Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2015 07:45 - Ден на християнското семейство. Любовта. Любовта за цял живот.
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2615 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2016 15:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес се отбелязва Денят на християнското семейство и ще използвам поводът да направя анализ на християнското семейство и любовта.
При някои от езическите философски учения е имало сериозни отклонения разграничаващи и не приемащи "духовната любов" към божеството и междучовешки любовни чувства, като примерно при древногръцките стоици. А пък Платон поучавал, че "не може някой едновременно да изпитва и земна, и духовна любов". Весталките в древен Рим към богинята Веста били взимани на 6 годишна възраст и нямали право да се омъжват и да се докосват до мъж. Жреците в култа към Кибела и Атиснаричани корибанти се самокастрирали, а при това и някои по-екзалтирани поклонници правели това по време на техните празници. Но при живия Бог положението е по-различно. Исус Христос дори заръчва на своите последователи да обичат съпругите си, както Бог и както той обича църквата:

"Мъже, любете жените си, както Христос възлюби църквата и даде себе си за нея" (Ефесяни 5:25)

В Библията съвсем ясно се казва:

"Весели се с жената* на младостта си. Тя да ти бъде като любезна кошута и мила сърна. Нейните гърди да те задоволяват във всяко време и възхищавай се винаги от нейната любов." (Притчи 5:18-19)

* Става въпрос за съпруга, а не зa гадже (приятелка).

Християнското семейство специално е благословено и съчетано от Господа, като в него мъжът и жената са едно цяло:

 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът." (Ефесяни 5:31)

При следващите Господа в християнското семейство няма такова нещо като еманципация! За да има ред в семейството Бог е дал авторитет на мъжа да ръководи семейството, а жената да му се подчинява с любов. Това разбира се съвсем не означава мъжете да злоупотребяват с дадената им от Бог първостепенна роля в семейството, но те имат задължение да обичат и уважават съпругите си.

 "Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог." (1 Коринтяни 11:3)

"Така нека всеки един от вас да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си." (Ефесяни 5:33)

В християнското семейство жената подкрепя, помага и носи щастие на съпруга си и той уповава на нея, както е писано:

"Сърцето на мъжа й уповава на нея; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си." (Притчи 31:11-12)

Самата причина да бъде създадена жената е да бъде помощница на мъжа:

"И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник." (Битие 2:18)

Мъжът и жената в християнството нямат право пред Бог да се развеждат и да се женят повторно, докато едната от половинките e жива. Разводът е позволен единствено при прелюбодейство, но след такъв развод двете половини нямат право да се женят повторно. По времето на спазването на Божия закон от Стария завет, дори не се стигало до развод, прелюбодейците направо били убивани:

"Ако се намери някой лежащ с омъжена жена, тогава и двамата да бъдат убити, мъжът, който е лежал с жената и жената. Така да отмахнеш злото от Израиля." (Второзаконие 22:22)

"Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха: Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина?
А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва. Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне? Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува." (Матея 19:4-9)

От Кодекса със законите на Хамурапи научаваме, че подобно е било положението и при езичниците във Вавилония.

Повторно имат право да се женят единствено вдовците и вдовиците, но посочените по-долу стихове са дадени от апостол Павел по-скоро за новоповярвалите бивши езичници, които може да са в заварено положение (примерно повярвали вече разведени) и да не са много наясно с нещата. Добре е да се има предвид, че винаги първо се гледат думите на Исус Христос, а след това коментарите на някой друг, пък бил той и апостол. Стиховете с напътствията на апостол Павел са отправени към римските и коринтски християни, които по-рано са били езичници и те са се нуждаели от напътствия:

"Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон. И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж." (Римляни 7:2-3)

"Жената е вързана, до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи, за когото ще, само в Господа." (I Послание към коринтяните 7:39)

"А на жените заръчвам, и то не аз, но Господ: Жена да не оставя мъжа си; (но, ако го остави, нека остане неомъжена, или нека се помири с мъжа си;) и мъжът да не напуща жена си." (I Послание към коринтяните 7:10-11)

Въпреки тези стихове, за сериозните християни не съществува такова нещо като развод. Te имат добри бракове. И трябва да се има предвид още една малко известна подробност, че за Господа няма такива неща като подписвания. На Господ не му трябват документи. Той е свидетел и бракосъчетател, както е било в юдеизма и християнството в продължение на доста векове.  
Исус неслучайно казва:
"което Бог е съчетал, човек да не го разлъчва". 
Господ мрази напускането (на първата любов) и разводите:
 
"Защото аз мразя напускане, казва Йехова, Богът на Израил" (Малахия 2:16) 

A друга основна заповед е човек да не пожелава нещо чуждо, което се отнася и до чужда жена, чужд мъж, чуждо гадже. По тази причина не е правилно и е грешно някой да се среща с различни или да си сменя гаджетата (приятелите или приятелките). Когато двама души изпитват чувства един към друг (това е при първо влюбване, за тези, които си ги сменят и се срещат на ред с различни или се развеждат не се отнася - те все са си грешници) или се харесват не е редното някой да се меси или да се опитва да излиза с някоя от страните. Това могат да направят единствено неморални, нечестиви, грешни хора, мръсници. Свестните хора или не се месят или ако е необходимо в някои случаи биха им помогнали.

Въпреки цитираните думи на апостол Павел, втори бракове не са се толерирали в ранната църква. Когато е трябвало да се изберат църковни презвитери и епископи апостол Павел заявява, че те трябва да имат една жена, тоест да не са женени за две жени едновременно и да не са си взимали втора жена, ако са се разделили или им е починала жената:

 "Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава, не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец; който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност" (1 Тимотея 3:2-4)

Също така на вдовиците, които са се омъжвали повторно не са давали помощи от църквата и подобно нещо се е считало за отстъпление от вярата:
 
"Да се записва само такава вдовица, която не е по-долу от шестдесет години, която е била на един мъж жена, известна по добрите си дела: ако е отхранила чада, ако е приемала странници, ако е умивала нозете на светии, ако е помагала на страдащи, ако се е предавала на всякакво добро дело. А по-младите вдовици не приемай, защото, когато страстите им ги отвърнат от Христа, искат да се омъжват, та падат под осъждане, защото са се пометнали от първото си убеждение." Тимотея 5:9-12)

Според Библията и християнството, каквото е било в самото начало примерно мъж има право да се ожени единствено за жена, която е в репродуктивна възраст2 (трябва да е девица и това специално важи за служителите на Бог) и няма право да се жени за жена, която вече не може да ражда (или е известно, че е безплодна, дори и да е млада).
За служителите на Бог се казва:

"Да не вземат жена, която е блудница или осквернена, нито да вземат жена напусната от мъжа си; защото свещеникът е свят на Бога си." (Левит 21:7)

Да изясня, че под "блудница" се разбира проститутка или мръсница, която е правила вече секс, преди да е омъжена или сгодена. Под "осквернена" се разбира изнасилена, но също в някои случаи евентуално можем и да приемем и повечето от тези, които вече са се сгодявали за някого. При съвременните условия в повечето случаи може да се приеме и такава, която да е ходила вече с някого или да си ги е сменяла. Такива за различните видове служители на Бог не стават! Те са омърсени. (Става въпрос предимно за такива, които са правели секс) Подобни създават връзки и евентуално семейства единствено с развалени и деградирали момчета и мъже.

Така в ранните църкви понякога е имало жени вдовици на по 42-45 години, но те не са се женели повторно. Тук е редното да изясня, че за жените е имало възраст за женене, която е от около 13 до 20 г. възраст. Като в Израелската традиция момичетата вече се считали за големи с правото да се омъжат след бат мицва, което е на 12-годишна възраст (времето когато им идва мензиса, в по-южните държави им идва мензиса малко по-рано, обикновено на 12). Но всъщност повечето са се омъжвали над 14 г. Така например Дева Мария според неканоничните писания ражда Исус на 15 г., а се сгодява за Йосиф на 14 г. Предполага се, че по това време Йосиф е бил около 50 годишен. Според неканоничните писания той е бил вдовец, имал е по-раншен брак за жена на име Ана и деца. Така Исус, както се споменава в евангелията в Новия завет е имал братя и сестри. Сега поради това, че ходят на училище по-дълго време в цивилизованите държави, възрастта е по-висока - от около 18 или 19 г. в повечето страни.
Друго основно правило е да се следва първата любов, първото влюбване. Макар и като нарицателно (всички са били наясно в миналото с правилото на първата любов) в книгата Откровение на Йоана Господ казва:

"Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов." (Откровение 2:4)

Но дори и да се абстрахираме от християнството за момент и да погледнем примерите на известните големи любови, независимо от религията, която са изповядвали хората, които са се обичали за цял живот, ще видим, че винаги, при абсолютно всички случаи за жената това е била първа любов, първо влюбване. В това се крие принципът. Въпреки че някои от механизмите са изучени, любовта си остава загадка за науката. Истинската любов за цял живот е реална, но само за някои хора и това вкючва единствено моралните.

Между мъжете и жените има разлики, както в хромозомите така и по много показатели. Така например жените имат от 150 до 200 гр. по-малко мозък от мъжете, жените имат повече естроген, а мъжете повече тестостерон, част от мъжете имат едно ребро по-малко, дължината на различните пръсти на ръцете (показалец и безименен) при жените и мъжете са различни. На 42-50 г. жените отиват в менопауза и не могат да раждат, дори и рисково (над 30 и няколко г. се счита за рисково), а мъжете могат да направят дете на млада жена на всяка възраст. На около 65-75 г. на жените костната им система започва да си отива и хващат остеопороза, а мъжете никога нямат такова нещо. Жените са основа на семейството, а не мъжете. При грешните хора - на 100 мъже, които изневеряват, само две жени изневеряват (това е когато са си изтървали първата любов или са нимфоманки). Жените могат да се влюбят само веднъж истински в живота, докато мъжете, ако условията го изискват няколко пъти. Момичетата обикновено са по-силно влюбчиви от мъжете, но това зависи от типовете хора (около половината от момчетата и мъжете въобще не се влюбват). Ето линк към изключителен постинг, в който много добре описвам типовете хора в любовта:
http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2015/06/25/ima-li-vechna-liubov-4-chast.1371598

Има хора, които могат да обичат силно за цял живот и навсякъде по света се срещат случаи на семейства, които да се обичат за цял живот. Забелязва се следното - ако някое момиче е било влюбено истински с първо влюбване достатъчно дълго, вече никога не може да обича истински никого другиго (ако можеше - те проститутките щяха да са добри влюбени жени, ама не са), докато при мъжете в повечето случаи не е така.
Има запазени морално и развалени момичета. Някои държат на любовта, други не. Дори и най-елементарната логика при развалените, дефектни и неморални гласи: "Ако такава може да обича - защо не е с първата си любов?" - значи е непостоянна, не държи на любовта и не може да обича истински. Ако някое момиче е сериозно на тема любов и семейство и може да обича истински - тя е с първата си любов. А първото влюбване за едно момиче е най-истинско и не е нагласено.
Казват че вече 50% от хората в България не се женят, но просто си живеят на "приятелски начала", като си хващат приятели и приятелки и от време на време, като си омръзнат или се скара си ги сменят. Това са второ, трето качество хора и се отнася единствено за част от невярващите, които не различават добро от зло, грях от блудство, морал от позор и безчестие. Около 25-30% от тях не искат да имат деца, а 80% от тези, които имат не знаят чии са, около 80% от тях или пият, или пушат или взимат наркотици и 95% от децата им се раждат с вродени патологии, а над 15% са безполодни и не могат да имат деца, поради неправилния начин на живот. Общо над 85% от невярващите мъже пият, около 61% са пушачи (пo данни от 2001 г. с тенденции за намаляване и може би вече да са паднали на около 50%) и около 40-45% от най-деморализираните и нещастни хора взимат наркотици. Сред наркоманите е най-голям % на смъртност в ранна възраст, най-много инциденти предизвикващи смърт и самоубийства, а и сред тях е най-голям развратът, около 80% от развалените момичета, които стават проститутки взимат наркотици. Цената на проститутка ученичка е от 10 до 30 лв., а някои го правят за по една цигара или наркотик.) Някои хващат СПИН, но тъй като няма изследвания не се знае колко са и много рядко, като умрат им правят аутопсия. И ако приемем, че християните са около 25-30%, другите вероизповедания около 12%, това означава, че около 70% от невярващите вече не искат да създават семейства, а над 25% от тях са бисексуални. Всичко това обаче е обобщаващо, в различните райони и градове е различно - някъде е по-добре, а някъде по-зле. Някакъв % и от невярващите имат нормална морална ценностна система (може би 20%). Има си хора, които независимо от религия, пак си имат общо взето нормална ценностна система. А освен това има и хора определени от Господа, които да повярват и да станат християни. Въпреки че съществува убеждението, че християни трябва да създават семейства само с християни, това е само препоръчително, а не задължително. В така наречените християнски страни има много хора, които са симпатизанти и не са много ориентирани и такива стават за християните (по-специално по водителство от Господа: 

"И ако някоя жена има невярващ мъж и той е съгласен да живее с нея, тя не трябва да се развежда с него, защото невярващият мъж се освещава чрез връзката си с вярващата жена и невярващата жена се освещава чрез връзката си с вярващия брат. Ако не беше така, децата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са осветени." (1 Коринтяни 7:)

 "Защото откъде знаеш, жено, дали няма да спасиш своя мъж? Или откъде знаеш, мъжо, дали няма да спасиш своята жена?| (1 Коринтяни 7:16)

Има и още нещо - по официални данни 45% от момичетата и жените в България ги бият приятелите и мъжете им и това се отнася единствено до атеистите, което означава до около 70% от невярващите и когато някоя си ги сменя, рано или късно започват да я поступват, но повечето ги е срам да си го кажат и се отнася до над 90% от момичетата, които си ги сменят. Има телефон за оплакване на жени от домашно насилие, но там обикновено отговарят: "Това е частен случай", което означава, че неофициално в България това е разрешено. Поради атеизма, липсата на Бог в животите и липсата на морал със смяна на партьнорите (излизането или ходенето с различни) на част от хората преди брака, пък половината от тези, които все пак сключват баракове се развеждат. От около 20 000 брака за 2014 г. са се развели над 10 000 души. http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-10-000-razvoda-samo-za-godina-v-bylgariia-6048043
В световен план при около 90% от разводите са виновни мъжете, а при 10%, когато са виновни жените обикновено те не са се омъжили за първата си любов. Да отбележа и нещо важно. В миналото преди 30-35 г. хората в България, въпреки че са се женели са били по-зле и неморални от сега. Преди не е имало вярващи хора и моралът е бил по-нисък. Вярващите са били едва около един на 500-700 души.

Господ е създал мъжът и жената, за да създадат семейство за цял живот (и към това е прибавил и любовта), а не да си сменят гаджетата и да си сменят партньорите (съпругите и съпрузите) в живота, когато им кефне, което е мерзост - по този начин живеят единствено неморалните хора, без чест и достойнство. Подобни неморални неща в повечето случаи са свързани и с демонично опресиране.

Ако мъж вече е бил влюбен някога силно, но нещо примерно се е случило (да кажем, ако съпругата е починала след 4-5 години брак), при определени обстоятелства пак може да се влюби истински за цял живот. Но има и такива случаи както във филма Windwalker (Ходещият по вятъpа), когато след като им почине съпругата повече не се интересуват от други и са им верни до гроб:
http://ernest.blog.bg/drugi/2015/07/11/hodeshtiiat-po-viatyra.1375428
Едно от основните неща за тези мъже, които могат да обичат за цял живот е, че те са и морални. За да може да се случи голяма любов за цял живот за мъжете са важни няколко неща: момата да е хубава, да е млада (не можете да вземете някоя на 25 г.), да е девствена и да не се е влюбвала (той да й е първа любов, първо влюбване), да не е била ходила с някого другиго и да отговаря на изискванията на дадения човек. Ако някоя вече е била влюбена в някого или е ходила с някого е невъзможно морален мъж да се влюби истински за цял живот, той ще я ревнува и т.н., просто не става (подобни не стават да бъдат обичани, но само да бъдат ползвани от нечестиви хора) и такива оборотни създават връзки единствено с развалени момчета и мъже, без морал и ценностна система, на които не им пука дали някога са били влюбени в някого, дали са се срещали с различни, дали са се развеждали и т.н. и малко или много си имат неприятности в живота. Сами можете да си отговорите, ако Жулиета беше се срещала с някого, дали Ромео щеше да се влюби в нея по такъв начин - не, той щеше да я презира. Докато при Ромео положението е по-различно. Ако погледнем Шекспировата трактовка на известната история от края на XIII или началото на XIV век, Ромео преди да се влюби в Жулиета вече е бил влюбен в друго момиче - Розалина, но само до момента докато среща Жулиета (има прекрасен нов филм Ромео и Жулиета от 2013 г.). В драмата на Шекспир - Бeнволио казва на Ромео:
"На този празник твойта Розалина ще бъде роза сред една градина"
Или когато брат Лоренцо пита Ромео:
"И, значи, в миг изстина безумният ти жар към Розалина
?"

Въпреки че за милиони хора драмата на Ромео и Жулиета е покъртителна и им се възхищават на всеотдайната и безкомпромисна любов, то вече тук-таме сред развратените има такива, които да им изглежда ненормална тяхната любов. Тези "общите", които за щяло и нещяло си сменят гаджетата (приятелите) или направо се бройкат и срещат с различни, просто биха си сменили Ромео с някой друг дето по-им отърва. За такива истинската любов е химера.  

Дори еврейският крал Соломон, който е имал 700 жени и 300 наложнициси е имал една, която наистина е обичал и това се споменава в Библията и по този повод е написана книгата Песен на Песните. Основната цел на Библията са духовните неща, но книгата Песен на песните е изцяло посветена на любовта, междучовешката любов между мъж и жена. Това е красива млада жена от Сулам, наречена Суламка и Соломон.

Принц Джахан от известната история на Таджмахал в Индия пък е бил принуден да се ожени за две жени, но когато идва времето той да бъде самостоятелен се оженва за неговата любима, която нарича Възвишената в Двореца (Мумтаз Махал) и демонстративно се отказва от харема с другите две жени. Не можете просто да вземете двама души и това да се превърне в голяма любов - не става. Има си хора, които са не само съвместими, но направо са си един за друг - това е. Има случаи когато се случват някакви странни неща между тях, които могат да бъдат показателни. Шах Джахан по принуда се оженил за две принцеси, били са красиви, притежавали са качества, но това не е достатъчно. Неговата любима принцеса, която е обичал цял живот и тя го е обичала и чакала години, докато стане работата е била Мумтаз Махал и след като са се оженили са били цял живот заедно, докато тя е била жива, а другите две никога повече не е поискал дори и да види. Египетският фараон Рамзес II е имал близо сто жени, но само една е обичал истински за цял живот - Нефертари, която много го е обичала и подобно на принц Джахан й е имал пълно доверие във всичко. В нейна чест е издигнал храм и подобно нещо няма аналог в египетската история.

В абсолютно всички случаи жените при тези големи любови са били девствени и за жените това е била първа любов, първо влюбване, иначе нямаше да се получи (при второ, трето и там поредно влюбване (при тези, които все още са в състояние да се влюбват) при жените никога не се получава голяма любов за цял живот, но единствено временна от няколко дни, седмици до 1-2 г., най-често сочат изследванията до 3 месеца). Има си закономерности. Така се получава, че ако някое момиче е с блуднически манталитет и се среща с различни или си сменя гаджетата - това показва, че не може да обича истински за цял живот, но тя е обща - с който й падне или който временно си избере. Но такива не стават да бъдат истински обичани за цял живот и създават връзки единствено с развалени момчета и мъже, на които не им пука дали да ходели с някого, дали са били влюбени, дали са се развеждали и т.н. и при над 65-70% им правят номера, изневеряват им, а при около 80% ги бият и са прецакани (или казано от общия брой момичета и жени домашното насилие е 45%, а от невярващите около 80%). Свестните момчета и мъже не ги харесват, а някои дори им се подиграват, но не само това понякога дори развалените, които са били с тях им се подиграват. Единствено от този сорт момичета стават проститутки. Някакъв процент от тях, около 11-18%. Част от момичета стават "общи" по две причини. Едната, че не са възпитани правилно или не усещат вътрешно нещата, какво е правилно и какво не и втората причина, когато са си изтървали първата любов, първото влюбване и за да си избият комплексите, че не им върви в любовта и искат любов и започват да се срещат с различни (ама истинска любов не намират, а те самите не могат да обичат). Лошите момичета с блудническо (проститутско-курвенско) поведение и самосъзнание, че са общи си нямат половинки в живота, но според броя от момчетата и мъжете, с които са ходели, спали, омъжвали, развеждали - осминки, десетинки, двайсетинки и т.н. Те нямат чувството, че принадлежат на някого (че сърцето и живота им принадлежи на някого, както е при първо влюбване), но всичко е временно и не могат да бъдат с никого една плът, както е писано:

"Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът." (Ефесяни 5:31)

Но дори и част от развалените случайно да смятат временно момчетата и мъжете, с които ходят за "техни", в даден момент си имат по няколко души бивши "техни". С кой са половинка? Те могат единствено да са половинки с първото си влюбване! Лафът е, че такива бивши, които са били с някоя помежду себе си се падат баджанаци. А освен това нищо не може да се скрие на тази земя нито от Господ, нито от тази част от вярващите, на които Господ им говори и показва разни неща. Подобни дори и да се омъжат, като не им отърва нещо се развеждат и се опитват да си хванат някой друг, но положението никога не се оправя. За такива всичко е временно. И те не стават за съпруги или майки. Ако се омъжат са лоши съпруги и лоши майки - те не могат да научат на добро децата си или поне не могат да дадат собствен пример. 
Задължение на родителите е да научат децата си в правилна ценностна система. Когато са вярващи да ги научат да се молят и основните библейски неща.

Добрите жени са с първата си любов, първото си влюбване!

В Библията се казва ясно и точно, че човек трябва да живее морален и праведен живот и блудниците няма да влязат в Божието царство:

  "Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито содомитите, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 коринтяни 6:9-10)

Дори в книгата Песен на Песните споменатата Суламка счита нейния възлюбен за неин:

"Възлюбеният ми е мой и аз съм негова" (2:16)

"Аз съм на възлюбения си и възлюбеният ми е мой" (6:3)

"Аз съм на възлюбения си и неговото желание е към мене" (7:10)

В това да се държи на първото влюбване, първата любов, ако някой иска да изживее истинска любов можем да намерим и научни потвърждения. Живите организми имат биополе4 и то е съставено от седем основни пласта. Биополетата имат различни свойства и специфики. Така например единият от пластовете или да го наречем вътрешно биополе отговаря за емоциите, а друг за чувствата. Казват че в биополето на квантово ниво се запазва информация за целия живот на даден човек. Казано направо - ако едно момиче е било влюбено с първа любов достатъчно дълго време в някого в биополето й и мозъка й се запазва памет за любовта й докато е жива и е истински щастлива в любовта единствено с първата си любов. Най-правилно е момичетата да са с първата си любов. Нещата дадени в Библията като правила не са случайни. Ако пък някоя си е изтървала първата любов, дори след години, ако се видят и мъжът5 поиска почти винаги може да бъде с тази жена, тя лесно се поддава в повечето случаи (може би с изключение, ако е изпълнена със Светия Дух, но дори и това не е гаранция) или ще й щумне и ще тръгне да го преследва, коетo e сравнително често явление. Такива са като бомби със закъснители, никога не се знае кога пак може да се върне любовта й. Има и редки случаи, когато някои млади момичета или млади жени да полудеят, също и редки случаи, когато да се самоубиват (примерно когато ги отхвърлят или не им връзват) - женските самоубийства свързани с любов са най-много.
Истинска любов има единствено за моралните хора. А неморалните развалени хора, които са като прасета и не държат на такова нещо, като любов за цял живот и не живеят с идеята, като се влюбят за първи път да живеят с обекта на любовта си цял живот, но с лека ръка се срещат с различни или си сменят гаджетата - за такива няма любов, но единствено връзки. За малка част от момичетата има временни краткотрайни чувства, които бързо изчезват, така нареченото "курвенско влюбване", но и то е само до време, после престават дори да се влюбват, независимо от това дали им се иска или не, (както изясних това се отнася до момичетата и жените), а това което те правят е блудство (курвалък). Аз се отвращавам от такива.
Сами можете да видите колко много хора, които си сменят гаджетата (при положение, че става въпрос за момичета, за които не е първа любов) след 1-2-3 години връзки се разделят и това се отнася най-вече за невярващите, които нямат ценностна система, но карат както дойде и просто да имат там някой. В страните, където има повече религиозни хора и морал са по-чести случаите на истинска любов за цял живот, а където са по-малко религиозни са повече нещастните бракове и разводите и хората са по-нещастни в семейните взаимоотношения. В България разводите са около 50%.
Един интересен постинг:
http://ernest.blog.bg/drugi/2015/05/08/teoriiata-za-gendyra-myj-li-ste-ili-jena-ili-quot-neshto-quo.1359881

За 1900 г. християнството се е поразпространило, но и различните групи от християни се различават. Но едно от основните неща е, че вярващите християни имат възможността да се молят и да получават благословения и различни неща от Господа, включително и когато се отнася до семейство. За всеки отделен човек Бог (и по-специално това се отнася до мъжете6 , на които не им минава времето, както при жените и няма възрастов регламент) има различна воля и различно време за създаване на семейство.
Тези, които са романтични и искат любов за цял живот, могат да се молят Господ да им даде любов за цял живот и Той може да им даде. Или, ако не са романтични могат просто да се молят да им даде правилните съпруг или съпруга за семейство (в България около половината от християните не им пука за любов, но просто създават добри семейства). Има хора, които са си един за друг. Понякога Бог открива по някакъв начин кой за кого е. Срещат се случаи, когато Господ направо казва на някого за кого да се ожени (или при момите - да се омъжи) или просто по някакъв начин показва на някои хора, че те са си един за друг. Вероятно най-често хората получават потвърждение за някой, който им е на сърце и имат чувства или желание да бъдат с него (нея). За разлика от другите хора, тази част от християните, на които им говори Бог или Светия Дух - те могат да имат водителство от Господа кой е за тях и когато дойде време да създават семейства да имат потвърждение с кого (или с коя) ще имат щастлив брак, щастлива любов и добро семейство (с благословение от Господа). Чувал съм за доста такива случаи.
В Библията се казва, че добрата съпруга е благословение от Господа:

"Сърцето на мъжа й уповава на нея; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си." (Притчи 31:11-12)"

"Честит е мъжът на добра жена, и броят на дните му е двоен. Добродетелна жена радва мъжа си и ще изпълни с мир годините му, добра жена е честит дял: тя се дава дял на ония, които се боят от Господа; с нея у богат и у сиромах е доволно сърцето, и лицето във всяко време е весело" (Иисус син Сир. 26:1, неканонична книга включена единствено в Православната Библия)

Ето една примерна молитва:

Господи моля те дай ми любов за цял живот. Дай ми правилният съпруг (или съпруга, ако го казва мъж), с който да имам благословен от Тебе брак за цял живот. 

Ако имат някого предвид или пък имат чувства могат да кажат като споменат дадено име: "... ако е по твоята воля". Ако искат могат и да изреждат неща, които искат в молитвата.
Момичетата, които имат някакви недоразумения с обекта на първата си любов или са си изтървали първата любов по някаква причина, неяснотия, но не им е късно могат пък да се молят по следния начин:

Господи прости ми за (казва си пред Господа какво се е случило) и Те моля, ако е твоята воля да ми го дадеш и да възстановиш любовта ни и да ни ръководиш в правилен живот.  

Постинги за истинската любов за цял живот:

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2013/07/19/ima-li-vechna-liubov.1131334

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2014/03/18/ima-li-vechna-liubov-2-chast.1248830

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2015/06/25/ima-li-vechna-liubov-4-chast.1371598

Мой постинг за Християнското семейство от преди 3 години:

http://ernest.blog.bg/history/2012/11/21/21-noemvri-den-na-hristiianskoto-semeistvo.1022485

За повече информация относно сватбите в миналото и различните промени и манипулации в тази област можете да прочетете книгата "Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества" или последната глава на книгата "Езическите празници и чествания в християнството".


image
 

image

--------------------
1 В култа към Атис има две версии за смъртта на Атис. Според едната, подобно на Адонис, той бил убит от глиган. А спорад другата се самокастрирал и изтекла кръвта му, като с това обяснявяли задължителното кастриране на жреците на Кибела и Атис още при постъпването си в служение в култа. По тази причина поклонниците на Атис в Песинунт не ядели свинско. Свинско не ядели тези, които се кланяли на Адонис понеже, както те вярвали той бил убит от глиган.

Джим Фрейзър пише в Златната клонка:

"Легендата за самоскопяването на Атис е очевидно опит да се обясни самоскопяването на неговите жреци, които редовно се кастрирали при постъпването си в служба на богинята. Преданието, че е убит от глиган, обяснява защо обожателите му и най-вече жителите на Песинунт не ядели свинско. По същия начин поклонниците на Адонис не ядели свинско, защото техният бог бил убит от дива свиня." (Златната клонка, ГЛАВА XXXIV)

2 Жената трябвало да роди децата си до около 32-33 г. След 32 г. възраст за жените е рисково раждането, а още повече в миналото. А, ако някоя жена не е раждала, на 40 г. възраст започват да й се срастват хрущялите на таза и е невъзможно да роди, дори със съвременни методи и медицина. Менопаузата при различните жени настъпва по различно време. Най-често между 42-45 г. В по-редки случаи при по-плодовити жени до 48-50 или 52 г. Но в наше време вече се наблюдава и ранна менопауза на 28-30 г. вероятно от някакви вредни вещества. А въобще, за да даде здраво поколение, преди да се е натровила от вредните вещества в заобикалящия ни свят съвременната жена трябва да роди децата си до около 28 г. Така че разумните мъже се женят за жени до около 21-22 г., които са девствени (той им е първият) и не са ходели с никого другиго преди това и не са били влюбени в никого другиго по-рано.  

3 Еврейският владетел Соломон съгрешава против Бог, като си взима много жени и се отклонява от Бог и поради неговия грях след смъртта му Израел се разделя на две царства, които започват да воюват помежду си. Според Стария завет в Библията се разрешава един мъж да има две жени, но не и повече, а за еврейските крале специално се казва да не си взимат много жени и да не алчнеят (ако алчнеят това ще доведе неминуемо до това да угнетяват народа с тежки данъци и ще водят войни с цел придобиване на богатство):

"Нито да си взема той много жени, за да се не отклони сърцето му, нито да си трупа твърде много сребро и злато." (Второзаконие 17:17)

Според Моисеевия закон Господ разрешава, ако някой мъж иска да си има едновременно две съпруги, но няма право да взима две сестри:

"И да не вземеш жена заедно със сестра й докато е жива другата, за да откриеш голотата й, та да й стане съперница." (Левит 18:18)

Също така има изискване мъжът да не онеправдава едната съпруга за сметка на другата:

"Ако си вземе още една жена, да не лиши онази от храната й, от дрехите й, и от съпружеско съжитие с нея." (Изход 21:10)

При даването на наследство на децата си мъжът е длъжен да даде наследство два пъти по-голямо на първородния си син, независимо от това, дали е син на любимата му жена или не (забележете, че дори когато са женени за две жени мъжете винаги си имат любима жена):

"Ако има някой две жени, едната любима и другата нелюбима, и му народят деца - любимата и нелюбимата, и ако първородният син е на нелюбимата, тогава в деня когато дели между синовете имота си, не бива да направи първороден сина на любимата наместо на нелюбимата, който е истинският първороден; но да признае за първороден сина на нелюбимата, и да му даде двоен дял от всичкия си имот; защото той е пръв плод на силата му; нему принадлежи правото на първородството." (Второзаконие 21:15-17)

4 Биополетата могат да бъдат наблюдавани и изследвани с помощта на уреди. Първият уред, с който по случайност биополето е преоткрито от съвременната наука е Кирлиановият апарат, Кирлиановата камера наречено така по името на откривателя Семён Давидович Кирлиан. Това е устройство създадено по случайност през 1939 г. по време на ремонтиране на апарат за физиотерапия в градската болница в Краснодар, когато той докоснал с ръка оголен електрод. Кирлианов решил да провери ефикасността, като направил фото снимка. Той сложил монета и я свързал с електрод, който включил на висока честота, след като видял резултата с откритието продължил да снима различни неща.


image
 

Семён Давидович Кирлиан

Кирлиановата фотокамера заснема плътната аура-обвивка около живите организми в невидимия за човешкото око спектър на принципа на така наречения метод на ГВР - метод на газоразредената визуализация. Това става на базата на изследванията на Тесла. Въпреки че откритието е направено през 1939 г. едва през 1957 г. научната общност научава за това откритие с издаването на брошурата “В мире чудесных разрядов".

image

Различни видове устройства за наблюдаване, снимане на биополето, при грв камерите от ново поколение по метода на Коротков може да се изследват и енергийните центрове известни от древноиндийските текстове като чакри

От по-ново време известен изследовател на биополето и създател на нови уреди за изследване и диагностика на биополето и енергийните центрове е Константин Георгиевич  Коротков. Той е един от най-авторитетните учени на Русия – доктор на техническите науки, професор в катедрата по проектиране на компютърни системи в Санкт-Петербургския държавен институт по точна механика и оптика (Техническия университет), професор в университета Холос (САЩ) и Гринуич колидж (Австралия). Президент е на Международния съюз по медицинска и приложна биоелектрография. Коротков е директор на Международния институт по биологични системи. Той е станал световноизвестен с неговите изследвания на енерго-информационното състояние на човека. Разработил е негов метод ГИВ (газоизпразваща визуализация или газоразрядна визуализация – ГРВ), който дава възможност в реално време да се наблюдава енергийното поле на човека (така наречената аура) и неговите реакции при различни въздействия. 

 image

Константин Георгиевич  Коротков


 5 Това като започнах изследванията в тази насока го разбрах теоретически, но и видях такива случаи. Един мой човек, който някакво момиче, което като ученичка била влюбена в него, ама не му казала. Той се оженва и т.н. И след години я срещнал в морската градина в Бургас (тя е била от някакъв друг град) и въпреки че вече омъжена на 41-43 г. пак пощурява по него и започва да му се обяснява, как била влюбена и как й бил никакъв бракът и т.н., а той на 52 и има син на 24 г. и е с вид на дядо (от около 40 годишен от неправилен начин на живот с пиене и пушенe е така, да отбележа, че като изключим съвсем малкия брой хора, които знаят билки или техники за подмладяване и се отличават* от останалите на тяхната възраст (докато все още имат живи връстници), то около 85% от мъжете на около 45 г. вече имат средно или по-напреднал възрастен вид). 
Тези хора са женени (жена му е около 10-11 или 12 г. по-малада от него), с деца и всичко това да тръгнат да се търсят и да продължават да се обясняват или задяват и т.н. е грях. Отврат! Отвратителна сапунка. Като е била влюбена в него, тогава като ученичка да му се беше признала. Част от познатите ми са големи и са женени и не поддържам много връзка и не знам подробности как живеят, но при по-младите вече чух няколко такива случая на момичета, които са се върнали към първата си любов, поне три или повече случая.    
* Има два вида възраст - календарна, според годините броени от времето на раждане и биологическа - според биологическото състояние на организма. Понякога тези възрасти не съвпадат. Срещат се както хора, които изглеждат малко по-възрастни, така и които изглеждат достa по-млади.

 За мъжете не е от особено значение възрастта. В миналото много мъже, особено сред благородниците, които са учели и обикаляли по света или са се занимавали с други неща, сред пътешествениците обикаляли с години, търговците обикалящи градове и държави и др. е било нещо обикновено да се женят на по-голяма възраст. Едва през 60-те години по време на сексуалната революция в САЩ налагат някакви криви стереотипи за сред развалените "разкрепостени" хора.
Ще дам един Библейски пример. Основателят на еврейската нация е Яков, който е наречен от Бог - Израил. Той се оженва над 50 годишна възраст. Неговият брат близнак Исав се оженва за ханаанка на 40 г., а след известно време си взима още една ханаанка. Едва по някое време след това когато се връща от лов веднъж продава първородството си на брат си Яков. По-късно след това, след тази случка баща му Исак го благославя и тогава Яков бяга в Месопотамия. Той среща Рахил, в която се влюбва (и тя го обича) и работи 7 години за нея. И поради голямата му любов (която е споделена от нея) той не забелязва кога са изминали тези 7 години. В Библията не се казва на каква възраст е била Рахил, но че е имала по-голяма сестра, която не е била омъжена. Имайки предвид обичаите, вероятно Рахил е била не по-голяма от 13-14 г. И посоченият пример съвсем не е някакво изключение. Да посоча още известната проповедничка Ейми Семпъл МакФерсън от ХХ век. Майка й Милдред (Мини) се омъжва на 15 г., а баща й е на 50 г. и това е нещо обичайно.  

 Трябва да се знае също, че мъжете и жените са създадени, за да имат разлика във възрастта. Господ първо създава мъжа и едва доста по-късно жената. Дори елементарните процеси, които протичат в телата на мъжете и жените на една възраст не са еднакви. Примерно на жените костната система се изгражда и оформя до 25-26 г., докато при мъжете до 32 г. Жените по-бързо порасват и по-бързо остаряват и са негодни за раждане. На около 42-47 г. вече 99% от жените не могат да раждат. В наше време (вероятно от вредните вещества в различни неща) вече има и ранна менопауза на 28-32 г. и някои жени и да искат не могат да раждат на такава възраст. А един мъж (дори и тези, които не знаят тайни начини на дълголетие и не спазват билкови рецепти) може да си направи деца (с млада жена) и на 70-75 г., докато йогите дълголетници и на 200 г.    

В началните страници на Библията в книгата Битие пише, че след като Господ сътворява Адам казва, че не е добре човекът да е сам и решава да му направи помощник (Битие 2:18) и прави животните. Адам дава имена на всички животни и едва след доста време, когато Господ вижда какви са взаимоотношенията им и, че животните (любимците) не са достатъчни, взима ребро от Адам и прави Ева.

"И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник. И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана. Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери. Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека." (Битие 2:18-22)

--------------------


Тагове:   любов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678920
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930