има хора, които си правят клизми, колкото и малко гнусно да звучи. Аз пък правя пълно пречистване на организма по йогийски метод, ако не всяка седмица, понеже нещо примерно ми попречи понякога и съм ангажиран, то достатъчно често, така че мога да мина и без клизми. А пък при специалната система кая-калпа се правят пречиствания всеки ден (примерно шанк пракшалана) в продължение на десет дни и това има, както пречистващ, така и подмладяващ ефект върху организма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2679836
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930